Scandalul de anul trecut de la înscrierea în programul ajutorului de minimis se repetă și în 2014. Pe lista ministerului de regăsesc nu doar înregistrări multiple, ci și firme fantomă. Ministerul amenință cu represalii, în timp ce banii vor veni abia în vară.
Firmele din Moldova nu s-au înghesuit să depună solicitări pentru ajutorul de minimis acordat de stat. În valoare de 100.000 euro, ajutorul de minimis este acordat în sistem nerambursabil doar întreprinderilor mici și mijlocii care solicită acest lucru. Potrivit statisticilor Ministerului Economiei, din regiunea Nord-Est au solicitat ajutorul financiar 928 de firme, jumătate ca număr față de cererile din Ploiești. Din județul Iași, s-au înregistrat pe site-ul ministerului doar 249 de firme, adică aproape în jumătate față de numărul de la Cluj. „Pot spune, însă, că stăm bine. Acest lucru arată că firmele au nevoie de bani pentru dezvoltare. Trebuie să vedem și câte vor fi eligibile”, a declarat Narcis Tăbăcaru, președintele Oficiului Teritorial pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii și Cooperație (OTIMMC) Iași.
Înregistrări multiple
Depunerea cererilor a început pe 15 ianuarie și s-a finalizat pe 24 ianuarie, la nivelul întregii țări fiind înregistrate 7.082 solicitări. Și de această dată au fost probleme la depunerea online a cererilor. Astfel, de exemplu, cu numerele rue 235 și 236 figurează SC Plast Team SRL. „Nu știu de ce apare așa înregistrarea, pentru că pare aceeași firmă, au același CUI. Ideea este că, indiferent de slăbiciunile sistemului, o firmă nu va primi de două ori banii. Se fac verificări și, dacă au apărut, vor fi eliminate înregistrările multiple”, susține Narcis Tăbăcaru. Trebuie reamintit că în toamna anului trecut înregistrarea cererilor pentru ajutorul de minimis a provocat un scandal național, procedura fiind anulată. La acea dată s-a acuzat faptul că serverele guvernamentale s-au blocat iar pe listă s-au înscris doar anumite firme privilegiate.
În Regiunea de Nord-Est au solicitat ajutor financiar 928 de firme, jumătate ca număr față de cererile din Ploiești
Peste 100 de înregistrări fictive
Pe lângă înregistrările multiple, lista dată publicității de Ministerul Economiei conține și multe înregistrări fictive, uneori chiar cu firme fantomă. Șeful OTIMMC Iași spune că au fost depistate mai mult de 100 de astfel de cazuri iar bănuiala oficialilor se îndreaptă spre un sabotaj economic. „Au fost înscrise fictiv niște firme, în multe cazuri nu corespundeau nici denumirile și nici codul fiscal. Aparent sunt unele firme prejudiciate, dar problema se va remedia la depunerea documentelor. Puteam cere semnătură electronică sau user și parolă, adică puteam securiza la maximum procedura de depunere a cererilor, dar asta ar fi însemnat să o îngreunăm”, explică Narcis Tăbăcaru. De altfel, și Ministerul Economiei a emis un comunicat prin care amenință că persoanele care au făcut înregistrări fictive că „vor suferi rigorile legii”.
Minimum 60 de puncte sunt necesare
Firmele care s-au înregistrat on-line între 15 și 24 ianuarie, în aplicația disponibilă pe site-ul AIPPIMM și au transmis formularul de înscriere au primit automat un punctaj. Punctajul minim pentru calificare este de 60 din 100 de puncte posibile. Admiterea la finanțare se va realiza în urma verificărilor de eligibilitate, în ordinea descrescătoare a punctajului. Cei care au punctaje egale vor fi departajați după domeniul de activitate, numarul locurilor de muncă nou-create, valoarea profitului obținut din exploatare la 31 decembrie etc.
Narcis Tăbăcaru, șeful OTIMMC Iași, este mulțumit de numărul înscrierilor
Banii vin în vară
Aplicația electronică generează un numar de identificare pentru fiecare proiect, denumit număr RUE, adică număr în Registrul unic electronic. În plus, transmite automat o scrisoare de înștiințare privind înregistrarea, precum și numărul RUE. În termen de zece zile lucrătoare de la primirea scrisorii, solicitanții care au îndeplinit minimum 60 de puncte sunt obligați să depună cererile de acord pentru finanțare, împreună cu documentele justificative la Oficiul Teritorial pentru IMM și Cooperatie (OTIMMC). „Banii vor veni începând din vară iar de la data contractării, IMM-urile au termen de doi ani pentru implementarea proiectului”, a explicat Narcis Tăbăcaru.