Operaţiuni de dezinsecţie, turism, catering – toate aduc bani în contul lui Ermil Dimitriu. La fel stau lucrurile în cazul medicului Aurica Şoptelea, al cărei soţ declară: „Succesul n-are legătură cu soţia”. Vila pe care o are Ermil Dimitriu în Copou şi Mercedesul din curte sunt luate din salariul de 2.600 de lei. Concubina lui Dimitriu lucra la Gidacom, firma care livra tone de carne expirată, iar Şoptelea era cea care semna din birou procesele-verbale de inspecţie. Secretul celui mai bogat veterinar din Iaşi: contractele de dezinsecţie realizate pe firma sa.
Ermil Dimitriu, inspectorul zonal de la DSV Iaşi, are o vilă în Copou care rivalizează până şi cu pensiunea pe care tot el o deţine în Tătăraşi. La venituri de doar 31.000 de lei anual, Dimitriu, considerat cel mai bogat om din DSV, mai are în curte un Mercedes şi un Fiat Doblo. Sursele colaterale sunt uşor de depistat: Ermil Dimitriu are 250 de agenţi economici în circumscripţia sa şi, în acelaşi timp, oferă, pe firma sa, servicii de dezinsecţie şi dezinfecţie, obligatorii pentru toţi comercianţii.
Schema a prins-o şi Aurica Şoptelea, alt medic zonal din DSV, implicată în scandalul Gidacom, al cărei soţ face, la rândul său, dezinsecţie şi dezinfecţie firmelor din perimetru.
El autorizează, el cere autorizaţie
Singurul „cap” căzut până acum ca urmare a scandalului Gidacom este cel al Iulianei Stângu, veterinarul care era arondat depozitului. Necunoscută ieşenilor de rând, Stângu este partenera de viaţă a lui Ermil Dimitriu, unul dintre cei mai influenţi angajaţi ai Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Iaşi.
Medic zonal în centrul Iaşului, Ermil Dimitriu este şi unul dintre cei mai bogaţi funcţionari publici din Iaşi. Are o vilă pe stradela Copou şi o pensiune în Tătăraşi, două maşini, un Mercedes şi un Fiat Doblo, iar acţiunile la propria firmă le-a estimat la peste 200.000 lei. În acelaşi timp, două bănci l-au creditat cu 40.000 euro şi 500.000 lei. Veniturile sale, de doar 31.000 lei anual, nu justifică averea afişată. În plus, frapează un alt lucru: angajat într-un sistem important pentru autorizaţiile pe care le acordă, Dimitriu şi-a construit afaceri proprii, depinzând de aceleaşi autorizaţii, fiind controlat de colegii de serviciu.
Vila din Copou a lui Ermil Dimitriu are peste 300 mp. Un Mercedes aşteaptă cuminte în curte
Funcţionar public şi afacerist
Legea 188/1999, privind statutul funcţionarilor publici, interzice acestora să presteze alte activităţi, cu excepţia celor didactice. Ermil Dimitriu se declară însă acţionar la DGV Company SRL şi, mai mult, a reprezentat firma în instanţă în calitate de administrator al acesteia. Concret, Dimitriu a dat statul român în judecată pentru a recupera taxa auto.
Societatea DGV Company SRL este firma pe care funcţionează pensiunea din Tătăraşi şi, iniţial, îi avea ca acţionari şi pe Gabriela şi Mihai Dimitriu. Gabriela Dimitriu este fosta soţie, iar Mihai este fiul soţilor Dimitriu. În urmă cu circa doi ani, s-au produs modificări cu privire la acţionariat, iar firma a rămas cu doi patroni: Ermil şi Gabriela Dimitriu. Reporterii 7EST au încercat contactarea lui Dimitriu pe 4 numere diferite de telefon, dar de fiecare dată mesajul a fost „număr nealocat”.
Afacerea „bacteria”
Firma de dezinsecţie şi deratizare o are înregistrată pe numele fratelui său, cel care figurează şi într-o altă societate, de catering.
Pe lângă Dimitriu, şi Aurica Şoptelea, „zonalul” din Tătăraşi implicat în scandalul Gidacom, are interese în acest domeniu. „La Şoptelea e cumnatul, dar este şi soţul implicat”, ştiu toţi din DSV.
Firma Best Media îi are ca persoane de contact pe Iulian, Ionuţ şi Cătălin Şoptelea. Contactat sub pretextul încheierii unui contract, Iulian Şoptelea a confirmat legăturile de rudenie cu Aurica Şoptelea. „Dar asta nu are mare importanţă, nu aşa ne-am făcut noi un nume”, a susţinut Iulian Şoptelea.
Ermil Dimitriu, personaj desprins parcă din filmul „Secretul lui Bachus”. Şi Dimitriu şi Bachus sunt reali, nu-s inventaţi
Se câştigă bine
Potrivit legii, fiecare unitate de vânzare, fie că e butic de cartier sau supermarket, trebuie să aibă contract de dezinsecţie-dezinfecţie cu o firmă specializată. Acţiunea trebuie efectuată o dată la trei luni şi ori de câte ori este nevoie. Cel care stabileşte de câte ori trebuie făcută o astfel de operaţiune este tocmai medicul zonal, iar fiecare astfel de medic are în circumscripţie câte 200 sau 300 de firme.
Costurile, calculate de Iulian Şoptelea pentru un spaţiu de 40 mp cu o înălţime de 3 metri, sunt de 120 lei plus TVA la fiecare operaţiune. Astfel, la cele 4 dezinsecţii impuse de lege anual, un butic de cartier plăteşte 480 lei, plus TVA. În cazul în care „zonalul” convinge 100 de firme să încheie contract cu o anumită societate de deratizare, aceasta poate încasa 48.000 lei.
În acte, sunt faliţi
În această afacere, investiţiile sunt minime, iar piaţa e formată din clienţii captivi, pe care îi controlează tot inspectorii veterinari de zonă.
Cu toate acestea, firmele cu care au legătură cei doi veterinari, Ermil Dimitriu şi Aurica Şoptelea, par că abia îşi mai trag sufletul. Din bilanţul pe 2012, reiese că societatea lui Ermil Dimitriu nu a avut niciun angajat. A înregistrat o cifră de afaceri de 58.000 lei şi a raportat o pierdere de 226.000 lei.
La rândul său, Best Media a avut trei angajaţi şi o cifră de afaceri de 350.000 lei. Şi Best Media a raportat pierdere de 103.000 lei.
Catering pentru Spitalul de Urgenţă
Orice firmă care produce mâncare pentru comercializare are nevoie de un aviz de la DSVSA. Şi DGV Company a lui Ermil Dimitriu a avut nevoie, în 2010. Dimitriu a câştigat în 2010 o licitaţie organizată de Spitalul de Urgenţă „Sf. Ioan” pentru furnizarea de hrană. Preţul: 348.300 de lei, în condiţiile în care cifra de afaceri a firmei în acel an a fost de puţin peste 410.000 de lei.
Amator de prostituate
Numele lui Ermil Dimitriu a apărut şi în dosarul „Sex cu minore”, bărbatul fiind cercetat de procurori. Potrivit presei locale, care a urmărit îndeaproape
subiectul, medicul veterinar primea acasă prostituate minore. „Deasemenea, martora U.A.C. a declarat că l-a cunoscut şi pe învinuitul Dimitriu Ermil la restaurantul Vânătorul din Iaşi şi că a mers împreună cu acesta la domiciliul său, loc unde a întreţinut raporturi sexuale normale şi orale cu învinuitul Dimitriu Ermil, fapt pentru care acesta i-a dat suma de 100 lei. La scurt timp, martora a mers împreună cu inculpatul Onofriciuc Daniel şi învinuitul Dimitriu Ermil din nou la locuinţa acestuia din urmă, unde a întreţinut raporturi sexuale normale şi orale cu aceştia, pe rând, pentru care a primit câte 100 de lei de la fiecare”, se arată în referatul procurorilor, publicat în mass-media.
Balaurii au ieşit din scandalul Gidacom
Scandalul Gidacom a scos la iveală lucruri incredibile petrecute în DSVSA, care au făcut posibilă punerea în circulaţie a unor cantităţi expirate de carne. Gidacom şi-a asigurat practic intangibilitatea în faţa controalelor. Astfel, medicul arondat de DSVSA acestei firme, Iuliana Stângu, este concubina lui Ermil Dimitriu, unul dintre cei mai influenţi inspectori din instituţie. Ermil Dimitriu este unul dintre cei 4 medici zonali din municipiu.
Un alt medic zonal este Iulian Vieru, cumătru cu patronii Gidacom.
Un al treilea medic zonal – Aurica Şoptelea, cea implicată direct în scandal. În plus, cu o săptămână înainte de descinderea DIICOT, la Gidacom a fost făcut un control care nu a evidenţiat nimic, deşi inspectorii trebuiau să controleze cele 300 kg de creier stricat găsit la descindere. Toţi cei implicaţi sunt acum cercetaţi administrativ şi vor fi judecaţi în Comisia de disciplină, cu propunere de concediere.
Societatea ieşeană Gidacom este în centrul unui imens scandal după ce autorităţile au stabilit că făcea parte dintr-un sistem de persoane şi firme, care, cu complicitatea unor funcţionari ai statului, vindea carne expirată în cantităţi uriaşe.