7EST a descoperit că în ultimii cinci ani niciun control DSV nu a depistat nimic suspect la carnea comercializată de Gidacom, cel mai mare retailer de profil din Moldova. La depozitele Gidacom, se face un singur control pe an, cel obligatoriu, în timp ce la toţi ceilalţi producători din judeţ controalele sunt aproape săptămânale. Sunt trei filtre în DSV care trebuiau să găsească neregulile descoperite de DIICOT şi SRI, iar de 8 ani nu s-a descoperit nimic.
Dezvăluiri 7EST: la Gidacom se amestecă marfa expirată cu cea proaspătă, iar puii expiraţi se recongelează. DSV a dat 2 milioane de lei pe un aparat de depistare a cărnii expirate dar refuză să-l folosească.
Ancheta în cazul cărnii expirate scoate la iveală detalii incredibile. Potrivit procedurii, în orice moment un veterinar trebuia să ştie că în depozite se află marfă necomestibilă. Ca element comun, este rostit numele lui Gabriel Ciobanu, actual şef al DSVSA şi fost şef al compartimentului de igienă din instituţie.
Controlul făcut la Gidacom SRL la începutul lunii a fost iniţiat de DIICOT, cu informaţii de la SRI, iar la acţiune au participat atât echipe de la DSVSA Iaşi, cât şi de la Protecţia Consumatorilor. În urma controlului, s-a anunţat public că s-au găsit 13,6 tone de aripi de pui expirate şi 100 tone de macrou cu modificări organoleptice. Modificările organoleptice sunt cele care vizează aspectul, culoarea, consistenţa sau gustul, aşadar s-a concluzionat, într-o primă fază, că peştele respectiv este stricat. Detalii din ancheta referitoare la Gidacom scot însă la iveală aspecte halucinante: cantităţile nu sunt cele anunţate oficial iar în cauză nu a fost vorba doar despre peşte şi despre aripi de pui. Mai mult, activitatea Gidacom a avut la bază o serie de complicităţi în rândul organelor de control.
Detalii complete, cum funcționa întregul mecanism și evaziunea realizată de rețeaua de la Iași a cărnii expirate, le găsiți EXCLUSIV în ediția print a săptămânalului 7 EST de miercuri, 26 martie 2014.