Sutele de mii de locuinţe neocupate din Madrid au dat naştere unei pieţe negre, unde locuinţe recuperate de bănci sunt închiriate sau chiar vândute ilegal la preţuri de nimic de oameni care pur şi simplu ocupă apartamentele cu forţa, scrie The Guardian.
“Cineva forţează uşa şi intră în casă. Apoi vin cei care vând respectiva proprietate”, povesteşte Vicente Perez, reprezentatul unei federaţii de asociaţii de locatari din Madrid.
Deşi preţurile variază mult, o proprietate recuperată costă de obicei între 1.000 şi 2.000 de euro, scrie El Pais. Cei care nu îşi pot permite să plătească tariful pot alege să închirieze locuinţa pentru câteva sute de euro pe lună de la cei ce ocupă apartamentele ilegal.
Numărul celor implicaţi în asemenea aranjamente este foarte dificil de determinat, spune Perez. „Oamenilor le este frică şi nu vor să vorbească despre asta”.
Ordine de evacuare au fost trimise către aproape 15.000 de locuinţe din Madrid în 2012, conform cifrelor oficiale. Numărul mare al celor evacuaţi, cuplat cu ratele uriaşe de şomaj, înseamnă că oamenii trebuie să aştepte ”infinit de mult” pentru locuinţe subvenţionate, spune Perez. Aşa că nenumărate familii, precum şi imigranţi, au ajuns în situaţia de a avea nevoie cu disperare de o locuinţă.
„Iar o mână de oameni lipsiţi de scrupule profită de nevoile celor mai nevoiaşi pentru a face o afacere din asta”.
Cei care fac negoţ cu casele sunt fie oameni care încearcă să câştige un ban în plus, fie grupări cu legături mafiote. „Nu aş spune că sunt din mafia italiană, dar sunt grupări bine organizate”.
Jandarmeria din Spania, Guardia, a fost forţată să recunoască problema luna trecută, când a fost solicitată să intervină de către persoane care reclamaseră că apartamentul vecin este ocupat ilegal. Poliţia a ajuns la faţa locului în momentul în care un potenţial chiriaş era însoţit într-un tur al aparamentului ocupat ilegal.
Doi fraţi în vârstă de 33 şi 28 de ani au fost arestaţi pentru intrare prin efracţie în proprietăţi recuperate de bănci şi pentru vânzarea locuinţelor. Infractorii vizau imigranţii, cărora le cereau 400 euro pe lună pentru apartamente din sudul Madridului.
Cu doar zece ani în urmă Spania trăia efervescenţa boom-ului sectorului construcţiilor, când dezvoltatorii construiau sute de mii de locuinţe pe an. Bula s-a spart în 2007, lăsând în urmă peste 300.000 de locuinţe libere în Madrid.
În loc să vândă proprietăţile la valoarea actuală de piaţă, care a scăzut cu aproximativ 45% în zona Madridului din 2007 până în prezent, băncile ţin cu dinţii de proprietăţi, sperând să le vândă când piaţa îşi va reveni. Între timp, comunităţi întregi plătesc preţul.
(Sursa: zf.ro)