Calvarul a durat patru luni. Bărbatul i-a trimis 250 de SMS-uri cu conţinut indecent. Telefonul avocatei a fost pus sub supraveghere. Individul care o hărţuia folosea cartele „prepay”. Acesta fusese interogat într-un proces, cu câţiva ani în urmă, şi se considera nedreptăţit. Cazul de la Iaşi este o premieră în România, după apariţia noului Cod Penal.
Noul Cod de Procedură Penală a făcut posibilă deconspirarea unei persoane care hărţuia telefonic o avocată din Iaşi. Aceasta a făcut plângere la poliţie iar agresorul a fost depistat după numai o săptămână. Specialiştii susţin că acesta este unul dintre primele cazuri din ţară soluţionate după noua procedură.
Mesajele erau insultătoare
Calvarul tinerei avocate a început în decembrie când, fără vreun motiv anume, a început să primească telefoane şi SMS-uri atât ziua, cât şi noaptea. „Nu vorbea la telefon, erau doar apeluri sau, cel mult, se punea muzică. În schimb, mesajele erau în mare parte insultătoare”, povesteşte femeia.
Situaţia s-a agravat în preajma sărbătorilor de iarnă, când unul dintre mesaje indica foarte clar că emitentul ştia că avocata este plecată din localitate. „În ianuarie am început să primesc mesaje care indicau la ce oră am plecat de acasă şi cum sunt îmbrăcată”, spune femeia. Pentru a-i proteja identitatea, 7Est nu va publica nici numele real al tinerei şi nici alte elemente de identificare.
Tânăra avocată era urmărită şi pe stradă. Hărţuitorul ştia cum e îmbrăcată. „În ianuarie am început să primesc mesaje care indicau la ce oră am plecat de acasă şi cum sunt îmbrăcată.”
Poliţiştii nu ştiau ce să facă
În speranţa că lucrurile vor înceta de la sine, femeia nu a făcut niciun demers juridic. În februarie însă, lucrurile au continuat în acelaşi mod: telefoane în miez de noapte şi zeci de sms-uri insultătoare. „Niciodată în instanţă nu este mulţumită toată lumea, putea fi oricine: un client de-al meu nemulţumit sau o parte adversă nemulţumită”, spune ea. Pentru că lucrurile au continuat şi situaţia familială a avocatei devenea din ce în ce mai tensionată, femeia a apelat la poliţie. „Este vorba despre noile prevederi din noul Cod. Nici poliţiştii nu ştiau prea bine ce trebuie să facă. Iniţial nici nu voiau să-mi primească plângerea, a fost destul de multă bătaie de cap să le explic faptul că acum legea permite”, spune ea.
Identificat într-o săptămână
Odată depusă plângerea la poliţie, aceasta şi-a urmat cursul după noile proceduri. A ajuns pe masa unui procuror, apoi pe cea a unui judecător care a acceptat punerea telefonului avocatei sub supraveghere. După numai o săptămână, apelantul a fost identificat de serviciile secrete. „Este o persoană cu care am intrat cândva în contact, nu mă aşteptam la aşa ceva. Ştiu că a fost citat, a fost interogat, dar nu a recunoscut nimic. Acum procedurile îşi urmează cursul, încă nu ştiu ce va urma. Am fost chemată şi eu la poliţie în aceste zile”, spune avocata.
Ca principiu, cel identificat de serviciile secrete ar urma să fie pus sub acuzare pentru hărţuire sau, în cazul în care altcineva s-a folosit de telefonul lui, ar trebui să indice acea persoană.
Circa 3.500 de apeluri de pe prepay
Cazul este interesant şi pentru faptul că apelantul a folosit cartele preplătite. Potrivit desfăşurătorului telefonic, în decembrie, ianuarie şi o parte din februarie avocata în cauză a primit circa 3.500 de apeluri şi peste 250 de sms-uri. Identificarea hărţuitorului a fost efectuată prin identificarea telefonului. Serviciile secrete au interceptat sms-urile şi telefoanele efectuate, apoi au identificat aparatul pe baza codului IMEI. În momentul în care apelantul a schimbat cartela preplătită cu cartela folosită în mod uzual, a putut fi identificat cu uşurinţă. Aşadar, utilizarea cartelelor nu l-a ajutat pe hărţuitor la păstrarea anonimatului.
Premieră pe noul Cod
Cazul avocatei ieşene este o premieră pentru justiţia ieşeană şi este unul dintre primele înregistrate la nivel naţional. „Până acum se putea face un astfel de demers doar dacă era vorba despre ameninţări explicite. Articolul 208, nou introdus, se referă la hărţuire. Aşadar, este o situaţie inedită”, a explicat judecătorul Cristi Dănileţ, membru CSM.
În acest moment, avocata aşteaptă soluţionarea cauzei, deşi autorităţile încă bâjbâie pentru că nu există jurisprudenţă în domeniu. „Nu mă interesează dacă sunt prima sau ultima, eu nu-mi retrag plângerea. Este prevedere legală, aşa că aştept să se aplice legea”, spune ea.
Proiect: cartelele prepay, cumpărate doar cu buletinul
Un proiect de lege iniţiat de Guvern obligă posesorii de cartele prepay ca, de la 1 ianuarie 2015, să le înregistreze. Acelaşi act impune obligativitatea prezentării unui document de identitate la cumpărarea unei cartele prepay. Motivaţia oficială a guvernanţilor a fost aceea că înregistrarea cartelelor prepay va duce la identificarea apelanţilor anonimi de pe acest tip de cartelă şi, astfel, vor fi curmate atât farsele telefonice, cât şi eventualele infracţiuni comise sau discutate prin intermediul cartelelor.
Cazul de la Iaşi arată însă că apelantul de pe cartele prepay poate fi identificat cu rapiditate după doar câteva zile de la depunerea unei plângeri în acest sens.