Justiţia a stabilit că un magistrat de la Tribunalul Prahova a fost în anii 80 locotenent.
Judecătoarea Zinica Trandafirescu, de la Tribunalul Prahova, a fost declarată oficial lucrător al Securităţii comuniste. Decizia a fost dată vineri de Curtea Supremă de Justiţie. Magistraţii au schimbat total o sentinţă emisă anul trecut de Curtea de Apel Bucureşti, care stabilise că judecătoarea nu a făcut poliţie politică.
Şefă de penitenciar
Zinica a fost locotenent de securitate, a condus timp de mai mulţi ani Penitenciarul de femei Târgşor şi este soţia adjunctului de la IPJ Prahova. Fiul acesteia, avocatul Daniel Trandafirescu, a fost arestat în dosarul interlopului transfrontalier Ion Guşan, zis şi „Nicu Patron”, recunoscut în toată Rusia ca fiind încoronat „Hoţ în lege” şi pus şef peste mafia ex-sovietică din România şi Moldova.
În 2007, Zinica i-a propus Adrianei Bahmuţeanu să le consilieze pe de ţinute le de la Târgşor, după ce a văzut-o pe vedeta TV într-o emisiune cum a pus-o la punct pe o fostă puşcăriaşă.Potrivit CNSAS, actualul judecător al Secţiei Penale a Tribunalului Prahova era, în anii ’80, locotenent în cadrul Inspectoratului Judeţean de Securitate Prahova, serviciul II A.
Reţeaua Zinicăi
Detaliile despre judecătoare apar într-un raport al Securităţii. Între anii 1985 – 1987, Zinica a participat activ la urmărirea informativă a unei angajate a întreprinderii Dorobanţul din Ploieşti. Femeia era semnalată „că face comentarii ostile la adresa conducerii superioare de partid şi de stat din ţara noastră, întreţine relaţii cu cetăţeni străini şi are intenţii de rămânere ilegală în străinătate”.
Ordinele Securităţii
Potrivit CNSAS, Trandafirescu ar fi obligat-o pe femeie să-şi facă autocritica în faţa colegilor şi a conducerii unităţii unde lucra şi a pus-o să promită că nu se va mai repeta aşa ceva. Deşi avea doar 24 de ani, Zinica a dirijat sursele cu numele de cod „Alberto”, „Viorica”, „Gheorghe Marin”, „Kati” şi „Iorgu” pentru a putea obţine informaţii detaliate despre „activitatea zilnică a obiectivului”. Viitoarea judecătoare a cerut surselor „aspecte legate de comportarea numitei N.M”, „comentariile pe care le face în cauză”, „eventualele pregătiri pe care le face în vederea plecării în RF Germania”.