Centralele pe gaz ARD PORTOFELELE. Ieşenii debranşaţi încep să se uite cu invidie la cei racordaţi la sistemul de termoficare

0
145

Facturile pe decembrie şi ianuarie sunt mai mici în sistemul centralizat decât în cazul celor cu centrală de apartament. Gazul se va scumpi cu peste 50% în patru ani, în timp ce preţul gigacaloriei va rămâne constant. Efectul e ciudat: ieşenii cu centrale proprii au început să le închidă ca să facă economie.

 

În condiţiile în care preţul gazului creşte alarmant de la un an la altul, ieşenii cu centrale de apartament încep să privească îngrijoraţi şi cu invidie spre cei care au rămas racordaţi la sistemul centralizat de termoficare. Facturile pe decembrie sunt deja un bun indicator: în apartamentele cu agent termic de la Dalkia, facturile la încălzire sunt cu circa 30% mai mici decât în cazul locuinţelor autonome energetic.
Pentru luna ianuarie facturarea se va face pe 13 februarie, dar reprezentanţii Dalkia estimează un cost cu circa 70 de lei mai mare decât în decembrie. Comparativ, la centralele pe gaz, facturile, înaintea regularizării, sunt de 300-400 de lei pe apartament.
În plus, ieşenii debranşaţi de la sistemul centralizat plătesc la întreţinere şi încălzirea spaţiilor comune, ceea ce mai înseamnă încă 100 de lei pe lista de plată. Efectul este că asistăm la un efect invers decât în urmă cu 10 ani: locatarii cu centrale proprii ajung să le închidă în timpul zilei pentru a face economie. 

 

Întreţinerea unei centrale de apartament costă din ce în ce mai mult: revizia anuală şi preţul usturător al gazului îi fac pe ieşeni să le ţine tot mai mult închise

Diferenţe mari de costuri

În acest moment, din 90.000 de apartemente în Iaşi, doar 37.000 sunt racordate la sistemul centralizat. Însă curba scumpirii gazului, începută deja de un an, îi îngrijorează pe cei cu centrale de apartament: preţurile vor creşte cu peste 50% până în 2018, în timp ce gigacaloria se va scumpi în următorii 5 ani cu doar 13%.
La Iaşi, în această iarnă, preţul subvenţionat al gigacaloriei este de 265 de lei. În decembrie, care a fost o lună caldă pentru sezonul de iarnă, la un apartament cu o cameră (până în 30 mp), s-a înregistrat un consum de 0,46 Gcal, însemnând 130 de lei.
La o suprafaţă cuprinsă între 31 şi 50 mp s-au consumat 0,75 Gcal, rezultând o factură de 200 de lei. Într-un apartament până în 70 mp, factura a urcat până la 235 lei.
“Sunt diferenţe vizibile. La 2 camere, factura în sistem centralizat a fost de 200 de lei. La aceeaşi suprafaţă, cu centrală de apartament, costurile încălzirii au fost de 240 de lei”, a precizat Ana Maria Icătoiu, director comercial la Dalkia Iaşi.

Preţ modic şi în ianuarie

Reprezentanţii Dalkia spun că, pentru luna ianuarie, cu ultima săptămână de viscol şi ger puternic, consumurile în sistemul de termoficare nu au fost de speriat. “Estimăm o creştere de maxim 70 de lei pe apartament faţă de decembrie. La peste 51 mp se va plăti 300 de lei pentru căldură şi apă caldă”, afirmă Ana Maria Icătoiu.
Un ieşean care stă la casă, dar are doar 96 mp utili, spune că factura pe ianuarie îl sperie: “În decembrie a fost cald, am ţinut mult centrala închisă şi mi-au venit 200 de lei de plătit. În ianuarie însă, m-am uitat la contor şi mă aştept la o factură de 900 de lei”, spune Mihai Vizitiu. El a precizat că va face economie la gaz şi că o va închide de câte ori va considera necesar, chiar dacă îi va dispărea confortul termic.  

 

Termocentrala administrată de Dalkia începe să ofere confort la un preţ rezonabil

Anomaliile sunt corectate

S-au găsit însă şi situaţii în sistemul centralizat de termoficare cu facturi nejustificat de mari. În aceste cazuri, asociaţiile de proprietari au influenţat valoarea facturilor, împărţind căldura din spaţiile comune doar la abonaţii racordaţi la Dalkia. E vorba de casa scării, coloanele verticale, subsolul, uscătorul, care ar trebui suportate financiar de toţi locatarii dintr-un bloc.
S-au identificat facturi individuale de aproape 1.000 de lei pe apartament, ceea ce a provocat o reacţie rapidă din partea Dalkia. Directorul comercial explică: “Am înfiinţat o echipă de lucru formată din reprezentanţii Primăriei, Dalkia, ANRSC, firme de repartitoare. Facem o analiză lunară şi am identificat 72 de cazuri în care asociaţiile nu au împărţit costurile căldurii pe spaţiile comune. Am transmis datele Primăriei şi au fost luate măsuri, în 43 de cazuri s-au aplicat sancţiuni”.
În alte 150 de blocuri nu au fost inventariate subsolurile tehnice. E vorba de boxele în care locatarii îşi ţin murăturile sau vinul în damigene. Şi pentru aceste spaţii, cei cu centrale de apartament au fost scutiţi de plata căldurii. “Principalele victime sunt bătrânii sau oamenii bolnavi care nu au puterea să se certe cu preşedinţii de asociaţie. Am deschis o linie telefonică la care putem fi sesizaţi de toţi ieşenii care primesc facturi nejustificat de mari”, a mai precizat Ana Maria Icătoiu.

 

Uimitoare diferenţa de preţuri între cele două sisteme de încălzire în următorii cinci ani. Gigacaloria va fi mult mai ieftină decât metrul cub de gaz

Ieşenii nu mai vor centrală pe gaz

De la începutul anului, s-au înregistrat 80 de cereri pentru rebranşare la sistemul centralizat. Semn că facturile la gaze cocoşează populaţia. ”În vara anului trecut, Dalkia a făcut un sondaj de opinie pe un eşantion de 800 de apartamente cu centrale termice. Concluzia: în 41% din cazuri, locatarii opresc gazele pe timp de iarnă”, a concluzionat directorul comercial.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments