Primii copaci bioluminiscenţi ar putea înlocui iluminatul stradal într-un viitor apropiat, afirmă un cunoscut artist şi cercetător olandez.
Astfel, Daan Roosegaarde consideră că viitorul artei şi designului va fi marcat de inovaţii spectaculoase.
De la sisteme de aspirare uriaşe care vor fi create pentru a eradica smog-ul şi până la articole vestimentare „inteligente” care devin translucide atunci când posesorul lor le poartă, acest artist-designer-arhitect olandez a creat o serie de proiecte inovatoare în domeniul esteticii.
Cel mai recent proiect al său vizează înlocuirea iluminatului public cu plante bioluminiscente.
Daan Roosegaarde speră să folosească biomimetismul pentru a transforma copacii plantaţi în oraşe în surse de lumină pentru trecători. Inspirându-se din capacităţile luminiscente ale unor meduze, ciuperci şi licurici, Daan Roosegaarde şi cercetătorul Alexander Krichevsky de la State University of New York au iniţiat deja acest proiect, combinând ADN-ul unor bacterii marine luminiscente cu cloroplastele unor plante de interior.
Plantele strălucitoare în întuneric obţinute astfel la scală mai mică vor putea fi utilizate ulterior ca bază a unui proiect de proporţii mai mari – folosirea copacilor din oraşe pentru a înlocui sistemul de iluminat stradal.
(Sursa: descopera.ro)