FALIMENT OFICIAL: dispare apa „Amfiteatru”. Toţi angajaţii fabricii au fost concediaţi în Săptămâna Patimilor, cel mai negru cadou de Paşte

0
1409

Înainte de Paşte, angajaţii SC Aqua Mold Trading, firma care deţine brandul Amfiteatru, şi-a trimis personalul în şomaj. Deşi în reorganizare, firma a avut din nou, pe ultimul an fiscal,  pierderi de peste 100.000 de euro. Administratorul special a confirmat pentru 7EST falimentul Aqua Mold Trading.

 

Cu câteva zile înainte de Paşte, conducerea firmei Aqua Mold Trading, cea care îmbutelia apă minerală Amfiteatru, le-a făcut cel mai negru cadou angajaţilor: i-a trimis pe toţi în şomaj, semn că planul de reorganizare aplicat din 2012 nu a avut succes. În urma societăţii care producea apă minerală din 1993, dintr-un izvor din Grădina Botanică, rămân 25 de şomeri şi o listă mare de creditori, printre care Direcţia de Finanţe, E.On şi Universitatea Alexandru Ioan Cuza.

 

 

 Fabrica se află pe teritoriul Grădinii Botanice

Dosare la AJOFM

Anunţul despre închiderea societăţii nu a fost încă făcut, dar în ultima săptămână înainte de Paşte la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă a fost vânzoleală mare. Aceasta pentru că, brusc, angajaţii de acolo au avut de-a face cu un val de dosare de şomaj depuse de salariaţii de la Aqua Mold Trading. „Au venit foarte multe dosare de la Aqua Mold Trading. Salariaţii care şi-au depus actele de şomaj ne-au spus că s-a făcut disponibilizare colectivă, ceea ce este peste 10% din personal, conform legii. Dar, tot ei au spus că sunt trecuţi în şomaj toţi angajaţii, ceea ce înseamnă că s-a terminat cu acea fabrică”, ne-au spus surse din cadrul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Iaşi.

 

Citește și EXCLUSIV 7EST, bombă naţională: 112 milioane de lei umflate de un ONG anonim din fondurile POSDRU. Cine se ascunde în spatele Asociaţiei Elen

 

A fost declanşat falimentul

Reprezentanţii Capital Insol SPRL, administratorul special al Aqua Mold Trading, au confirmat pentru 7EST faptul că firma nu a mai putut fi salvată. „Acum câteva zile a fost delanşată procedura de faliment în cazul firmei care producea apa minerală Amfiteatru. Din păcate, cu tot rebrandingul şi cu toate eforturile din ultima vreme nu s-a mai putut face nimic. Nivelul datoriilor a rămas neschimbat de la data la care firma a intrat în reorganizare şi nu a mai făcut faţă plăţilor. Reorganizarea fusese începută în 2012 şi avea termen 3 ani, dar s-a decis declanşarea falimentului. Din păcate este o firmă veche şi poate că se va găsi un investitor interesat să producă apă minerală acolo”, ne-a spus Gheorghe Moraru, senior partner la SC Capital Insol SPRL.

 

 Amfiteatru a rezistat pe piaţă din 1993. Sticla de 2l, modernă, a fost realizată în disperare de cauză, după insolvenţă, dar n-a avut efect

Fiscul, Universitatea şi SNAM printre creditori

Problemele pentru Aqua Mold Trading au început în aprilie 2012, când Societatea Naţională a Apelor Minerale (SNAM) a cerut intrarea în incapacitate de plată a firmei într-un dosar depus la Tribunalul Iaşi. În anul 2009, datoriile societăţii erau de un milion de lei, pentru ca doi ani mai târziu acestea să fie de două milioane de lei.

Problemele financiare s-au văzut şi în scăderea numărului de angajaţi. De la 46 de salariaţi în 2009 s-a ajuns la 25 în 2014 şi toţi au fost trimişi în şomaj. Din totalul datoriilor de 2,5 milioane de lei pe care societatea trebuia să-i plătească în decurs de 3 ani, cei mai mulţi bani trebuie să-i recupereze Fiscul, E.On şi Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”. Astfel, Fiscul trebuie să primească 1,1 milioane de lei, Universitatea are de recuperat 800.000 de lei şi Societatea Naţională a apelor Minerale 285.000 de lei.

Mai au de recuperat bani de la Aqua Mold Trading SC E.On Energie România, SC Baters Brox Impex SRL şi SC Petrogras SRL.

 

 

Citește și Atenţie: doctorul Ciornei se întoarce! Concediat după ce i-a murit un pacient, medicul de la Neuro revine datorită unei chichiţe birocratice

 

 

Izvorul 3 din Grădina Botanică

Potrivit site-ului oficial al companiei Aqua Mold Trading SRL, apa Amfiteatru provine din sursa Copou, Izvorul 3 al Grădinii Botanice, şi este prezentă pe piaţa din România încă din anul 1993. Izvorul a fost concesionat de la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza”, care este proprietarul Grădinii Botanice, acesta fiind şi motivul pentru care societatea ieşeană avea datorii către instituţia de învăţământ. Apa minerală din Grădina Botanică a fost premiată, în anul 1960, la o competiţie de la Paris, din Franţa. Juriul a considerat că apa din Izvorul nr. 3 din Grădina Botanică este foarte bogată în magneziu şi are calităţi curative care se mai găsesc doar la o apă minerală produsă în nordul Italiei.

 

 Mike Popa este acţionar la peste 30 de companii din România

Acţionari misterioşi la „Amfiteatru”

Apa „Amfiteatru” era îmbuteliată de o firmă ce avea câţiva acţionari din Iaşi extrem de discreţi. Călin Humă, care a ajuns consilierul unui parlamentar britanic implicat într-un scandal de spionaj, este cel care l-a convins pe Mike (Mihai) Popa să investească la Aquamold şi să devină acţionar majoritar. Popa este şi preşedintele Transparency International România, interesant fiind însă că, înainte de 1989, a lucrat în Comerţul Exterior. Cu toate acestea, Mike Popa are certificat de necolaborare cu Securitatea.

În cea mai bună perioadă a sa, Aquamold Trading Iaşi avea o cotă de piaţă de 5-6 milioane de euro, conform Business Magazin.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments