Dezvăluiri. Cumnatul lui Victor Ponta, ieșeanul Iulian Cristian Herțanu, are bilete la ordin neonorate de 5,1 milioane de lei

0
308
Foto: Libertatea

Foto: Libertatea

În anul 2000 se înfiinţa, în Bucureşti, firma GROSSMANN ENGINEERING ROMANIA SRL, devenită ulterior GROSSMANN ENGINEERING GROUP SRL specializată pe activităţi de inginerie şi consultanţă tehnică legate de acestea. Capitalul social al firmei este deţinut în proporţie de 60%  de Iulian Cristian Herţanu, originar din Iași, diferenţa fiind în posesia cetăţeanului german GROSSMANN REINHOLD KARL (n. 17.03.1955). Herţanu are şi calitatea de administrator al societăţii.

 

Un amănunt esenţial constă în faptul că Iulian Cristian Herţanu este soţul Alexandrei Ponta (devenită Herţanu), sora premierului Victor Ponta. Desigur, Herţanu nu are nicio vină sau niciun merit, depinde din ce perspectivă sunt privite lucrurile, că este cumnatul lui Victor Ponta.

 

De asemenea, se poate spune că nu duce lipsă de abilităţi manageriale, din moment ce firma pe care o conduce a înregistrat o creştere substanţială a valorii cifrei de afaceri în ultima perioadă, de la 11.692.391 lei în 2011, la 19.778.317 lei în 2012. Deşi nu este un indicator la fel de relevant, s-a majorat şi profitul net, de la 74.527 lei în 2011, la 244.309 lei în 2012, relatează antitepari.ro.

 

În acelaşi timp, însă, societatea a început să-şi trateze „cu spatele” partenerii de afaceri, prin neonorarea la termenele scadente a biletelor la ordin emise în contul mărfurilor sau serviciilor prestate.

 

Refuzuri substanţiale la plată în plină guvernare Ponta

 

În 2011, firma a fost înregistrată în Centrala Incidentelor de Plăţi (CIP) cu un incident de plată major cu bilete la ordin, în 2012 au mai fost consemnate 9 astfel de incidente, iar în 2013 s-au adunat alte 55 de bilete la ordin refuzate la plată. În primele două luni ale acestui an, au mai apărut două incidente, astfel încât, în prezent, GROSSMANN ENGINEERING GROUP SRL figurează în CIP cu 67 incidente de plată majore cu bilete la ordin, suma totală refuzată la plată aferentă acestora fiind de 4.734.517,94 lei.

 

La aceasta se mai adaugă şi 446.429,91 lei, reprezentând suma aferentă incidentelor minore de plată cu 5 bilete la ordin. Aşadar, valoarea sumelor neachitate la termenele scadente de către GROSSMANN ENGINEERING GROUP SRL se ridică la 5.180.947,85 lei.

 

Interesant este faptul că cele mai multe incidente de plată au fost consemnate în plină guvernare a cumnatului Ponta. Să fie vorba de o relaxare a administratorului GROSSMANN ENGINEERING GROUP SRL în relaţia cu partenerii de afaceri, sau situaţia economică generală din România guvernată de Ponta este atât de dificilă, încât nici măcar firmele aparţinând apropiaţilor premierului nu-şi mai pot respecta angajamentele, se întreabă antitepari.ro?!

 

Herţanu este partener cu mama soacră adică, mama lui Ponta

 

Conform Registrului Comerţului, Iulian Cristian Herţanu figurează ca asociat la firmele:

 

GROSSMANN ENGINEERING GROUP SRL (J40/838/2000; CUI 12622449)

CARDINAL PROIECT SRL (J22/161/2008; CUI 23081225) – întrerupere temporară de activitate, declarată inactivă de către Fisc începând cu data de 30 mai 2011;

HERTANU PROJECTS SRL (J40/14123/2004; CUI 16728133)

LIQUID STUDIOS SRL (J22/2222/2007; CUI 22235326)

 

La societatea HERTANU PROJECTS SRL, Iulian Cristian Herţanu o are ca parteneră de afaceri pe NAUM CORNELIA NICULINA (n. 23.09.1943), mama lui Victor Ponta, arată antitepari.ro.

În 2012, această firmă a raportat un profit net de 4.026 lei, la o cifră de afaceri de 115.322 lei, performanţă realizată cu un singur angajat.

 

LIQUID STUDIOS SRL Iaşi a încheiat anul 2012 cu o cifră de afaceri de 174.229 lei şi un profit net de 58.966 lei, dar aici Herţanu este asociat minoritar, la fel ca şi Vlad Bobii, asociat majoritar şi administrator fiind Viorica Momiţă.

 

Cine este Iulian Herţanu, afaceristul din casa mamei lui Ponta

 

Victor Ponta a crescut în Bucureşti, într-un apartament de pe Bulevardul Dinicu Golescu, vizavi de Ministerul Transporturilor, lângă Gara de Nord. La adresa de domiciliu, care s-a regăsit multă vreme în buletinul actualului premier, au locuit şi mama acestuia, Cornelia Naum, precum şi sora, Ponta N. Alexandra Florina. La un moment dat, Ponta Alexandra Florina a renunţat la numele de fată, în urma căsătoriei, devenind Herţanu N. Alexandra Florina. În acelaşi timp, la adresa respectivă a mai apărut un locatar, Herţanu Iulian Cristian, originar din Iaşi, un tânăr de aceeaşi vârstă cu sora lui Victor Ponta. Intrarea în scenă a lui Iulian Herţanu, cumnatul lui Ponta, a însemnat totodată şi cooptarea acestuia în firma Herţanu Projects SRL. În această companie mama premierului avea 5%, iar Iulian Herţanu 95%. Sediul social al firmei era chiar acasă la familia Ponta. Ulterior, Iulian Herţanu a devenit acţionar cu 60% şi la o altă firmă, SC GROSSMANN ENGINEERING GROUP SRL, explică România Liberă.

 

După intrarea lui Iulian Herţanu în acţionariatul firmei Grossmann Engineering Group, cifra de afaceri s-a dublat, chiar triplat în anumiţi ani. Din 2007 până acum, această companie a beneficiat de zeci de contracte cu statul român, finanţate fie din bugetele instituţiilor publice, fie din bani europeni.  

 

Asociere cu grupul „Golden Blitz”

Cea mai bănoasă afacere încheiată de compania GROSSMANN cu statul român o reprezintă câştigarea, pe 20 ianuarie 2012, a unei licitaţii în valoare de 49.430.000 lei (10.750.000 euro) pentru extinderea reţelei de canalizare din localitatea Comarnic. Deşi valoarea contractului este destul de mare, nu în ea constă marea surpriză. De-a dreptul şocant este numele firmei împreună cu care Iulian Herţanu a câştigat contractul: SC EURO CONSTRUCT TRADING ’98 SRL, firmă considerată cândva apropiată de preşedintele Traian Băsescu. EURO CONSTRUCT TRADING ’98 SRL este strâns legată prin Elena Udrea, de arhicunoscutul „grup de la Golden Blitz” (format din Sorin Vulpescu şi Dan Besciu, parteneri de afaceri şi vechi prieteni ai lui Dorin Cocoş, fostul soţ al Elenei Udrea), mai arată România Liberă.

 

Aceiaşi Sorin Vulpescu şi Dan Besciu sunt şi patronii SC EURO CONSTRUCT TRADING’98 SRL, companie care a făcut afaceri cu unul dintre membrii familiei lui Ponta. Mai trebuie spus că grupul de la Golden Blitz a mai fost asociat, la timpul respective, cu oamenii din spatele lui Adrian Năstase, Alexandru Bittner şi Adrian Petrach
e.

 

 

(Sursa: antitepari.ro)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments