Nu credeam că banalul cartof ne mai poate impresiona cu ceva. Dar cartofii la cuptor pot avea o fată apetisanta şi complet nouă dacă înveţi să îi găteşti în stil suedez.
În reţetele internaţionale i-am găsit cu denumirea cartofi Hasselback. Numele l-au împrumutat de la restaurantul Hasselbacken din Stockholm unde au fost serviţi pentru prima dată în acesta formă de eventai sau acordeon.
Modelul a fost repede apotat şi adaptat de alte restaurante şi bucătari celebri. Am găsit cartofii hasselback şi în meniul Nigellei Lawson, dar şi al bloggerilor culinari din toată lumea.
Reţeta lor este extrem de simplă, deşi aspectul pare extrem de complicat. Pentru o porţie de cartofi acordeon nu vei munci mai mult decât pentru o tavă cu cartofi feliaţi rumeniţi la cuptor. Tot ce îţi trebuie este un cuţit bine ascuţit şi puţină răbdare.
În mod tradiţional în fantele create prin felierea cartofului se pun bucăţele de unt, sare şi piper, dar în funcţie de gust şi dorinţe poţi pune şi feliuţe de caşcaval sau alte brânzeturi, usturoi sau ceapă, ierburi aromatice. Important este că la final vei putea prezenta pe masă o garnitură arătoasă, cu un înveliş aproape crocant ca al cartofilor prăjiţi, cu un mijloc moale ca un piure, dar care, în esenţă, nu e decât un cartof copt deghizat.
Cum să faci cartofi copţi “acordeon”?
Ingrediente:
4 cartofi mari
4 linguri unt topit (sau ulei de măsline sau grăsime de raţă sau ulei de cocos)
sare şi piper
Opţional: ierburi aromatice tocate mărunt, condimente, baranza rasă, pesmet
Încinge cuptorul la 220C şi aşează grătarul în jumătatea inferioară. Spală cu un burete şi usucă bine cartofii. Poţi să îi cureţi de coajă dacă doreşti sau îi poţi lăsa aşa.
Feliază cartofii fără să apeşi cu lama cuţitului până jos, astfel încât baza să rămână intactă şi să menţină feliile.
Îndepărtează câţiva milimetri feliile una de cealaltă. Ţine cuţitul perpendicular pe cartof, ca să îţi fie mai uşor să faci felii egale ca grosime.
Aranjează cartofii într-un vas de copt sau tava. Unge bine cartofii cu jumătate din unt (sau grăsimea pe care ai ales să o foloseşti). Condimentează-I cu sare şi piper.
Pune cartofii la copt timp de 30 de minute, timp în care feliile subţiri se vor deschide încet ca un evantai. Scoate-i din cuptor şi unge-i cu restul de unt.
Pune carttofii din nou în cuptor, timp de 30-40 de minute. Dacă vrei să adaugi brânzeturi, ierburi aromatice sau alte ingredinente, acum e momentul. Pune ce îţi doreşti cu 5-10 minute înainte să scoţi cartofii din cuptor.
Serveşte cartofii imediat.
(Sursa: foodstory.ro)