O scrisoare pierdută: 12 kilometri în 8 zile

0
468

Record negativ la Iaşi: o scrisoare expediată prin Poşta Română a parcurs 1,5 km pe zi.

Nici nu-i de mirare că Poşta Română e cu un picior în groapă. Ultimul exemplu este aproape incredibil: o scrisoare expediată de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean din Copou a ajuns la destinatarul din Păun, localitate limitrofă Iaşului, după 8 zile. Asta da promptitudine!

 

O scrisoare de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean a ajuns la cel căruia îi era destinată abia la 8 zile de la expediere. Iar destinatarul locuieşte în satul Păun din comuna Bârnova, adică într-o localitate lipită de Iaşi. Ce s-a scurtcircuitat pe traseu e greu de zis. Nici angajaţii Poştei nu au reuşit să dezlege misterul. Epocală este şi declaraţia purtătorului de cuvânt de la Poştă, Dan Dumitrescu: „Cazul este unul dintre multele care se petrec”.

 

O citaţie

Un ieşean ar fi trebuit să fie prezent la Poliţia Judeţului, pe 20 mai, unde era citat ca martor într-un dosar, dar nu a mai ajuns acolo, pentru că una dintre instituţiile cu pretenţii din România nu şi-a făcut treaba pentru care încasează bani. Citarea s-a făcut prin intermediul Poştei Române, printr-o scrisoare recomandată, confirmată, care a fost expediată de Poliţie pe 16 mai şi ar fi trebuit să ajungă în comuna Bârnova, după toate calculele, cel mult două zile mai târziu. Teoretic, ar fi fost timp berechet. Numai că ieşeanul a aflat despre scrisoare abia pe 24 mai, la patru zile după ce trebuia să fi răspuns la citaţie. Practic, scrisoarea a parcurs distanţa dintre Copou şi Bârnova – fix 12 kilometri – în nu mai puţin de 8 zile. După orice standarde, timpul petrecut pe drum este enorm.

 

„O eroare”

Din cele 8 zile, citaţia a petrecut patru pe drumul dintre Iaşi şi Bârnova, iar restul de patru cel mai probabil la oficiul poştal din localitatea de destinaţie. „Probabil că este o eroare. În mod normal, o scrisoare expediată atât de aproape trebuia să ajungă, în cel mai rău caz, după două zile la destinaţie. Opt zile este foarte mult timp petrecut în circuit”, a precizat Dan Dumitrescu, purtătorul de cuvânt al Poştei Române. Chiar şi termenul maxim de două zile pentru o expediere locală este mare în comparaţie cu standardele firmelor private de curierat. Acestea au astfel de servicii, dar timpul de transport este mult mai scurt. „O scrisoare trimisă în ţară ajunge la destinaţie în maxim 24 de ore, iar una trimisă interjudeţean, mai ales la o asemenea distanţă, face câteva ore”, a comunicat operatorul de la Fan Curier.

 

În agonie

Statul a încercat, săptămâna trecută, să vândă Compania Naţională Poşta Română, dar nimeni nu s-a arătat interesat şi privatizarea a fost amânată pentru anul viitor. Problemele sunt foarte grave şi profunde, mai ales că datoriile CNPR sunt de 600 de milioane de lei. Compania are 32.000 de angajaţi la nivel naţional, adică o medie de 760 de angajaţi pe fiecare judeţ al ţării. Există riscul mare ca salariaţii să nu-şi mai primească banii, acesta fiind motivul ultimelor proteste ale acestora.

 

Royal Mail deţine şi o flotă de avioane

 

Documentar despre trimiterea scrisorilor prin Royal Mail

National Geographic a realizat un documentar despre trimiterea unei felicitări din sudul Angliei până în zona muntoasă a Scoţiei, în mai puţin de 24 de ore. Pentru a verifica dacă este posibil, felicitarea a fost expediată pe numele unei persoane care îşi sărbătorea onomastica a doua zi. În cele 50 de minute ale documentarului, a fost prezentat tot circuitul felicitării în sistemul complex al poştei din Marea Britanie. Pentru a ajunge la destinaţie, cu tot cu sortare, în cele 24 de ore, Royal Mail a apelat şi la avioane din flota sa. În final, felicitarea a ajuns la destinaţie în dimineaţa zilei în care destinatarul era sărbătorit.

 

6,3 lei este costul unei scrisori interne cu confirmare de primire, prin serviciul de curierat al Poştei Române

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments