Descrierea obezităţii ca boală determină persoanele obeze „să se resemneze” cu afecţiunea de care suferă şi, prin urmare, să mănânce mai mult, conform unui studiu al cercetătorilor americani.
Cercetătorii de la Universitatea din Richmond şi de la Universitatea din Minnesota au afirmat că persoanele obeze cărora li s-a spus că obezitatea de care suferă este o boală au neglijat adoptarea unei diete pentru a-şi tine greutatea sub control.
Asociaţia medicală americană a catalogat obezitatea ca o boală în iunie 2013, iar psihologii Crystal Hoyt şi Jeni Burnette şi-au propus să stabilească efectele acestui lucru asupra persoanelor obeze.
Crystal Hoyt şi echipa sa de cercetători au recrutat peste 700 de persoane pentru a participa la un sondaj online, pentru efectuarea a trei studii diferite.
Participanţii la acest studiu au citit mai întâi un articol despre sănătate şi controlul greutăţii corporale, apoi au răspuns la un set de întrebări.
Astfel, unii participanţi au citit un articol care descria obezitatea ca fiind o boală, iar alţii au citit un mesaj standard despre greutatea corporală, din partea autorităţilor de sănătate publică. Pe de altă parte, alţi participanţi la studiu au citit un articol în care se afirma clar că obezitatea nu este o boală.
Persoanele obeze care au citit articolul care afirma că „obezitatea este o boală” au acordat mai puţină importanţă dietelor şi au manifestat mai puţină grijă faţă de luarea în greutate decât participanţii care au citit celelalte două articole.
De asemenea, aceste persoane au ales mâncăruri mai bogate în calorii când li s-a spus să aleagă un sendviş dintr-un meniu.
Pe de altă parte, cercetătorii au recunoscut că descrierea obezităţii ca boală poate avea anumite beneficii, printre care ajutarea persoanelor obeze să accepte această problemă şi să încerce să o rezolve.
(Sursa: descopera.ro)