Ghenadie Ciobanu, procurorul din Hârlău acuzat de luare de mită, nu vrea să fie judecat la Iaşi. Ce s-a întâmplat cu tona de vin pe care o ţinea ascunsă în garaj?

0
315

La Curtea de Apel Iaşi a început, ieri, procesul fostului prim-procuror de la Parchetul de le lână Judecătoria Hârlău, acuzat de luare de mită. În instanţă, surpriză, instanţa a aflat că Ciobanu a solicitat strămutarea procesului cerând, totodată, răgaz şi pentru a-şi angaja un avocat.

Ghenadie Ciobanu este acuzat de procurorii anticorupţie că a primit 200 de euro pentru a da o soluţie de netrimitere în judecată în cazul unui şofer beat care lovise cu maşina un biciclist. Sora şoferului, patroana unui restaurant din localitate, a negociat cu el direct mita pe care o ceruse prim-procurorul: 1.000 de lei. Câteva zile mai târziu, a primit 200 de euro. În ianuarie 2011, magistratul l-a scos de sub urmărirea penală pe şofer şi i-a dat o amendă administrativă, pe motiv că fapta nu prezintă gradul de pericol social al unei infracţiuni. La final, însă, şoferul şi sora sa l-au denunţat pe Ciobanu la DNA.

 

La dosar, procurorii anticorupţie au mai adăugat faptul că Ciobanu a abuzat de funcţie şi în alte situaţii pentru a primi foloase necuvenite mai puţin obişnuite: „vin, picioare de oaie, carne de porc, ouă, din actele dosarului rezultă faptul că inculpatul a transformat sediul Parchetului într-o anexă a combinatului Cotnari, de unde a achiziţionat peste o tonă de vin în decursul unui singur an şi l-a depozitat în garajul unităţii, şi mica ciupeală într-o veritabilă politică penală, prin care a ajuns să negocieze soluţiile din dosarele aflate în instrumentarea sa”, se arată în rechizitoriu. Vinul, circa 1.000 de litri, procurorii l-au găsit ascuns în garajul instituţiei pe care o conducea.

 

După ce, în 2012, a fost suspendat din funcţie de către Consiliul Superior al Magistraturii, Ghenadie Ciobanu a depus la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie o cerere de strămutare a procesului. Primul termen la solicitarea sa a fost fixat abia pe 17 septembrie. Aşa că, până atunci, procesul va continua la Curtea de Apel Iaşi, iar ouăle şi vinul confiscate vor servi drept probe, la proces.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments