Catalogat de Top Gear drept „cel mai bun drum pentru condus din lume”, Transfăgărăşanul i-a adus în România şi pe cei din echipa unei alte publicaţii auto britanice, care au testat drumul de munte şi l-au comparat cu Transalpina în materie de calitate şi privelişte.
Henry Catchpole şi Dean Smith, redactor, respectiv fotograf la publicaţia auto Evo, au venit în România într-un Jaguar F-type V8S ca să vadă dacă şoseaua Transfăgărăşan este într-adevăr „cel mai bun drum pentru condus din lume”, iar mărturia lor a rezultat într-un material video de 15 minute.
Primul gând? „Cei de la Top Gear au spus că este cel mai bun drum din lume, noi nu suntem siguri că ar fi măcar cel mai bun drum din România”, spune Henry Catchpole la începutul videoclipului.
Prima impresie nu a fost însă şi de durată. Redactorul publicaţiei povesteşte cum odată ce a ieşit din sat ca să intre pe şosea, a dat de un peisaj „minunat şi incredibil”, unde s-a trezit înconjurat de roci şi copaci din toate părţile, putând vedea la înălţime poduri mici şi fragile din cărămidă pe care se gândea că avea să le treacă peste ceva timp.
Din fericire, după cum povesteşte în continuare, a ajuns la „barajul imens” înaintea tuturor turiştilor, care de obicei „în 4 sau 5 minute după ce ajung scot camerele şi încep să facă fpotografii”.
Totuşi, după ce a străbătut Transfăgărăşanul o zi întreagă, lui Henry i s-a părut că porţiunea de drum care duce spre munte „este una dintre cele mai frustrante bucăţi de drum pe care a fost vreodată”, şi asta din cauza traficului încărcat, a oamenilor care sunt peste tot şi conduc cu viteză. „Este un drum minunat pentru condus atunci când e gol”.
„Nu mă înţelegeţi greşit”, a precizat însă Henry. „Transfăgărăşanul e spectaculos. Felul în care îşi construieşte calea în munţi este o minune. Doar că prefer priveliştea şi senzaţia părţii mai sălbatice din sud, pe care am condus ca să ajungem aici. Mai cred şi că Transfăgărăşanul a devenit un fel de victimă a propriului succes. Se poate să fi fost aglomerat şi înainte, dar cu siguranţă de când Top Gear l-a proclamat şi promovat drept cel mai bun drum pentru condus din lume, a devenit blocat de oameni care mişună peste tot, nerăbdători să ajungă în vârf. Când am fost acolo, până şi ciobanii scriau pe Twitter despre cât de mare era aglomeraţia”.
Materialul video conţine şi impresiile redactorului britanic din satele româneşti, de unde i-au rămas în minte în primul rând câinii maidanezi care erau peste tot, britanicul glumind în legătură cu unul care a vrut să-l mănânce. „Dean (n.r. fotograful) era foarte entuziasmat de faptul că văzuse un bărbat cu o capră, bizon sau posibil bivol, nu suntem chiar siguri – se plimbau pur şi simplu în mijlocul străzii. A fost bizar să revenim într-un loc care într-o oarecare măsură era lipsite de civilizaţie… deşi este o ţară din Uniunea Europeană, părea gata să se dărâme”.
A doua zi, după ce au petrecut noaptea în Sibiu, Henry şi Dean au revenit „pe drumurile cu hopuri din România” ca să se îndrepte către Transalpina pentru o comparaţie cu mult lăudatul Transfgărăşan. Între timp, redactorul publicaţiei s-a ocupat şi de detaliile observate pe drum. Astfel, a remarcat cât de mult păreau românii să aprecieze Jaguarul în care se afla. „Chiar şi când conduceam cu viteză mare ieri, toţi zâmbeau la mine şi făceau fotografii”.
Maşinile Dacia întâlnite pe drum, modele vechi, i s-au părut britanicului „copii chinezeşti ale Saab-urilor din anii’80”.
Odată ajuns pe Transalpina, laudele redactorului au început să curgă. „Călătoria până aici a meritat. Aceasta este Transalpina şi e absolut uluitoare. Este drumul pe care Nicolae Ceauşescu a vrut să-l depăşească atunci când a construit Transfăgărăşanul (…) A devenit drumul cu cea mai mare înălţime din România, titlu furat de la Transfăgărăşan. Ai sentimentul minunat că te afli pe acoperişul lumii”.
„Îmi pare rău, dar acesta este cel mai bun drum de condus din România” a fost concluzia lui Henry Catchpole. Transfăgărăşanul este absolut minunat, dar există ceva la Transalpina, poate sălbăticia, care o face şi mai mult să îţi taie răsuflarea. Este literalmente un drum care, odată văzut, nu poate fi uitat nicicând.”
Sursa: mediafax.ro