Îngrijoraţi că aproape un sfert din tineri consideră jocurile de noroc şi nu serviciul ca sursă de câștig, psihologii cer parlamentarilor o lege dură, prin care popularele păcănele să poată fi instalate doar în sediile Loteriei şi ale cazinourilor, nu în orice bar sau magazin, ca acum.
În România, procentul tinerilor obsedaţi de jocuri de noroc este cel mai mare din Europa, arată studiile invocate de parlamentari. Peste 20% dintre tineri sunt puternic atraşi de jocurile de noroc iar aproape 4% sunt deja dependenţi.
„După trei ani se instalează o dependență puternică psihică. Începe să joace puțin, intră intr-un cazinou sau la vestitele păcănele (…) dar orele încep să se înmulțească, încep să-și cheltuie banii, să ajungă la datorii foarte mari”, spune psihologul Carmen Stanciu.
„Am avut și un caz de sinucidere a unui băiat foarte tânăr, de 22 de ani, pentru că nu a mai putut să plătească la cămătari aceste datorii”, adaugă ea.
Proiectul de lege iniţiat de senatorul PSD Liviu Pop propune ca aparatele de joc să fie disponibile doar în cazinouri sau agenţii Loto.
„Avem un mare abandon școlar în zona rurală, care astăzi îl regăsim în acești tineri care nu au ce să muncească, nu știu să muncească și fac orice ca să faca rost de niște bănuți pe care să-i cheltuie la aceste jocuri de noroc, la un birt cu o țigară și un pahar de băutură”, spune senatorul PSD Victor Ponta.
Nu doar tinerii îşi pierd controlul. Un celebru caz de dependenţă este cel al unui procuror din Buzău care a pierdut 100.000 de euro la jocuri de noroc. Acesta susţinea la vremea respectivă că dependenţa de poker este o afecţiune psihică.
„E o boală clasificată în manualul american de curând. E şi la noi. A fost acceptată ca fiind o boală cronică”, declara procurorul George Mărgărit.
Proiectul care restrânge drastic numărul locaţiilor în care pot fi instalate păcănele a fost depus la Senat, însă Camera Deputaţilor va avea ultimul cuvânt pentru adoptarea sau respingerea lui.
(Sursa: digi24.ro)