Top 5 alimente care fac minuni pentru digestie

0
108

Principalul motiv pentru care apar afecţiunile digestive este alimentaţia deficitară. Prea multă carne şi prea puţine salate, prea multe prajeluri şi prea puţine fructe, excesul de mezeluri şi alte alimente procesate, nu fac decât să dezechilibreze sistemul digestiv şi să ducă la instalarea unor afecţiuni, care deşi iniţial nu sunt grave, ajung să afecteze destul de tare calitatea vieţii.

Dacă ai probleme cu digestia şi treci frecvent prin stări de constipaţie, arsuri gastrice sau balonare, ar trebui să ai în vedere câteva alimente care te salvează de aceste neplăceri.

1. Dovleceii

Bogaţi în fibre, dovleceii funcţionează ca un laxativ uşor pentru intestine. Consumul de dovlecei ajuta la îndepărtarea toxinelor de la nivelul colonului şi la îmbunătăţirea digestiei. Pentru cele mai multe beneficii, dovleceii trebuie consumaţi proaspeţi. Ei merg foarte bine în salate. O idee de salată de dovlecei găseşti aici.

2. Iaurtul

Nu mai este o noutate pentru nimeni că iaurtul nu trebuie să lipsească din nicio dietă. El îmbunătăţeşte tranzitul intestinal, calmează durerile de stomac, tine de foame şi te ajută să slăbeşti aşa cum ţi-ai propus. Iaurtul este renumit pentru faptul că aduce bacterii bune în stomac care reduc balonarea şi previn diverse afecţiuni gastrice. Ai grijă să consumi iaurt simplu, fără arome sau aditivi.

3. Somonul

Somonul are proprietăţi antiinflamatorii, conţine acizi graşi omega-3, esenţiali pentru o inimă sănătoasă, nu îngraşa şi nu îngreunează digestia. Din păcate, nu orice somon din supermarket este sănătos. Somonul de ferma este considerat a avea concentraţii ridicate de dioxina, un carcinogen periculos pentru organism, de aceea este recomandat să consumi somon sălbatic. Cei mai mulţi somoni de pe piaţa provin din crescătorii din nordul Europei sau din nordul Americii de Nord. Cel mai sigur somon este cel sălbatic din Pacific.

4. Uleiul de cocos

Deşi este enervant că devine solid la temperatura camerei, uleiul de cocos conţine acizi graşi care îmbunătăţesc digestia, energizeaza organismul şi întăresc imunitatea. Nutriţioniştii recomanda pentru prajeluri uleiul de cocos nerafinat, deoarece îşi păstrează toţi nutrienţii şi nu se transformă în grăsimi nesănătoase la temperaturi înalte, iar pentru salate uleiul de măsline extravirgin. Uleiul de cocos este considerat un adevărat balsam pentru stomac, ferindu-l de tot felul de probleme.

5. Seminţele de chia

Seminţele de chia nu sunt foarte populare în bucătăria românească şi sunt suficient de scumpe cât să le ocolim. Nutriţioniştii considera că din când în când este recomandat să cumpărăm asemenea seminţe, deoarece sunt o sursă importantă de fibre, acizi graşi omega-3 şi antioxidanţi. Seminţele de chia ajuta la scăderea colesterolului, îmbunătăţesc sănătatea inimii, reduc inflamaţiile, detoxifiaza organismul şi reglează tranzitul intestinal. Când ai probleme cu digestia, poţi amesteca o lingură de seminţe de chia cu 3 linguri de apă, să le laşi 15 minute, după care să le consumi.

 

 

 

(Sursa: dietetik.ro)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments