Tehnologia evoluează din ce în ce mai rapid, iar produse care cândva păreau de neînlocuit sunt acum abandonate.
Odată cu progresul tehnologic, multe dintre dispozitivele electronice pe care le foloseam nu cu mult timp în urmă sau cele pe care le utilizăm în prezent vor fi inutile şi se vor regăsi doar în posesia colecţionarilor. Aşa cum s-a întâmplat cu floppy disk-urile, modem-urile dial-up sau walkman-urile cu casetă într-un viitor nu prea îndepărtat vom renunţa la televizoarele cu tub, la DVD playere, la aparatele GPS, la telefonul fix sau desktop-uri.
Să le luăm pe rând. Televizoarele cu tub se găsesc, în prezent, în casele multor români, însă cei mai mulţi vor renunţa probabil la ele, anul viitor, când România ar urma să treacă la televiziunea digitală terestră. Preţurile televizoarelor cu ecran plat au cunoscut o scădere semnificativă în ultimii ani, astfel încât majoritatea românilor îşi pot permite unul.
DVD Playerele făceau furori pe la începutul anilor 2000, au urmat apoi Blu-Ray playerele, însă ambele categorii sunt tot mai ameninţate de servicii de streaming video. În ţara noastră, filmele şi serialele se descarcă de pe internet mai ales că internauţii au la dispoziţie abonamente de 200 Mbps, 500 Mbps sau chiar 1 Gbps.
Aparatele GPS au început de mai multă vreme să fie înlocuite din maşini de smartphone-uri şi tablete. Atunci când producători precum Nokia îţi oferă gratuit acces la hărţi de ce ai mai cheltui bani pe un aparat GPS? De asemenea, hărţile Google au devenit din ce în ce mai detaliate astfel încât aparatele GPS sunt pe cale de dispariţie.
Telefonul fix nu va dispărea, acesta va continua să fie folosit în companii şi unii vor dori să aibă un abonament şi pentru acasă, dar la scară largă numărul celor care vor folosi un telefon fix în viitor va fi din ce în ce mai mic. În ceea ce priveşte telefonia mobilă, în SUA operatorii au renunţat la abonamentele pe 12 sau 24 de luni. Cei care vor smartphone-uri performante pot plăti un avans şi apoi rate lunare până se va achita întreaga valoare a telefonului, având posibilitatea de a părăsi oricând rețeaua.
Vânzările de calculatoare desktop sunt în declin, dar mulţi analişti spun că acestea nu vor dispărea, ci se vor transforma. Desktopurile de tip All-In-One, adică fără unitate centrală, fiecare componentă găsindu-se în carcasa monitorului, sunt cele mai populare în prezent. Dacă utilizatorii finali se vor îndrepta în special către tablete angajaţii companiilor de IT, jurnaliştii sau traderii de la bursă se vor baza în viitor tot pe desktopuri.
(Sursa: capital.ro)