Judecătorii Tribunalului Iaşi au condamnat-o, joi, 3 aprilie, la patru ani de închisoare cu suspendare pe Brânduşa Odorica Păcurici, fosta şefă a Serviciu de Resurse Umane de la Spitalul de Neurochirurgie, acuzată de luare de mită şi trafic de influenţă.
Alături de Odorica Păcurici, judecătorii ieşeni au mai condamnat şi o infirmieră de la Spitalul de Copii „Sfânta Maria”, acuzată de complicitate la aceleaşi infracţiuni. Cele două, au precizat procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, au primit diferite sume de bani în schimbul unor angajări pe funcţii medicale la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi.
Sentinţele primite de cele două cadre medicale nu sunt definitive şi pot fi atacate cu apel, arată Adevărul.
Procurorii anticorupţie susţin că Odorica Păcurici, şefa Serviciului Resurse Umane, acuzată că împreună cu infirmiera Elena Popa ar fi luat 15.100 de euro şpagă, nu primea bani de la oricine.
„Învinuita Păcurici Odorica hotăra în privinţa angăjării persoanelor în funcţie de impresia pe care i-o crea, urmărea ca persoana să fie de încredere, să nu denunţe, să fie potrivită pentru activitatea pe care urma să o desfăşoare, să nu pună întrebări cu privire la modul de angajare. A refuzat să ajute persoane cu aspect fizic neplăcut sau în vârstă sau care i-au cerut prea multe explicaţii”, se precizează în rechizitoriu.
Mită ambalată în staniol
Procurorii susţin că perioada martie 2010-martie 2011, şefa de personal de la Neurochirurgie le-a promis mai multor persoane că le va angaja contra unor sume de bani pe post de asistent medical, registrator medical, infirmier, îngrijitor şi brancardie în unitatea sanitară unde lucrează. Banii erau împărţiţi cu Elena Popa (zisă Salcia), infirmieră la Spitalul de Pediatrie, care ar fi fost şi cea care găsea „clienţi”.
Potrivit rechizitoriului, infirmiera discuta iniţial cu persoanele interesate să se angajeze şi cerea diferite sume pentru Odorica Păcurici, în schimbul serviciului pe care urma să-l presteze. Popa îl anunţa pe cel interesat că trebuia să facă iniţial voluntariat în cadrul secţiei în care ar fi trebuit să fie angajat „pentru a se acomoda cu personalul şi cu activitatea pe care urma să o desfăşoare” şi că apoi se va întâlni cu Odorica Păcurici pentru ca aceasta să ia o decizie.
În documentul citat se mai arată că dacă persoana era de acord să dea suma fixată era prezentată „Doamnei”, adică şefei de la Resurse Umane, şi discuta cu aceasta la o măsuţă din faţa biroului ei. Aici „viitorul angajat” era pus să completeze o cerere pentru postul vizat sau una de voluntariat.
Cel care dorea locul de muncă îi dădea banii Elenei Popa, dar au fost şi situaţii în care sumele i-au fost date direct Odoricăi Păcurici în ambalaj de ciocolată sau în plicuri. După ce „viitori angajaţi” erau instruiţi să nu îi ceară informaţii „Doamnei” depuneau un dosar cu acte, în momentul în care era scos un post la concurs.
Potrivit rechizitoriului citat de Adevărul, candidaţii primeau de la „Doamna” bibliografia şi lucrări de la alţi candidaţi care au dat diferite concursuri. Păcurici le recomanda să înveţe subiectele „dumnezeieşte”. Însă anchetatorii spun că angajările nu depindeau de şefa de la Resurse Umane, ci aceasta era secretarul de comisie, nu avea acees la subiecte şi nu corecta lucrări.
Marea majoritatea a celor care au dat concurs pentru infirmieră, asistentă sau brancardier l-au picat. Procurorii susţin că după ce unul dintre tineri nu a reuşit la concurs Odorica Păcurici i-a dat trei luni bani ca şi cum ar fi luat salariul. Procurorii au trimis-o în judecată, pe 17 decembrie, pe Odorica Păcurici pentru luare de mită şi trafic de influenţă, iar pe Elena Popa pentru complicitate la luare de mită şi trafic de influenţă.
(Sursa: adevarul.ro)