Moment istoric. Primii basarabeni care au trecut granița către spațiul Schengen fără vize

0
79

Cetățenii moldoveni pot merge de luni în spațiul Schengen fără a mai fi nevoiți să piardă săptămâni întregi pentru a obține vize. Trebuie să aibă însă asupra lor paşapoarte biometrice, singurele care le permit accesul liber în spațiul Uniunii Europene. Directiva a intrat în vigoare de la miezul nopții.

 

Imediat după miezul nopţii, la Vama Albița au apărut primii cetățeni moldoveni care au intrat în România fără a avea viză pe paşaport. „Sunt foarte bucuroasă că fac primul pas în Europa. Mulțumim tuturor celor care ne-au ajutat să mergem unde avem nevoie, la copii, la rude”, a spus una dintre primele moldovence care au beneficiat de directiva europeană.

 

Pentru a marca momentul, trei atleți din Republica Moldova au trecut, simbolic, frontiera de la Albița. Au avut asupra lor paşapoartele biometrice. „Noi suntem sportivi şi, de fiecare dată când aveam nevoie să mergem la o competiție în România, aveam o grămadă de probleme cu viza. Acum o să plecăm liberi”, spune Liviu Iura.

 

Cetățenii din Republica Moldova sunt însă obligați să respecte o serie de reguli legate de libera circulație: „Să nu depăşească 90 de zile în intervalul celor două perioade de 180 de zile, să dispună de mijloacele de subzistență necesare pentru perioada şederii şi pentru întoarcerea în țara de reşedință, să nu figureze într-o alertă specifică ca risc la securitatea internă, sănătatea sau relaţiile internaționale ale statelor membre”, spune comisarul şef Nelu Zaharia, purtător de cuvânt în cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Albița.

 

Nu toţi cetăţenii moldoveni sunt însă încântaţi de eliminarea vizelor. „Cred că e o greşeală”, spune unul. „Cine a avut vreo 300/400 de euro a găsit să îşi facă paşaportul ăla şi a plecat din țară”, explică el.

 

Cetățenii moldoveni care nu respectă perioada de şedere impusă sunt pasibili de o amendă de 3000 de euro sau li se va interzice să intre în spațiul Schengen pentru o perioadă de cinci ani.

 

Curtată de Uniunea Europeană

Practic, Uniunea Europeană curtează Republica Moldova oferindu-i acest drept de a călători fără vize în spaţiul Schengen. În plus, blocul european continuă legăturile strânse cu statele din estul continentului, sfidând Rusia, comentează agenţia Reuters. Parteneriatul Estic semnat de Uniunea Europeană cu Moldova, Georgia şi Ucraina le permite fostelor republici sovietice accesul la contacte comerciale şi de afaceri mai puternice, fără să fie membre ale Uniunii.

 

Oficialii de la Bruxelles au răspuns aşadar crizei din Ucraina prin accelerarea parteneriatului cu Republica Moldova. În opinia liderilor de la Chişinău, reformele din ţara sa şi mai ales ridicarea restricţiilor de călătorie sunt cea mai bună cale pentru rezolvarea conflictului îngheţat din Transnistria.

 

După anexarea Crimeei de către Rusia, NATO a citat Transnistria ca posibilă următoare ţintă a Moscovei. În aceste condiţii, Chişinăul a primit laude într-un recent editorial din The New York Times, iar Republica Moldova este considerată „cea mai curajoasă ţară din lume”.

 

„Dragostea Republicii Moldova pentru Occident rămâne, însă, neîmpărtăşită. Washingtonul abia a observat-o. Niciun preşedinte în funcţie nu a vizitat vreodată această ţară. Iar dacă preşedintele Obama ar putea vizita această ţară pentru câteva ore, oamenii l-ar aclama aşa cum nu a fost aclamat vreodată”, se arată în editorial.

 

Jurnalistul atrage atenţia că Moldova putea fi următoarea Ucraină şi că merită mai mult sprijin din partea Americii.

 

Ministrul francez de externe, Laurent Fabius, a dat asigurări privind integritatea Republicii Moldova. „Nu vrem să ridicăm nicio barieră în Europa, dar vrem să ne apropiem de Moldova, permiţând în acelaşi timp relaţii excelente cu Rusia. Vă reamintesc că aveţi tot sprijinul nostru pentru păstrarea integrităţii teritoriale a Moldovei şi pentru o soluţie negociată în Transnistria”, a spus şeful diplomaţiei franceze.

 

La rândul său, preşedintele Traian Băsescu i-a avertizat pe liderii de la Chişinău că greul abia începe: „Parafarea acordului de asociere şi a acordului de liber schimb nu este o opţiune definitivă. Vreau să subliniez acest lucru. Până la integrare, drumul este lung”, a spus el.

 

De libera circulaţie în spaţiul european se pot bucura şi locuitorii din Transnistria, dacă deţin un paşaport al Republicii Moldova.

 

 

(Sursa: digi24.ro)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments