Ciorba de miel, friptură de miel, stufatul, drob, pască, cozonac, ouă vopsite sunt doar câteva dintre preparatele care se vor regăsi pe masa de Paşte a românilor.
Nutriţioniştii spun că în această perioadă avem tendinţa de a mânca chiar de două ori mai mul decât într-o zi obişnuită. Astfel, riscul apariţiei senzaţiei de balonare, a arsurilor gastrice şi a indigestiei este destul de crescut. Potrivit specialiştilor, aceste afecţiuni sunt cauzate de creşterea secreţiei de acid gastric, dar şi a altor enzime, care au un rol important în digestie.
O primă recomandare vine pentru persoanele care au ţinut post. Acestea trebuie să evite să facă abuz alimentar, deoarece în caz contrar riscă să ajungă la spital din cauza indigestiei. Mai mult, abuzul de preparate tradiţionale de paşte, împreună cu excesul de alcool pot declanşa crizele pancreatice acute. Astfel, este recomandat să mâncaţi puţin şi des.
Printre remediile naturale împotriva indigestiei şi arsurilor stomacale se numără sucul de morcovi şi sfeclă albă, băut dimineaţa, pe stomacul gol. În plus, ceaiul de mentă este indicat după o masă copioasă, deoarece are un efect antispasmodic asupra sistemului digestiv, este un bun remediu împotriva crampelor stomacale, iar ceaiul de muşeţel permite eliberarea gazelor, datorită efectului antiinflamator.
Fructele şi legumele nu ar trebui să lipsească de pe masa românilor în cele trei zile în care se sărbătoreşte Paştele. Acestea conţin fibre şi vor ajuta la combaterea indigestiei. Atenţie! Fructele nu se mănâncă pe post de desert. Acestea se servesc la o oră după felul principal. În caz contrar fructele vor fermenta şi există riscul apariţiei indigestiei.
Cum colecistul şi pancreasul sunt organele cel mai afectate în aceste zile, este indicat să avem la îndemână suplimente alimentare digestive pe bază de enzime şi săruri minerale.
Evitaţi asocierile greşite între alimente. Friptura de miel nu se va asezona cu o porţie de cartofi prăjiţi. Salatele din crudităţi sunt alegerile potrivite. Încercaţi să mâncaţi o dată un singur fel de mâncare. Se recomandă o pauză de cel puţin o oră între felurile de mâncare. În plus, pentru a evita supraalimentaţia, ar fi bine ca două treimi din farfuria cu mâncare să conţină legume şi zarzavat.
Faceţi mişcare. O scurtă plimbare prin parc este un remediu împotriva tulburărilor digestive care nu va da greş. Mişcarea ne accelerează tranzitul intestinal şi ajută la stimularea digestiei.
(Sursa: gandul.info)