Disperare la Fortus. Planul de reorganizare a fostului Combinat de Utilaj Greu din Iași nu scoate societatea din criză

0
356

Situaţie critică la Fortus. În primele şase luni de la punerea în practică a planului de reorganizare, fostul Combinat de Utilaj Greu are deja pierderi de aproape 3 milioane de euro, în condiţiile în care,  pentru tot anul , pierderile n-a fi trebuit să  depășească 2 milioane de euro.  În plus, sunt 670 de foşti angajaţi care încă aşteaptă să recupereze salarii compensatorii care se ridică la 11 milioane de euro.

 

Liderul de sindicat şi angajaţii Fortus au prezentat stadiul planului de reorganizare ministrului delegat pentru Dialog Social, Aurelia Cristea, aflat la Iaşi într-o vizită de lucru. Iar primele date nu sunt încurajatoare.

 

„În combinat, salariaţii activi abia îşi asigură salariile, prin modul în care se desfăşoară planul de reorganizare. Pe 10 aprilie se încheie trimestrul 3, aşteptăm raportul la trimestrul 3. Din 3 în 3 luni, judecătorul sindic analizează şi dă liber sau nu la exercitarea planului de reorganizare”, a spus la Digi 24 Florin Rugină, fost angajat Fortus.

 

Pe lângă cele 11 milioane de euro, plăți compensatorii, foştii angajati mai au de recuperat peste 100.000 de euro, salarii restante. In plus, plata lefurilor pentru cei 700 de oameni care încă mai lucrează la Fortus este în urmă cu un an.

 

„Noi nu putem acum face din societatea Fortus o societate viabilă, mai ales că nu avem un acţionar majoritar. Noi avem un creditor şi un acţionar care este AAAS-ul, atât. Deci dânşii nu reprezintă cu nimic societatea Fortus ca şi lichiditate sau investiţie”, consideră Adrian Flondor, liderul de sindicat Fortus.

 

Un lucru este cert. Problemene de la Fortus trebuie rezolvate de autorităţile locale.

 

„Autorităţile locale sunt interesate de a găsi o soluţie pentru rezolvarea şi eu cred că împreună cu AVAS-ul şi cu întreg Guvernul, care e preocupat în primul rând de păstrarea locurilor de muncă şi, sigur, şi de crearea altor locuri de muncă să poată găsi o soluţie. De ce nu, gândirea şi orientarea spre un parc industrial acolo poate fi una dintre soluţii”, spune  Aurelia Cristea, ministrul delegat pentru Dialog Social, prezentă vineri la Iași.

 

Combinatul Fortus a intrat în insolvenţă în anul 2008, din cauza datoriilor pe care le avea la stat şi către creditori. De atunci, mai bine de jumătate dintre angajaţi au fost disponibilizaţi, iar fabrica a funcţionat la cote de avarie. Planul de reorganizare a societății prevede ca în trei ani din patrimoniul Fortus să fie vândute bunuri în valoare de 70 de milioane de euro pentru achitarea datoriilor.

 

 

(Sursa: digi24.ro)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments