Deputatul PNL Mugur COZMANCIUC împreună cu Asociația Forestirilor din România (ASFOR) și în parteneriat cu Asociația Centrul pentru Participare Activă au organizat vineri, 04 aprilie 2014, la la Răducăneni (județul Iași) prima ediție a Campaniei ”Împădurim Iașul!”.
Campania „Împădurim Iașul!” are ca principal obiectiv împădurirea terenurile degradate din județul Iași.
„Dacă România în secolul trecut avea o suprafață de păduri cu mult peste media UE, astăzi România are un grad de împădurire mult mai mic față de media europeană care este de 33%. În România trebuie împădurite cel puțin 10.000 de ha/an. Am plantat la Răducăneni, 10.000 de puieți pe terenuri degradate. De doi ani de zile militez pentru finanțarea cu simt de răspundere pentru pădurile românești. Pădurile nu sunt nicăieri finantate corespunzător, nici la PNDR-ul de la Ministerul Agriculturii, nici la POS-ul de Mediu, deoarece marea problema este ca vorbim de un sistem care lipsește cu desăvârșire de pe agenda publică și care este amintit doar în contextul unor taieri ilegale. Însă, pădurea are nevoie de lucrări permanente de întreținere, de programe de refacere a amenajamentelor silvice, de campanii de împăduriri! Fără perdele de protecție nu putem scapă de impactul mare pe care îl vor avea inundațiile în România, mai ales în contextul schimbărilor climatice.
În fond noi, astăzi, facem un apel la un alt fel de atitudine pe care trebuie să o cultivăm fiecare dintre noi! O atitudine prietenoasă și proactivă față de mediul înconjurător și pentru viitorul unui Iași verde”, declară Mugur Cozmanciuc.
ASFOR reprezintă peste 5000 de agenți economici care activează și angajează peste 50000 de lucrători în domeniul forestier. ”Ne-am alăturat Campaniei ”Împădurim Iașul!”, inițită de deputatul PNL Mugur Cozmanciuc, deoarece considerăm că este de datoria agenților economici să se întoarcă prin campanii de responsabilitate socială către pădure. Avem nevoie de campanii de împăduriri, însă este necesar ca aceste campanii să poate fi accesate și din bani europeni, din aceste motive în noul PNDR trebuie să fie prevăzuți bani pentru pădure, atât pentru împăduriri cât și pentru accesibilizarea fondului forestier.” a declarat Nicolae Țucunel, președintele ASFOR.
„În 2012 am pornit împreună cu primarul Mihai Irimia din Răducăneni o campanie de împădurire a terenurilor degradate și mă bucur că această campanie continuă astăzi și sper să se extindă din toamnă în tot județul Iași.
În noul PNDR 2014-2020 este necesară suma de 3 miliarde euro alocare din FEADR. Este necesară o alocarea echitabilă a fondurilor prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 pentru a evitarea subfinanţarea sectorului forestier, sector de o importanţă vitală pentru economia rurală, sector ce are potențial de a genera aprox. 80 000 de locuri de muncă în perioada 2014-2020”, a a declarat Mugur Cozmanciuc, membru al Comisiei de Mediu din Camera Deputaților.
Deputatul liberal a adăugat că : ” Reconstrucţia ecologică forestieră, prin împădurirea terenurilor degradate, inapte pentru folosinţe agricole, precum şi a terenurilor neproductive, indiferent de forma de proprietate, are ca scop principal protejarea solului, refacerea echilibrului hidrologic şi îmbunătăţirea condiţiilor de mediu. Un rol important îl au pădurile în procesul de sechestrare a carbonului. Astfel, pe plan mondial, deşi pădurile reprezintă 1/3 din suprafaţa terestră, ele stochează 77% din carbonul total, din biomasa terestră. De aici rezultă importanţa împăduririi terenurilor degradate, aflate în special în zonele de câmpie şi deal.”