Ororoile care se petrec în lagărele nord-coreene îngrozesc lumea. Mărturia unui fost gardian este un element cheie în raportul privind încălcările drepturilor omului de către regimul de la Phenian.
Un fost paznic al unei închisori nord-coreene, refugiat în Coreea de Sud, a povestit ororile la care a asistat în cei opt ani de serviciu, între care şi un incident în care cinci copii au fost ucişi de câini într-un lagăr fără ca cineva să ia vreo măsură, relatează AFP.
„Erau trei câini şi au ucis cinci copii”, a declarat Ahn Myong-Chol pentru AFP prin intermediul unui traducător. El a fost timp de opt ani paznic într-un lagăr de concentrare din Coreea de Nord.
„Câinii s-au aruncat asupra copiilor, care se întorceau de la şcoala lagărului. Trei au murit pe loc, ceilalţi doi se pare că mai respirau, dar au fost îngropaţi de vii de paznici”, a afirmat Ahn Myong-Chol.
El a mai arătat că, în loc să fie ucişi, câinii erau recompensaţi de paznici cu „o hrană specială”.
Ahn a relatat la Geneva ororile din închisorile regimului, în condiţiile în care Consiliul ONU pentru Drepturile Omului urmează să analizeze în luna martie un raport privind încălcările drepturilor omului de către regimul de la Phenian.
Refugiat în Coreea de Sud, Ahn este unul dintre martorii audiaţi de Comisia de anchetă ONU, care a denunţat în acest raport publicat săptămâna trecută „crimele împotriva umanităţii” comise de regimul de la Phenian şi, de asemenea, a cerut comunităţii internaţionale să intervină.
Comisia de anchetă ONU a arătat că „sute de mii de deţinuţi politici au murit în lagărele de concentrare în ultimii 50 de ani”, după ce au fost înfometaţi, forţaţi să muncească. De asemenea, deţinuţii au fost victime ale execuţiilor, torturii şi violurilor, a mai arătat raportul Comisiei ONU.
„Deţinuţii din lagăre nu sunt trataţi ca nişte fiinţe umane…sunt consideraţi nişte muşte care pot fi zdrobite”, afirmă Ahn, care a fugit din Coreea de Nord.
El a lucrat în patru lagăre de concentrare din Coreea de Nord, în „zonele de control total”. Deţinuţii munceau între 16 şi 18 ore pe zi, dormeau câte 4-5 ore şi primeau de trei ori pe zi câte 100 de grame de supă, pentru a-şi îndeplini sarcinile la muncă. „În fiecare zi, erau deţinuţi care mureau de foame, de epuizare, sau în urma unor accidente”, a mai povestit Ahn.
La primul său loc de muncă, în tabăra 14 de la nord de Phenian, se încuraja practicarea Tae Kwon Do împotriva deţinuţilor, după ce li se spălase creierul pentru a considera deţinuţii drept încarnarea „Răului”.
Recompensaţi cu educaţia
De asemenea, fostul paznic spune că paznicii erau încurajaţi să-i ucidă pe cei care încercau să evadeze. „Aveam dreptul să-i ucidem şi, dacă aduceam cadavrele conducerii, eram recompensaţi prin trimiterea la universitate”, a afirmat el, explicând că unii dintre paznici provocau evadarea deţinuţilor, pentru a-i ucide şi a obţine recompensa.
Ahn recunoaşte că a participat la violenţele din închisori, dar asigură că nu a ucis niciodată. El a fost promovat şofer, ceea ce i-a permis să cunoască numeroşi deţinuţi şi să descopere că mulţi se aflau acolo de la vârsta de doi-patru ani, în timp ce alţii se născuseră în lagăre. El a mai afirmat că 90 la sute dintre deţinuţi nu ştiau de ce se aflau în închisoare.
Ahn Myong-Chol a relatat că, la rândul său, şi-a pierdut întreaga familie în Coreea de Nord. Astfel, tatăl său s-a sinucis după ce a criticat regimul de la Phenian, în timp ce mama, sora şi fratele său au fost arestaţi , iar el nu a mai aflat ce s-a întâmplat cu ei.
(Sursa: gandul.info)