Femeile sub 40 de ani care sunt fumătoare riscă să facă o anumită formă de cancer de sân, susţin specialiştii. În mod normal, această boală este mai rar întâlnită la pacientele tinere.
Potrivit unei cercetări recente, femeile cu vârsta între 20 şi 44 de ani, care fumează un pachet de ţigări zilnic, timp de 10 ani, au un risc mult mai mare de a face cancer mamar. Riscul creşte cu 60% în comparaţie cu femeile care fumează mai puţin.
Este vorba de o formă mai puţin agresivă de cancer mamar, numit cancer estrogen-receptor pozitiv, dar care este foarte des întâlnită. Cercetarea a fost realizată de Centrul pentru Studierea Cancerului Fred Hutchinson din Seattle.
Până acum, studiile privind legătura dintre fumat şi cancerul de sân la femeile foarte tinere au oferit doar rezultate controversate, neclare.
Medicul Christopher Li, care a coordonat cercetarea, susţine că acum are dovada că această formă de cancer este categoric influenţată de fumat. Interesant este că această legătura apare numai în cazul unui anumit tip de cancer mamar.
Li a analizat datele unor paciente diagnosticate cu cancer de sân între anii 2004-2010. Dintre acestea, 778 au fost diagnosticate cu forma de cancer mamar estrogen receptor pozitiv, iar 182 cu forma mai rară, dar mai agresivă de cancer tip triplu-negativ.
Specialiştii cred că anumite substanţe din ţigări acţionează ca un estrogen, declanşând astfel această formă a bolii.
În Statele Unite, o femeie din 8 va fi diagnosticată cu cancer la un moment dat. Riscul este mult mai scăzut în cazul femeilor tinere, sub 40 de ani.
(Sursa: descopera.ro)