Pisicile au fost printre primele animale de companie ale oamenilor, spun cercetătorii, după ce au descoperit rămăşiţele vechi de peste 5.700 de ani ale unei feline domestice.
Până de curând, istoricii credeau că pisicile au fost domesticite în jurul anului 1.950 î.e.n. în Egipt.
Recent, arheologii au găsit în anticul oraş egiptean Hierakonpolis, care datează dinainte piramidelor, un complex funerar, unde fuseseră înhumate şi 6 pisici, care fuseseră probabil sacrificate ca ofrande aduse zeilor. Osemintele datează din jurul anului 3.700 î.e.n.
Oasele de la piciorul unei pisici îngropate aici arată că aceasta avusese o fractură care se vindecase, prin urmare felina fusese îngrijită şi rana i se vindecase cu mai mult timp înainte de a fi sacrificată, spune Wim Van Neer, de la Institutul Regal Belgian pentru Ştiinţe ale Naturii.
El crede că aceasta este dovada că pisica fusese domesticită, cel puţin în ultima perioadă a vieţii sale.
Istoricii nu exclud însă o altă posibilitate, aceea că pisicile erau de fapt semi-sălbatice, trăind în apropierea aşezărilor umane.
Anul trecut, în decembrie, o altă descoperire importantă a rescris practic istoria domesticirii animalelor. În provincia chineză Shaanxi au fost găsite oasele unor pisici domestice care datează de acum 5.300 de ani.
Analizele efectuate asupra acestor oase au arătat că piscile erau hrănite de fermieri, dar mâncau şi şobolani, fiind îngrijite tocmai ca să elimine aceste rozătoare.
Testele ADN au arătat că pisicile domestice care trăiesc în prezent (aproximativ 600 de milioane) sunt descendentele pisicilor sălbatice din nordul Africii şi din Orientul Mijlociu.
(Sursa: descopera.ro)