Interlop moldovean, noul premier al peninsulei separatiste Crimeea

0
117

Serghei Aksenov, noul premier al Peninsulei Crimeea, unde tendinţele separatiste ameninţă să ducă la scindarea Ucrainei, este originar din Republica Moldova. În tulburii ani 90, după căderea URSS, Aksenov a fost şef de brigadă într-o grupare infracţională, susţine Serghei Kuniţîn, reprezentantul preşedintelui Ucrainei în Crimeea, citat de Radio Svoboda (departamentul Radio Europa Liberă care emite în limba rusă).

 

Lider al partidului „Unitatea Rusă”, care a acumulat la alegerile din Crimeea 4 la sută din voturi, Aksenov era cunoscut la mijlocul anilor `90 în lumea interlopă cu porecla Goblin (spiriduş, demon), fiind şef de „brigadă” într-una din grupările criminale din peninsulă, spune Kuniţîn, citat de Radio Svoboda şi preluat de portalul de ştiri moldova.org.

 

Aksenov este omul care nu poate lega două vorbe, dar care, după câteva vizite la Moscova, în 2009, a intrat în politică în fruntea unei structuri cu denumirea „Unitatea Rusă”, inspirată şi finanţată de administraţia de la Kremlin, transmite moldova.org.

 

„În Crimeea, din păcate, mulţi lideri interlopi au reuşit să evite tragerea la răspundere, cazurile acestora au fost abandonate. Schimbări repetate ale puterii, modificări de cadre, dispariţia unor materiale… Dacă ar exista voinţă şi funcţiona legea, dar nu alte argumente, eu cred că locul lui Aksenov e la închisoare”, declară Kuniţîn într-un interviu pentru Radio Svoboda.

 

De la schimbarea de putere de la Kiev, unde după trei luni de proteste încheiate sângeros parlamentul a votat demiterea preşedintelui pro-rus Viktor Ianukovici, autorităţile regionale din Peninsula Crimeea au manifestat dorinţa clară de a se rupe de Ucraina, considerând evenimentele de la Kiev o „lovitură fascistă de stat”.

 

În replică, Moscova a desfăşurat o mobilizare impresionantă de forţe în regiune, aducând mii de soldaţi, 800 de tancuri, 90 deavioane de luptă şi aproximativ 80 de vapoare în doar câteva zile pentru a prelua controlul asupra parlamentului, a aeroporturilor din Sevastopol şi Simferopol (capitala regiunii) şi a altor obiective strategice.

 

Imediat după demiterea lui Ianukovici, Rusia a trimis mai mulţi parlamentari în Crimeea, anunţând că oferă cetăţenie tuturor locuitorilor de aici şi că, dacă populaţia va dori ca regiunea să se unească din nou cu Rusia, atunci Moscova va sprijini demersul.

(Sursa: adevarul.ro)

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments