La Drumuri Naţionale s-au tăiat salariile la muncitori, dar directorii învârt bani cu lopata: se dau contracte de milioane de lei, prin achiziţie directă, la prieteni, cumătri şi soacre. Ionel Stoica, şeful de Achiziţii, dă contracte prin încredinţare directă fraţilor Stigleţ, cei cu care îşi petrece concediile în Deltă şi la mare. Firma lui Stigleţ dăduse faliment, statul nerecuperând 3 milioane de lei. Acum, că l-au cunoscut pe Stoica, le-a pus Dumnezeu mâna în cap: banii curg, viaţa-i o plăcere. O altă firmă, My Clean, obţine contracte fără licitaţie tot de la DRDP, la cinci luni de la înfiinţare. Patroana e soacra lui Marius Pătraşcu, iar acesta este cumătrul lui Marius Ostaficiuc, director adjunct în DRDP Iași.
Capitalismul de cumătrie cu burtă şi păr. Aşa arată relaţia perfect legală, în concordanţă cu legea achiziţiilor directe, al căror prag a fost crescut anul trecut, prin ordonanţă de Guvern, de la 15.000 la 30.000 de euro. Acum e voie să dai la prieteni, printr-un simplu telefon un contract de 29.900 de euro. Sau o puzderie de contracte. E ceea ce face Iulian Stoica, şeful de Achiziţii de la Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP) Iaşi, din cadrul CNADNR.
Stoica e trecut prin ciur şi prin dârmor. Are familie mare, cumătri, fini şi mulţi prieteni. Cu ei îşi petrece concediile şi tot cu ei face afaceri pe bani publici. La mare şi în Deltă, şeful de Achiziţii se dă „în bărci” cu Florin Stigleţ, aparent un anonim. Dar Stigleţ e asociat cu fratele său, Ciprian, în firma Eureka-Cos. Ciprian Stigleţ mai are o firmă, Diesel SOF, amărâtă, cu o cifră de afaceri infimă, până să intre în hora DRDP. Acum are contracte de 1,3 milioane de lei cu Drumurile Naţionale, obţinute prin încredinţare directă. De la prietenul cu burtă şi păr, partenerul de concedii Iulian Stoica.
Câştigă o firmă fără angajaţi
La DRDP Iaşi s-au tăiat, în decembrie anul trecut, salariile la muncitori cu 5-15%, invocându-se lipsa de bani. Dar s-au găsit fonduri pentru firmele „prietene”. La sfârşitul lunii octombrie era încheiat un contract de 829.166 lei pentru furnizarea de piese de schimb. Erau vizate componente pentru Unimoguri şi buldoexcavatoare Caterpillar, iar câştigător a fost desemnată firma Diesel SOF SRL din Valea Adâncă (Miroslava). Procedura aleasă a fost de „negociere fără anunţ de participare”, fiind invocată o „situaţie de urgenţă extremă survenită în urma unor evenimente care nu puteau fi prevăzute de autoritatea contractantă”.
Cu doar un an înainte, Diesel SOF a „prins” şi un contract pentru furnizare piese de schimb pentru autofreze, în valoare de 472.387 lei. Şi acest contract a fost încredinţat prin cerere de ofertă, aşa cum atestă documentele CNADNR Iaşi.
Ionel Stoica (dreapta), şef achiziţii la DRDP, se plimbă cu vaporaşul cu Florin Stigleţ (primul din stânga). Banii de concediu îi fac împreună, de la bugetul de stat
DRDP i-a dublat cifra de afaceri
Diesel SOF Valea Adâncă a fost înfiinţată în 2009, de Ciprian Stigleţ. În 2010 nu avea niciun angajat, cifra de afaceri era de 55.000 lei şi a înregistrat o pierdere de 17.200 lei. În 2011, Diesel SOF, tot fără vreun angajat, reuşea o cifră de afaceri de 354.000 lei şi un profit de 33.000 lei.
În 2012, după primul contract cu DRDP Iaşi, cel legat de furnizarea de piese pentru autofreze, cifra de afaceri a sărit la 1,08 milioane lei. Trebuie evidenţiat că jumătate din cifra de afaceri a fost realizată doar din contractul cu DRDP. Pentru 2013, când s-a încheiat al doilea contract cu DRDP, Ministerul de Finanţe nu a centralizat datele financiar-contabile. De remarcat că acesta este primul an în care Diesel SOF raportează şi un angajat: Geanina Stigleţ.
Tocmai ce dăduseră faliment
Prin firma Diesel SOF, Ciprian Stigleţ nu este la prima afacere pornită în acest domeniu. El a înfiinţat şi Eureka-Cos, o altă firmă de vânzare piese auto. Eureka-Cos a intrat în insolvenţă în 2013, cu datorii de 3 milioane de lei. Insolvenţa a fost cerută chiar de către Stigleţ. Administratori ai Eureka-Cos erau, potrivit administratorului judiciar, Florin şi Ciprian Stigleţ, iar sediul social al firmei figura la Valea Adâncă (Miroslava), ca şi în cazul Diesel SOF.
La sfârşitul lunii martie 2013, când s-a intrat în insolvenţă, Eureka-Cos avea active de 3,1 milioane de lei, din care peste 2 milioane erau stocuri, adică piesele rămase nevândute. Totalul datoriilor ajungea însă la aproape 3 milioane de lei, ceea ce a dus la intrarea în insolvenţă.
O mare familie: Stigleţ, alături de Cătălina Năstasă, cumnata lui Stoica. Pare complicat, dar aşa-i în afaceri
În concediu cu Stigleţ
Cum a ajuns însă firma lui Stigleţ să facă afaceri cu DRDP Iaşi? Ciprian Stigleţ are doi fraţi, iar unul dintre ei, Florin, este prieten bun cu fiica şi ginerele şefului de departament aprovizionare şi administrativ din DRDP, Iulian Stoica. Florin Stigleţ este, de altfel, şi partenerul lui Ciprian Stigleţ din Eureka-Cos.
Contactat de 7EST, Iulian Stoica a negat relaţia de prietenie şi eventuala sa implicare în acordarea contractelor. „Nici nu-i cunosc”, a susţinut Iulian Stoica. Cu toate acestea, fotografiile postate pe Facebook chiar de familia Stoica îi înfăţişează pe aceştia în concediu, în Deltă, alături de ginerele Cornel Nastasă şi de Florin Stigleţ, fratele lui Ciprian. În calitatea sa de şef de departament, Iulian Stoica este membru în comisiile constituite la încredinţarea majorităţii contractelor de către DRDP.
Suspiciuni la piese
Primul contract cu Diesel SOF SRL, cel privind achiziţionarea de piese de schimb pentru autofreze, a fost încheiat la jumătatea lunii octombrie 2012, adică la doar câteva zile după înlocuirea directorului DRDP, Dănuţ Pilă, cu actualul director, Ovidiu Laicu.
Există suspiciuni că respectivul contract ar fi fost semnat în grabă, în perioada de „vid de putere”, când Laicu nu preluase integral conducerea DRDP, iar Pilă abia fusese schimbat din funcţie. Informaţiile 7EST indică faptul că o parte din piesele pentru autofreze existau în depozitele DRDP dar au fost trecute „pe consum” de Iulian Stoica, tocmai pentru a se putea face achiziţia de la firma lui Stigleţ.
Marius Ostaficiuc lucrează prin cumătri ca să aibă bani de Dubai
My Clean, relaţie cu Ostaficiuc
Alte încredinţări de contracte în mod bizare vizează firma My Clean din Iaşi. Înfiinţată pe 29 aprilie 2013, firma a „prins” în septembrie trei contracte prin încredinţare directă. În total este vorba de 250.000 lei alocaţi pentru reparaţii la câteva sedii din Bacău şi Oneşti.
Firma My Clean SRL o are ca acţionar pe Elena Pascaru, iar sediul înregistrat este pe Aleea Profesor Ioan Petru Culianu, o străduţă din spatele Popasului Păcurari. La adresa respectivă locuieşte Marius Pătraşcu,
patronul firmei de transport Ro-Maryo Travel SRL, nimeni altul decât cumătrul directorului adjunct DRDP Marius Ostaficiuc. Elena Pascaru este chiar soacra lui Marius Pătraşcu. „Nu am nicio legătură cu My Clean”, a susţinut Marius Pătraşcu.
La rândul său, Marius Ostaficiuc a refuzat să confirme sau să infirme legătura cu My Clean SRL. „Pe mine întrebaţi-mă de roviniete, nu de contracte”, a spus el.
Reversul la DRDP: concedieri şi reduceri de salarii
Situaţia din CNADNR ilustrează perfect lipsa de strategie a instituţiilor care gestionează banii publici: nu sunt bani pentru salarii, dar se fac cheltuieli cu nemiluita de care beneficiază firmele „prietene”.
La sfârşitul lunii noiembrie, Federaţia Generală a Sindicatelor Familia, din care face parte şi Sindicatul Drumarilor Elie Radu, adresa o scrisoare directorului general al CNADNR prin care era acuzată politica de personal. „Ne întrebăm cum timp de 4 ani (în perioada 2008-2011) fondul de salarii de circa 157 milioane lei a fost suficient pentru 6.600 salariaţi, iar fondul de salarii de 153 milioane lei nu ajunge pentru 6.000 salariaţi, astfel încât în anul 2013 s-a luat decizia de a reduce salariile personalului TESA cu procente cuprinse între 5 şi 15%”, se arată în adresă.
Personalul TESA s-a umflat cu 600 de oameni
Mai mult, sindicaliştii acuzau şi schimbarea structurii de personal din CNADNR. „Dacă în anul 2008 erau în jur de 4.000 muncitori şi 2.500 personal TESA, în anul 2012 din totalul de 5.889 salariaţi, 2.807 erau muncitori şi 3.082 personal TESA”. Aşadar, în timp ce numărul muncitorilor a scăzut, numărul celor din TESA s-a mărit. Colac peste pupăză, conducerea CNADNR a decis reducerea salariilor personalului TESA cu 15%, din lipsă de fonduri. Adresa sindicală prezintă, de altfel, şi salariile de bază medii din CNADNR. Astfel, un muncitor calificat constructor câştigă 950 lei, cei de la mecanizare circa 1.010 lei, în timp ce personalul TESA are o medie salarială de 2.400 lei. Sindicaliştii acuză faptul că banii nu ajung pentru că angajări s-au făcut doar la CNADNR central, unde s-au acordat şi majorări de salarii de până la 75%.
Şi partenerii lui Stoica iau bani de la DRDP
În urmă cu două săptămâni, 7EST a prezentat contracte ale DRDP în care este implicat, din nou, Iulian Stoica. Astfel, în aprilie şi august 2013, DRDP a încredinţat direct două contracte către Radan Construct SRL. Primul contract, de 31.000 lei, viza înlocuirea instalaţiei electrice la districtul Ştefăneşti, iar cel de-al doilea, de 24.400 lei, avea ca obiect repararea echipamentelor de distribuţie electrică la districtul Săveni. Firma Radan Construct aparţine lui Radu-Cristian Apîntei, care este asociat, în firma Euroest Invest SRL cu Iulian Stoica.
Cu 15% au scăzut salariile la muncitorii DRDP în 2013, din „lipsă de bani”. 600 de oameni au fost angajaţi în plus la CNADNR în 2013. Doar personal TESA
Bani și pentru liderii de sindicat
Şi sindicaliştii primesc bani de la DRDP, pe baza unor contracte de consultanţă. Asociaţia Profesională de Drumuri şi Poduri – Filiala Moldova a primit, la începutul lunii decembrie, 65.040 lei pentru consultanţă tehnică în cadrul Consiliului Tehnico-Economic. Consiliul funcţionează ca organism consultativ iar activitatea sa nu trebuie remunerată. Din Asociaţia profesională fac parte foştii directori DRDP Dorina Tiron şi Viorel Scutaru, dar şi lidera de sindicat Elena Răileanu. Trebuie menţionat faptul că la DRDP Iaşi atât directorul Ovidiu Laicu, cât şi fostul director, Dănuţ Pilă, sunt membri de sindicat deşi reprezintă, practic, angajatorul.
Cordunenii repară baze DRDP
Firma interlopului Gheorghe Clapon, Ambra Line Production SRL a obţinut în vara anului trecut 64.088 lei pentru a efectua lucrări de reparaţii la baza Bârseşti, de la SDN Focşani. Lucrarea a fost acordată prin încredinţare directă, deşi o lună mai târziu, Ambra Line a fost trimisă de DNA în judecată pentru spălare de bani. Pe lângă Ambra Line Production SRL, a beneficiat de un contract de 43.000 lei şi RAL Construct SRL. Banii au fost alocaţi în iunie, pentru renovarea unui canton de la Slănic Moldova. Firma aparţine lui Ştefan Silviu Eţcu, implicat şi el în dosarul care-i viza pe Corduneni, Clapon şi Cristodorescu. Despre Eţcu, procurorii DNA susţineau că se află pe al treilea palier de putere în cadrul organizaţiei interlope.