Ţigările electronice nu reprezintă soluţia pentru renunţarea la fumat, în primul rând pentru că se bazează pe inhalarea unor substanţe nocive şi pentru că nu descurajează dependenţa de nicotină.
Ţigările electronice au căpătat, mai ales în ultima perioadă, o reputaţie foarte proastă. Motivele sunt diverse, de la prețul prea mare până la faptul că pot otrăvi copiii sau chiar exploda.
Cel mai important aspect însă, este faptul că şi aceste ţigarete pot provoca oamenilor cancer. Un studiu recent, publicat în Clinical Cancer Research, arată că vaporii ţigărilor electronice au un efect similar fumului unei ţigări normale, afectând aproape în acelaşi fel celulele bronşice, aflate la nivelul plămânilor.
Totodată, efectele dăunătoare ale nicotinei nu dispar. Deşi ţigările electronice sunt promovate ca alternativa sănătoasă la fumatul clasic, nici aceste produse nu descurajează oamenii să nu mai fumeze, asta pentru că dependenţa de nicotină nu dispare.
”Deşi 85% dintre fumătorii care au apelat la ţigările electronice au precizat că au făcut acest lucru pentru a se lăsa de fumat, utilizatorii de ţigări electronice nu au renunţat la acest obicei mai des decât cei care nu folosesc astfel de ţigarete. Popularitatea produselor, mai ales în rândul tinerilor, sugerează faptul că ţigările electronice nu duc la renunţarea la fumat, ci devin o dependenţă în sine”, se arată într-un studiu recent, publicat în JAMA Internal Medicine.
Industria ţigărilor omoară şase milioane de oameni pe an, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, însă ţigările electronice nu reprezintă soluţia-minune pentru această problemă. Un alt argument subliniat de sursa citată, inhalarea de substanţe chimice nu este deloc sănătoasă.
(Sursa: gandul.info)