La 7 ani de la intarea în UE, România mai are și acum drumuri naționale de pământ

0
86

 

 

La 31 decembrie 2013, după șapte ani de când România este stat membru european, perioadă în care am avut la dispoziție miliarde de euro pentru infrastructura rutieră, țara noastră are în continuare o porțiune de 15 kilometri de drum național de pământ, relatează Capital.
 

Dacă în 2007 numărul kilometrilor de DN de pământ era de 17, la finele anului trecut aveam 15 kilometri de drum național de pământ, conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

Cei 15 kilometri de drum național de pământ sunt între Manoleasa și Rădăuți Prut, ne-a declarat, anul trecut, Narcis Neaga, directorul general al Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR).

 

În octombrie 2013, directorul general a efectuat o vizită în județul Botoșani, în urma căreia a anunțat că va emite ordinul de începere pe DN29 Botoșani-Suceava. „E plin de gropi, localnicii l-au denumit «Drumul Morții»“, ne-a spus Neaga. Surpriză mare a fost când a văzut și DN-ul de la Manoleasa la Rădăuți Prut, singurul drum național de pâmânt din România: „Nu a avut asfalt niciodată. Nu se poate așa ceva. Ori îl desclasifici și-l faci drum forestier, ori îl modernizezi, pentru că este un drum important pentru oamenii de acolo“, a spus Neaga.

 

 

Capital.ro a arătat atunci câți bani au fost alocați în ultimii ani pentru reabilitarea și modernizarea drumurilor naționale și câți bani s-au strâns din rovinietă.
 

Drumuri cu durata de viață depășită

În ceea ce priveşte starea tehnică a drumurilor publice, 44,5% din lungimea drumurilor modernizate şi 52,3% din lungimea drumurilor cu îmbrăcăminte uşoară rutieră aveau durata de serviciu depăşită, conform datelor centralizate de INS.

La finele anului trecut, drumurile publice totalizau 84.887 de kilometri, cea mai mare parte – 41,9% – fiind ocupată de drumurile judeţene, care însumau 35.587 kilometri. Drumurile comunale reprezentau 37,9% din totalul drumurilor publice, respectiv 32.190 kilometri, iar restul de 20,2%, adică 17.110 kilometri, erau drumuri naţionale.

Din totalul drumurilor naţionale, 6.269 de kilometri (36,6%) erau drumuri europene, 644 kilometri (17,1%) autostrăzi, 270 kilometri (1,6%) erau drumuri cu trei benzi de circulaţie şi 1.704 kilometri (10%) drumuri cu patru benzi de circulaţie.

Conform datelor INS, anul trecut s-au circulației doar 94 de kilometri de autostradă.

 

 

 

(Sursa: capital.ro)

 

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments