Obama avertizează Rusia: ”Orice intervenţie militară în Ucraina va avea un cost”

0
56

 

Preşedintele SUA, Barack Obama, a transmis un avertisment dur Rusiei, susţinând că orice intervenţie militară în Ucraina nu va rămâne fără ”costuri”. El a cerut Kremlinului să respecte independenţa şi integritatea teritorială a Ucrainei.
 

Barack Obama s-a declarat ”profund îngrijorat” de mişcările de trupe ruseşti în Crimeea. ”Orice intervenţie militară în Ucraina va avea un cost. Orice încălcare a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucraina ar crea destabilizare”, a spus preşedintele SUa. El a adăugat că o intervenţie militară a Rusiei nu ar servi intereselor poporului ucrainean, Europei şi Rusiei.

Declaraţia lui Obama se înscrie în tonul adoptat de liderii UE în cazul crizei ucrainene. Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a făcut apel, vineri, pentru „dialog politic”, în contextul actualelor tensiuni din Crimeea, subliniind necesitatea respectării „integrităţii teritoriale” a Ucrainei.

 

La rândul său, cancelarul german Angela Merkel a făcut apel pentru evitarea „a tot ceea ce ar putea contribui la agravarea situaţiei” din Ucraina şi pentru „reţinere” în Crimeea, într-o discuţie telefonică purtată cu preşedintele rus Vladimir Putin, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului german.

 

Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, s-a întreţinut la rândul său vineri cu Vladimir Putin pe tema crizei ucrainene, a confirmat purtătorul său de cuvânt. „Cei doi oficiali au discutat despre situaţia financiară şi securitatea ţării”, a anunţat el, fără să ofere mai multe precizări.

 

Vladimir Putin a vorbit vineri pe marginea evenimentelir recente din Ucraina şi a făcut apel să se evite „o escaladare a violenţei”.

În cursul discuţiei telefonice cu Iaţeniuk, Barroso a evocat „stabilizarea politică şi socială şi caracterul incluziv al viitoarelor reforme”.

El a reafirmat disponibilitatea UE de a „sprijini reformele democratice” din Ucraina şi l-a informat în legătură cu „lucrările în curs privind acordarea unui ajutor pentru modernizarea economică a Ucrainei”.

El a amintit că reprezentanta diplomaţiei europene, Catherine Ashton, va efectua o nouă vizită în Ucraina, săptămâna viitoare, şi a confirmat că o misiune de experţi ai Comisiei Europene va merge la Kiev pentru a evalua nevoile ţării.

 

 

 

(Sursa: gandul.info)

 

 

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentUcraina cere Rusiei retragerea elicopterelor militare din zona Crimeea
Articolul următorTaxa auto, contestată la tribunal, va fi restituită doar în 5 ani, cu 20% pe an
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments