În perioada postului dulciurile nu sunt interzise. Cu o singură condiţie: să nu conţină ingredinte care sunt de dulce: lapte, brânză, ouă şi unt.
Mai jos regăsiţi trei reţete de prăjituri de post.
CHEC CU GEM DE NUCĂ
Ingrediente:
● 200 grame de zahăr,
● 100 mililitri ulei sau margarină topită,
● 100 mililitri de lapte de soia sau apă,
● 200 grame de făină,
● un praf sare,
● 1 pachet de praf copt,
● 2 linguri de cacao,
● 2 linguri de gem de nucă,
● 3 linguri de nucă rasă sau nucă cocos,
● vanile şi esenţă de rom.
Mod de preparare:
Se ia un vas în care se amestecă toate ingredinetele menţionate mai sus, mai puţin cacaoa, gemul şi nuca de coco sau nuca rasă, în funcţie de opţiunea aleasă.
Compoziţia obţinută se împarte din două: în una se adaugă nuca de cocos sau nuca rasă, iar în a doua gemul şi cacao. Apoi, într-o tavă tapetată se adaugă un rând de aluat alb, un rând de aluat maro. La final, se bagă tava în cuptor, unde se lasă timp de 40 de minute la foc moderat.
Sursa: Reţete culinare
PRĂJITURĂ DE MERE CU LĂMÂIE ŞI SCORŢIŞOARĂ
Ingrediente:
● 10 mere potrivite,
● 1 plicuri de praf de copt,
● 1 linguriţă de scorţişoară,
● 1 lămâie,
● 250 grame de margarină,
● 1 vârf de sare,
● 10 linguri de zahar,
● 150 de mililitri de apă,
● 300 grame de făină albă
Mod de preparare:
Într-un castron se pun cele 250 de grame de margarină care se topesc în prealabil. Apoi, se adaugă apa – care trebuie să fie rece, zeama de la lămâie, 5 linguri de zahăr, un vârf de sare şi, la urmă, făina. Toate aceste ingrediente se amestecă. Atunci când aluatul s-a închegat, acesta este frământat timp de 10 minute.
Se pune aluatul la frigider, timp în care se curăţă merele şi se dau pe răzătoarea mare, după care se călesc puţin în ceaun şi se adaugă scorţişoara şi zaharul, care se lasă să se răcească.
Apoi, aluatul este tăiat în două părţi egale, care se întind cu un făcăleţ. Între timp se dă drumul la cuptor, care se lasă să se încălzească. Se ia o tavă, care se unge bine cu ulei şi peste care se presară puţină făină ca să nu se prindă prăjitura. Se întinde prima foaie de aluat şi se adaugă merele peste ea, după se întinge şi cea de a doua foaie de aluat.
Se bagă prăjitura de post în cuptor timp de 30 de minute. După aceea se scoate prăjitura din cuptor şi se lasă la răcit. Când s-a răcit se pudrează zahărul pudră pe deasupra.
Prajitura de mere cu lămâie şi scorţişoară se serveşte rece.
Sursa: Culinar.ro
SALAM DE BISCUIŢI
Ingrediente:
● 500 grame de biscuiţi simpli (populari),
● 1 sticluţă de esenţă de rom,
● 150 mililitri de apă,
● 2 linguri de cacao,
● 3 linguri de zahăr,
● 4 linguri de apă,
● 100 grame de margarină,
● stafide,
● 2 linguri de dulceaţă
Mod de preparare:
Etapa 1: Se rup biscuiţii bucaţele. Peste biscuiţii rupţi se toarnă esenţă de rom şi apă.
Etapa 2: Într-o crăticioară se amestecă cacao, zahar şi cele 4 linguri de apă şi se pune pe foc.
Etapa 3: Se lasă să dea într-un clocot, se ia de pe foc şi se adaugă margarină. Se amestecă până se omogenizează.
Etapa 4: Sosul astfel obţinut se toarnă peste biscuiţi. Se amestecă până sunt toţi acoperiţi de sosul de cacao, se adaugă dulceaţa şi stafidele şi se omogenizează.
Etapa 5: Pe masă se întinde folie alimentară şi se pune jumătate din compoziţie. Se formează un sul şi se împachetează strâns. La fel şi pentru cealaltă jumătate. Se dă la rece până se întăreşte bine.
Etapa 6: Se mai adaugă pe deasupra puţină glazură de cacao şi o foiţă de zahăr ars.
Această reţetă de prăjitură de post este una extrem de simplă, care se realizează în mai puţin de jumătate de oră.
Sursa: PetitChef