Grâul şi porumbul s-ar putea scumpi cu peste 20% din cauza conflictului din Ucraina

0
66

 

România ar putea avea, în 2014, o producţie de grâu de 6,7 – 6,9 milioane de tone, uşor peste media multianuală, dar sub recolta foarte bună a anului trecut, de 7,4 milioane de tone, apreciază analiştii XTB România, pe baza datelor organizaţiei traderilor europeni Coceral, considerând că, într-un scenariu de conflict militar acut între Rusia şi Ucraina, oferta locală nu va fi suficientă pentru a izola ţara noastră de creşterea preţurilor la principalele cereale.

Grâul şi porumbul s-ar putea scumpi cu peste 20% din cauza confruntărilor militare din Ucraina, cred analiştii XTB.

Livrările României de grâu în străinătate ar putea fi de 3,3 milioane de tone, iar producţia de porumb ar urma să scadă la 8,8 milioane tone, de la 10,2 milioane tone în 2013, conform Coceral.

În termeni relativi, preţul porumbului ar putea rezista mai bine, chiar şi fără turbulenţe în Ucraina, arată XTB.

‘Într-un scenariu de conflict militar acut, oferta locală nu va fi suficientă pentru a izola România de creşterea preţurilor. Producătorii şi traderii ar avea de câştigat de pe urma preţurilor în creştere, dar, pentru consumatorul român, conflictul nu ar fi deloc un motiv de bucurie, obligându-l să suporte preţuri în creştere pentru produsele finale de 5-10%’, consideră Claudiu Cazacu, analist-şef XTB România.

 

Reducerea ofertei de grâu şi porumb din Ucraina, pe fondul escaladării conflictului cu Rusia privind Peninsula Crimeea, dar şi posibilele sancţiuni care ar fi impuse Rusiei într-un astfel de scenariu, ar putea conduce la aprecieri semnificative ale preţurilor celor două cereale, de peste 20%, în condiţiile în care atât Rusia, cât şi Ucraina sunt printre cei mai mari exportatori de grâu la nivel mondial, iar Ucraina e un jucător de top pe piaţa exporturilor de porumb.

Conflictul din Ucraina şi seceta din SUA şi Brazilia au ţinut cumpărătorii activi în piaţa grâului şi a porumbului în februarie şi martie. Avansul grâului a fost de 17,4%, iar al porumbului de 13% în perioada 1 ianuarie – 20 martie 2014.

Între 20 martie şi 20 aprilie, grâul a evoluat fără o direcţie limpede de preţ, marcând o revenire şi apoi coborând din nou pe bursa CME din SUA, cea mai urmărită la nivel global. Recent, la începutul acestei săptămâni, ploile din SUA au crescut speranţele pentru recoltă, afectând negativ preţul. Între 20 martie şi 20 aprilie, preţul porumbului a fluctuat la rândul său puternic, reuşind, însă, spre deosebire de cel la grâu, să urce cu 2,9%, arată analiza.

 

‘O escaladare militară a conflictului, ducând la înfruntări între forţele armate ale Kievului şi Moscovei ar zdrobi barierele preţului grâului, conducând la avansuri de 10 – 15%. Scumpirile ar fi şi mai accentuate dacă NATO ar interveni în conflict, putând induce aprecieri de peste 20%. Corelaţia pozitivă între preţul grânelor şi conflictul din regiune se bazează în primul rând pe factori speculativi, dar acest conflict poate conduce în cele din urmă la un impact real asupra ofertei de grâu’, potrivit XTB.

În opinia analiştilor, două pericole se profilează în prezent pentru oferta din regiune: primul, oferta mai scăzută dinspre Ucraina, ca urmare a costurilor de finanțare mai mari şi a unor investiții mai reduse în îngrăşăminte din cauza instabilităţii politice şi a nesiguranţei canalelor de livrare, în timp ce al doilea ţine de posibilitatea impunerii de sancţiuni economice care să frâneze exporturile dinspre Rusia.

Aceasta, împreună cu Ucraina, domină regiunea din punctul de vedere al grâului, cu exporturi estimate în 2014-2015 de 17,8, respectiv 7,8 milioane de tone.

Spre comparaţie, Uniunea Europeană, cel mai mare producător mondial, va avea o producţie de 132 milioane tone şi exporturi de 22,9 milioane tone.

 

Grâul ucrainean şi cel rus au devenit cu atât mai importante cu cât comerţul internaţional e estimat de USDA (Ministerul Agriculturii din SUA) la aproape 160 milioane de tone, un nivel record, cu 50% peste cel de acum 10 ani. Împreună, exporturile de grâu din cele două state au reprezentat 17% din total exporturi în sezonul 2013 – 2014, subliniază XTB.

X-Trade Brokers Dom Maklerski este lider pe piaţa de brokeraj în Europa Centrală şi de Est. Înfiinţată în 2002, în Polonia, compania este activă pe piaţa din România din 2008, prin intermediul X-Trade Brokers Dom Maklerski Varşovia Sucursala Bucureşti.

 

 

 

(Sursa: capital.ro)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments