10 sfaturi pentru a face poze de calitate cu telefonul mobil

0
70

 

 

Camerele foto ale telefoanelor mobile sunt capabile în prezent să facă poze despre care şi cei mai critici fotografi vor spune că sunt reuşite şi că merită incluse într-un portofoliu de imagini.
 

Atunci când cuplezi această tehnologie de ultimă oră cu sutele de aplicaţii pe care le ai la dispoziţie şi care sunt proiectate în scopul de a te ajuta să fii mai creativ şi să faci poze cât mai bune, vei înţelege de ce atât de multă lume se declară fanul acestei forme de artă fotografică. Întrucât cei mai mulţi oameni au în prezent în buzunar un telefon mobil, mai degrabă decât o cameră foto, lista de faţă include sfaturi utile care te vor ajuta să faci poze de cea mai bună calitate cu ajutorul camerelor foto încorporate în telefoanele mobile.

 

Gândeşte-te la telefonul tău ca la o cameră foto

Dacă ţii telefonul cu o singură mână şi încerci să apeşi şi declanşatorul camerei foto incorporate în el cu aceeaşi mână, rezultatul va fi o fotografie mişcată şi nereuşită. Ţine telefonul mobil cu două mâini, cât mai aproape de tine, ceea ce îl va face să fie stabil, prin urmare şi fotografia va fi una pe măsura aşteptărilor.

 

Nu te mişca

Ţine mâinile pe lângă corp şi mişcă-te cât mai puţin posibil pentru a preveni ca pozele să iasă mişcate si înceţoşate. Nu mişca telefonul imediat după ce ai apăsat pe declanşator, pentru că procesarea imaginii poate să mai dureze câteva secunde şi s-ar putea să ai surpriza să vezi o imagine înceţoşată sau o altă scenă decât cea pe care ţi-ai dorit-o iniţial.

 

Foloseşte accesorii

Multe companii produc în prezent lentile si accesorii pentru iPhone şi alte telefoane mobile, care contribuie la îmbunătăţirea calităţii imaginilor. Printre aceste accesorii se regăsesc: iPhone Telephoto Lens, Gary Fong Flip Cage And iPhone 4 Tripod Adapter şi favoritul multora – USB Fever 190 degree iPhone Fisheye lens.

 

Pentru zoom foloseşte-ţi picioarele

Dacă telefonul mobil nu are încorporată o cameră prevăzuta cu zoom optic, foloseşte-ţi picioarele pentru a te apropia de subiect, în loc să foloseşti zoom-ul digital, care poate afecta calitatea fotografiei.

 

Lumina

Atunci când te afli în exterior, te poţi baza pe lumina naturală, iar când eşti undeva înăuntru, stai cât mai aproape de ferestre sau de uşile din sticlă.  Dacă ai nevoie să aprinzi lumina, fă-o şi urmăreşte coloritul care se creează. La anumite telefoane, poţi regla tu însuţi balansul de alb sau poţi apela la aplicaţii care să facă ele asta. Unele dintre ele îţi oferă opţiuni pentru compensarea expunerii, aşa că poţi să luminezi sau dimpotrivă să întuneci imaginea. Verifică setările telefonului pentru a vedea exact ce poate face, dar şi ce nu poate face camera încorporată în el. Ai grijă unde te aşezi atunci când faci poze afară, întrucât dacă te poziţionezi pe direcţia soarelui poţi obţine fotografii cu efecte luminoase pronunţate. Multora însă le plac astfel de poze, iar unele dintre ele pot fi de-a dreptul spectaculoase. Pe de altă parte, prea multă lumină într-o fotografie, poate avea ca rezultat, obturararea detaliilor.

 

Verifică setările

Asigură-te că ai setat cea mai mare rezoluţie pentru camera telefonului tău, care să asigure o calitate pe măsură a pozelor tale. Dacă ai posibilitatea să ajustezi calitatea imaginii, fii sigur, că este şi ea setată la cei mai înalţi parametri. Vei descoperi că există diferite moduri de a face poze şi pre-setări cum ar fi cele pentru noapte sau pentru portrete, toate la îndemâna ta pentru a te ajuta să faci poze de cea mai bună calitate.  

 

Lentilele

Ai grijă unde îţi ţii mâinile, pentru că e foarte uşor să obturezi din greşeală lentilele cu degetele. Întrucât telefoanele sunt ţinute în buzunar sau în genţi, se pot umple repede de praf, iar faptul că sunt folosite foarte des, le face să fie pline de amprente unsuroase. Prin urmare, înainte de a face poze, asigură-te că lentilele sunt curate.

 

Încearcă unghiuri diferite

Lucrul cu un telefon mobil îţi oferă mai multă flexibilitate decât cel cu o cameră foto aşezată pe un trepied, aşa că profită de această libertate încercând diferite unghiuri şi poziţii. Atunci când ţii telefonul în mână, oamenii nu realizează întodeauna că faci poze cu el, aşa că poţi încerca să surprinzi imagini stradale spontane. Asta nu înseamnă însă că poţi fotografia acolo unde acest lucru este interzis; chiar şi atunci când ai un telefon mobil în loc de o cameră foto, trebuie să respecţi regulile locului în care te afli.

 

Nu uita de post procesare

Faptul că foloseşti telefonul mobil pentru a face poze nu este o scuză pentru a nu corecta anumite unghiuri sau pentru a nu ajusta nivelul luminozităţii într-o fotografie. Poţi edita pozele cu ajutorul aplicaţiilor telefonului, dar ecranul acestuia fiind mic, e bine să le transferi pe calculator, unde editarea poate fi făcută în condiţii mai bune.

 

Experimentează diferite aplicaţii 

Având la îndemână o multitudine de aplicaţii – cele care adaugă culoare, cele pentru înrămatul fotografiilor sau cele care creează efecte cinematografice…şi lista poate continua la nesfârşit – e păcat să nu le experimentezi şi să nu le pui în practică.  Există de asemenea, şi aplicaţii care îţi oferă sfaturi pentru a face poze dintre cele mai variate.  Pentru unele trebuie să plăteşti, dar cele mai multe sunt gratuite şi la fel de bune. Aici poţi consulta o listă cu aplicaţiile cele mai apreciate de utilizatori.

 

 

 

(Sursa: playboy.ro)

 

 

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentVIDEO. Autorităţile îşi bat joc şi de romi şi de români. Istoria sângerosului conflict interetnic de la Hădăreni
Articolul următorFOTO. O companie va prezenta la Salonul auto de la Geneva,felul în care vom circula cu automobilele în viitor
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments