Afacerea „Gunoiul”: CURAJ SAU UTOPIE? C.J. Iași împarte pubele la ţărani de 85 milioane de euro. Vor plăti sătenii?

0
425

SMID, unul dintre marile pariuri ale preşedintelui CJ Cristian Adomniţei, se bazează pe faptul că toţi locuitorii din judeţ vor plăti taxa lunară, iar dacă nu o fac, vor suporta costurile primăriile locale. Dar bugetele acestora sunt în pioneze, cum s-a întâmplat acum 10 ani cu apa curentă la sate. Gunoiul se va sorta şi va fi transportat tocmai de la Hârlău până la Ţuţora. Cine va plăti din venitul minim garantat?

 

Tarifele la salubritate vor deveni o problemă de interes judeţean, aşa cum sunt cele la electricitate. După ce serviciul de management al deşeurilor proiectat de Consiliul Judeţean (CJ) va fi operaţional, toţi locuitorii judeţului vor fi obligaţi să plătească factura pentru ridicarea gunoiului. Responsabilii din instituţie susţin că sumele pe care urmează să le achite ieşenii nu au fost încă stabilite. Unii primari se aşteaptă ca tariful să crească chiar şi de trei ori, în condiţiile în care în prezent o parte din comune au contracte proprii pentru salubritate, iar plătitorii sunt câţiva, plata fiind făcută din bugetul local.

 

 Salubris, deja cel mai important operator din judeţ, ar putea deveni firma care va prelua funcţionarea sistemului după inaugurarea acestuia

Depozit de gunoi lângă Avitop

Proiectul Sistem de Management Integrat al Deşeurilor (SMID), în valoare de 85 de milioane de euro presupune adunarea gunoiului menajer din absolut tot judeţul într-un depozit ecologic de la Ţuţora. Iaşul va fi împărţit în 4 zone, în fiecare urmând să existe o staţie de sortare şi una de tranzit. Din aceste staţii, gunoiul va fi preluat şi transportat la Ţuţora. „Noi vom avea staţia de sortare la ieşire din Sîrca spre Erbiceni, în apropiere de Avitop. Am cedat un hectar de teren şi acolo se va aduna gunoiul din 15 comune”, a spus Vasile Aştefanei, primarul de la Bălţaţi. Pentru ca proiectul să devină viabil, în proiect au fost cooptate toate primăriile, acestea din urmă având şi rolul de a colecta banii de la oameni pentru serviciile oferite.

 

Tariful se poate tripla

Sătenii care au aflat de proiect s-au opus într-o primă fază, după care s-au resemnat. „Primul impact a fost negativ, au spus că nu vor sau că nu pot să plătească. Nici la oraş nu te întreabă nimeni dacă vrei să plăteşti gunoiul, şi aşa e acum şi aici. Vor fi contracte individuale, iar fiecare primărie va colecta taxa. Când vine omul să plătească impozitul, va plăti şi gunoiul”, a arătat Vasile Aştefanei.

În acest moment, în Iaşi, Salubris percepe un tarif de circa 6 lei de persoană lunar, iar acest preţ s-ar putea aplica şi la sate. „Noi am stabilit un tarif de 1,5 lei de persoană lunar. Preţul va fi stabilit de ADIS, asociaţia din care fac parte Consiliul Judeţean şi toate primăriile, şi cred că va fi undeva între 3 şi 5 lei de persoană”, a adăugat primarul Aştefanei. Purtătorul de cuvânt al CJ, Marius Pârciu, susţine că nu se ştie în acest moment care vor fi tarifele pentru săteni.  

 

Pe lângă plata facturii, sătenii trebuie să se familiarizeze şi cu colectarea selectivă

Pubele ca să ajungă la toată lumea

În zonele rurale, fiecare gospodărie va primi o pubelă de 120 litri pentru colectarea deşeului rezidual, iar pentru deşeurile reciclabile se vor amenaja puncte de precolectare, cu 3 containere destinate colectării hârtiei, sticlei şi plasticului. Un astfel de punct de colectare selectivă va deservi circa 250 de persoane. Un operator de salubritate, desemnat apoi prin licitaţie, va prelua periodic pubelele şi le va  transporta la centrul de selectare, apoi la centrul de tranzit. De aici, gunoiul va fi cărat la depozitul din Ţuţora, care va fi extins şi modernizat.

Înainte de Revelion a fost încredinţat un contract de 14 milioane de lei către Grădinariu Import Export, firmă care trebuie să livreze 5 camioane de transport containere de 37 de tone, 4 camioane de 24 de tone, două remorci, un tocător de crengi şi alte utilaje speciale pentru serviciul de salubrizare. O altă firmă, Iridex Group Plastic, va livra 175.000 de pubele şi 25 de containere de gunoi de 40 de metri cubi.

 

Afacere de 24 milioane de euro pe an

Proiectul SMID estimează că vor beneficia de noile servicii de colectare a gunoiului peste 837.000 de persoane fizice şi juridice din judeţ. Dacă luăm în calcul un preţ mediu de 1 euro de persoană, adică de 4,5 lei, activitatea de salubritate din judeţ se transformă într-o afacere de peste 837.000 de euro lunar.

Tarifele plătite de agenţii economici sunt însă de 10 ori mai mari decât cele percepute persoanelor fizice, aşa încât suma încasată lunar doar pentru salubritate în proiectul SMID ar putea ajunge la 2 milioane de euro. Raportat la un an, încasările ar putea ajunge la 24 milioane de euro, ceea ce echivalează cu cifra de afaceri a unei societăţi mari. Există şi cheltuieli pe măsură. Potrivit analizei făcute în cadrul proiectului, în anul 2010 costurile cu carburanţii la firmele de salubritate din judeţ variau între 15.000 euro/an (Predemet SA Podu Iloaei) şi 515.000 euro/an (Salubris Iaşi).

 

„La începutul lunii martie încep o parte din lucrări iar termenul de finalizare este la sfârşitul anului viitor. În 2016, proiectul va fi pe deplin funcţional”, Marius Pârciu, purtător de cuvânt al Consiliului Judeţean

Experienţă similară, ratată, tot la Iaşi

În perioada 2000-2004, RAJAC, actualul APAVITAL, a construit sisteme de alimentare cu apă centralizate în 37 de localităţi din judeţul Iasi. Fiind una dintre condiţiile impuse de Uniunea Europeană în vederea aderării, investiţiile au fost realizate fie cu bani de la Guvern, prin programul

„Aducţiune de apă la sate”, fie prin programul SAPARD. Suma totala s-a ridicat la 847 miliarde de lei vechi. Imediat după terminarea lucrărilor s-a constatat însă că primăriile nu aveau puterea să suporte cheltuielile legate de consumul de apă la comun. Nici oamenii nu s-au lăsat mai prejos, pretextând că nu au bani să plătească facturi pentru apă. La scurt timp, sistemele au fost oprite.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments