Constantin Dima a primit un an de închisoare cu executare pentru tulburare de posesie. Mutase câţiva ţăruşi de pe moşia surorii sale. Ieşeanul de 80 de ani, grav bolnav, este singurul ieşean graţiat de Traian Băsescu.
Cazul Constantin Dima, un bătrân de 80 de ani din localitatea ieşeană Moşna l-a determinat pe Traian Băsescu să îi acorde graţierea. Acuzaţiile care l-au trimis după gratii pe nea Costică au fost total diferite de cele imputate fostului fotbalist Gheorghe Popescu. Ieşeanul nu a fraudat statul român cu niciun leu ci a mutat nişte ţăruşi.
Judecătorii l-au condamnat pe Constantin Dima, ce avea 80 de ani la acea vreme (în 2009), la un an de închisoare cu executare pentru comiterea infracţiunii de tulburare de posesie. Smulsese nişte ţăruşi de pe o bucată de pământ ce îi aparţinea surorii sale, cu care era în litigiu. După ce a fost eliberat de preşedinte, la scurt timp, ieşeanul a murit în patul său de acasă.
Lupta pentru pământ cu propria soră
Patima pământului l-a adus pe Contantin Dima în faţa justiţiei. Totul a pornit de la o bucată de teren pe care sora sa a primit-o de la părinţi, în 1942. Femeia a vrut apoi să împartă şi restul rământului de la părinţi, însă Constantin Dima nu a fost de acord. Aşa că a început o luptă între fraţi mediată de judecători, arată „Adevărul”.
Dima a fost condamnat de două ori pentru tulburare de posesie după ce nu a respectat dreptul de proprietate al surorii sale. Prima dată a primit cu suspendare iar a doua oară, un an cu executare. Constantin Dima declara: „Am fost condamnat de Judecătoria Răducăneni la un an de inchisoare pe 28 noiembrie 2005 şi acum îmi tărâi bătrâneţile prin închisoare. Sper să fiu graţiat de preşedintele nostru, Băsescu, pentru că sunt tare bolnav. Am probleme cu inima, am reumatism, am hernie, abia mă ţin pe picioare, nici nu văd şi nici nu mai aud bine.”
Petiţie pentru Gică Popescu
Avocata Sandra Grădinaru, din Iaşi, a fost cea care s-a implicat şi l-a ajutat, gratuit, pe bătrânul de 80 de ani. Ea a rememorat pentru „Adevărul” cazul. „Deşi sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunii pentru care s-a dispus condamnarea, în raport de persoana condamnatului, care era extrem de departe de a prezenta vreun pericol social concret pentru opinia publică, starea de sănătate precară, neputând urma un tratament adecvat suferinţelor fizice în cadrul instituţiei Penitenciarului de maximă Siguranţă din Iaşi vârsta înaintată,sunt circumstanţe potrivit cărora pedeapsa aplicată, de închisoare cu executarea fost mult prea aspră. Acestea au fost câteva dintre motivele de graţiere de atunci”, a precizat Sandra Grădinaru.
Cinci ani mai târziu, fostul fotbalist Gică Popescu este şi el condamnat la 3 ani, 1 lună şi 10 zile de închisoare pentru evaziune fiscală şi spălare de bani. Popescu a achitat prejudiciul imputat în timpul procesului, fapt ce a determinat mulţi români să ceară graţierea sa. Asta şi performanţele sale sportive.
O petiţie pe internet în acest sens a adunat peste 20.000 de semnături iar printre cei care şi-au manifestat public susţinerea pentru eliberarea lui Popescu se numără şi premierul Victor Ponta sau liderul liberal Crin Antonescu.
(Sursa: adevarul.ro)