De data aceasta, nu trebuie să credeţi ceea ce vedeţi! În imagini nu este un papagal care stă pe un trunchi de copac. În realitate, vă uitaţi la o femeie care pozează goală, având corpul pictat într-un model special.
Aceasta este una din operele de artă ale artistului Johannes Stotter.
Tehnica lui se bazează pe modul în care ochiul uman este obişnuit să vadă anumite lucruri şi să tragă repede concluzii, fără o analiză mai atentă. Astfel se explică iluziile optice, printre care şi aceasta.
Perceperea unei imagini durează doar o zecime de secundă, dar este suficient timp pentru „zăpăcirea” creierului, spune neurobiologul Mark Changizi.
Adică, este uşor să păcălim creierul, dacă înţelegem anumite trucuri. Prin aranjarea culorilor, a imaginilor sau a poziţiei unui obiect, putem produce o iluzie optică şi vom determina pe cineva să vadă ceva ce de fapt nu este acolo.
La fel, folosind culori, Stotter ştie cum să realizeze umbre şi contururi care păcălesc ochiul, apoi, femeia este aşezată într-o anumită poziţie, pentru ca trupul ei să sugereze forma unui papagal.
Sedus de imaginea de ansambul, creierul nostru nu mai observă detalii care, la o privire mai atentă, sunt evidente: un picior al femeii este îndoit pentru a forma o aripă, iar degetele mâinii sunt poziţionate pentru a forma ciocul păsării.
(Sursa: descopera.ro)