Bunele maniere la masă: tu le respecți?

0
97

 

Când vine ora mesei, ne aşezăm cu toţii şi servim ceea ce avem în meniu, fără a ne gândi că există şi câteva reguli de bună purtare în aceste condiţii. De exemplu, este indicat să dăm un bol cu salata din mână în mână, pornind de la stânga spre dreapta. Această regulă şi multe altele sunt considerate un must have în vocabularul gesturilor, mai ales dacă vrem să facem o impresie plăcută atunci când participăm la un eveniment oficial.

Bunele maniere la masă: invitaţia
Dacă eşti invitată la cină, este indicat să confirmi prezenta cât mai repede cu putinţă. În acest fel, îi vei oferi gazdei ocazia de a se organiza aşa cum se cuvine, din timp. Dacă nu ţi se spune că poţi fi însoţită, nu întreba dacă poţi aduce un invitat. În schimb, atunci când este vorba despre o invitaţie care vizează întreaga familie, poţi strecura în conversaţie întrebarea referitoare la posibilitatea de a aduce şi copiii.

Darul oferit gazdei
Atunci când eşti invitată la cină de către un prieten, îi poţi duce un cadou. O prăjitură sau un alt preparat culinar reprezintă o idee bună în acest sens. Cu toate acestea, nu trebuie să te aştepţi ca mica ta atenţie culinară să fie servită în timpul mesei. De obicei, o astfel de cină are un meniu bine pus la punct şi este posibil ca prăjitura adusă de tine să nu îşi găsească locul pe listă.

Ce loc trebuie să ocupi la masă?
Bunele maniere la masa impun să iei loc în funcţie de preferinţele gazdei. Dacă nu există cartonaşe cu numele fiecărui invitat, aşa cum se întâmplă de obicei la evenimentele oficiale, este indicat să întrebi gazda unde ar trebui să te aşezi.

Bunele maniere la masă: când începem să mâncăm?
Odată ce ai luat loc pe scaun, închide telefonul mobil. Atunci când toată lumea s-a aşezat în sfârşit la masă, fii atentă la gazda. Când aceasta desface şerveţelul şi îl pune în poală, fă şi tu acelaşi lucru. Lasă-l acolo până când cina ia sfârşit. Apoi aşteaptă ca toată lumea să aibă primul fel de mâncare pe farfurie şi observă în continuare, cu atenţie, gesturile gazdei. Când aceasta ridică tacâmul, este semn că toată lumea poate începe să servească mâncarea.

Cum folosim tacâmurile?
O regulă a bunelor maniere la masa spune că trebuie să începi cu tacâmul care este aşezat cel mai departe de farfurie. Doar atunci când vezi că cei care te-au invitat procedează în alt mod, le poţi urma exemplul.

Bunele maniere la masă: despre mâncare
Nu te grăbi să ceri sarea sau piperul, pentru că este nepoliticos faţă de gazdă care a pregătit masa. Mai întâi gusta mâncarea, pentru că este posibil ca aceasta să fie suficient de condimentată. În plus, dacă ţi se cere solniţa sau recipientul cu piper, bunele maniere la masa spun că trebuie să le oferi pe amândouă, chiar dacă vecinul de masă te-a rugat să îi dai doar una dintre ele.
Dacă mâncarea frige, nu suflă pentru a o răci, ci mai degrabă aşteaptă câteva minute.
Unele preparate trebuie mâncate cu mâna, cum ar fi ciocănele de pui sau homarul. În acest caz, este posibil să ai în faţă şi un mic bol cu apă, în care îţi vei clăti degetele după ce termini de mâncat.
Ai grijă ca atunci când consumi un fel de mâncare cu mâna să îndepărtezi resturile nedorite, pe care nu le poţi mesteca, precum oasele de mici dimensiuni, în acelaşi mod. În schimb, dacă mănânci folosind o lingură, ai grijă să pui bucăţile pe care nu le poţi consuma în lingură, apoi pe farfurie. Peştele face excepţie: se mănâncă folosind tacâmuri speciale, însă oasele se îndepărtează folosind mâna, pentru că sunt prea subţiri.
Orice fel de mâncare ar fi în farfuria ta, nu îl tăia pe tot odată în bucăţi, ci pe măsură ce îl mănânci. În schimb, în ceea ce priveşte pâinea, aceasta trebuie ruptă în bucăţi suficient de mici, fără a folosi cuţitul, astfel încât să poată fi mestecate şi înghiţite fără dificultate.
Dacă eşti servită cu un fel de mâncare aflat într-un bol care trebuie la circule la toţi invitaţii, ţine cont de regulă care spune că totul trebuie servit de la stânga la dreapta.
Nu uita să laşi întotdeauna coatele în exteriorul mesei şi să ţii în poala mâna pe care nu o foloseşti.

Bunele maniere la masă: despre băutură
Dacă serveşti vinul într-un pahar cu picior, ai grijă să îl ţii cât mai de jos, pentru a evita ca băutura să se încălzească în timp ce o consumi.

Bunele maniere de care nu trebuie să uiţi după masă
Mai înainte de toate, trebuie să ştii ca bunele maniere cer să termini de mâncat aproximativ în acelaşi timp cu gazda, deci nu te grăbi. De asemena, odată ce ai terminat de mâncat, lasa tacâmurile în farfurie. Împachetează şerveţelul pe care l-ai avut în poală şi pune-l pe masă, în stânga farfuriei.
Dacă te gândeşti să pleci imediat după masă, ţine cont de regulă care spune că este politicos să rămâi în compania gazdei pentru încă o jumătate de oră. Dacă este vorba despre o rudă, te poţi oferi să o ajuţi să strângă masa. Mulţumeşte-i gazdei pentru ospitalitate înainte de a pleca.
De asemenea, este bine să nu uiţi să îi trimiţi gazdei un mesaj prin care să îi mulţumeşti din nou pentru invitaţie şi să îi spui cât de mult ai apreciat efortul depus.

Bunele maniere la masa trebuie respectate, dacă vrei să laşi o impresie plăcută atunci când participi la un eveniment festiv. Ţine cont de ele şi vei ieşi în evidenţă într-un mod pozitiv.

 

(Sursa: divahair.ro)

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments