Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi a decis, zilele trecute, clasarea dosarului în care primarul municipiului Iaşi, Gheorghe Nichita şi viceprimarul Mihai Chirica că ar fi tăiat ilegal 142 de tei din zona centrală a Iaşului.
Plângerile împotriva celor doi edili, formulate de ieşenii Eugen şi Dinu Munteanu, precum şi de Asociaţia Cetăţenilor Abuzaţi din România, au fost instrumentate chiar de şefa Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi, procurorul Andreea Oana Nica.
Magistratul a decis clasarea după ce a ajuns la concluzia că faptele lui Gheorghe Nichita şi Mihai Chirica fie nu există, fie nu sunt prevăzute de legea penală, arată Adevărul.
În ordonanţa de clasare a dosarului se arată că la bază au stat două plângeri diferite, ce au fost conexate în timpul cercetărilor de procurori.
Acuzaţiile au fost de tăiere fără drept de arbori, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual. Faţă de prima infracţiune imputată edililor, procurorul Nica a concluzionat că „fapta reclamată nu este prevăzută de legea penală”.
„Astfel, având în vedere că arborii tăiaţi erau situaţi în intravilanul municipiului Iaşi, de-a lungul unei căi de circulaţie, respective Bulevardul Ştefan cel mare, devin incidente dispoziţiile legii special 24/2007 care nu reglementează ca infracţiune acţiunile intreprinse de persoanele împotriva cărora a fost formulată plângerea penală”, motivează procurorul citat de Adevărul.
Lipsa culpei penale este reţinută de către procuror şi în ceea ce priveşte celelalte infracţiuni reclamate. Teii de pe Bulevardul Ştefan cel Mare au fost tăiaţi în februarie 2013, în locul lor fiind plantaţi salcâmi japonezi, o specie de arbore pitic.
Modul incorect în care s-au efectuat tăierile de arbori de la Iaşi sunt demonstrate şi de o sancţiune contravenţională în valoare de 60.000 de lei, ce a fost aplicată Primăriei Iaşi pentru nerespectarea prevederilor Legii spaţiilor verzi. La scurt timp după tăierea teilor din Iaşi, mai multe ONG-uri şi asociaţii din Iaşi au reacţionat, unele dintre acestea protestând şi criticând Primăria Iaşi pentru această acţiune, catalogată ca fiind un „masacru ecologic”.
Amenda dată de Garda Financiară este în prezent contestată în instanţă, următorul termen fiind pe 17 martie 2014.
(Sursa: adevarul.ro)