Bustul lui Adrian Păunescu stârnește revolta intelectualilor din Iași. Oamenii de cultură nu-l vor pe poetul de curte al Ceaușeștilor în Parcul Copou

0
191

Proiectul primăriei de a amplasa un bust al lui Adrian Păunescu în Parcul Copou din Iaşi, i-a contrariat pe majoritatea intelectualilor de marcă din Iaşi. Aceştia şi-au exprimat indignarea în termeni duri.

 

 

Şefii municipalităţii din Iaşi au anunţat că vor aloca fonduri în următoarea şedinţă de consiliu local pentru ridicarea unui bust al lui Adrian Păunescu în centrul Parcului Copou.

 

Ideea îi aparţine subprefectului de Iaşi, Bogdan Abălaşi, şi a fost îmbrăţişată imediat de către colegii de partid din primărie.

 

Social-democraţii consideră că scriitorul decedat în 2010 merită o statuie la Iaşi, în imediata apropiere de cea a lui Grigore Vieru, cu care a fost bun prieten, datorită caracterului naţional al poeziilor scrise. 

 

Proiectul primăriei i-a contrariat pe majoritatea intelectualilor de marcă din Iaşi. Politologii Sorin Bocancea şi Lucian Dîrdală, scriitorii Cassian Maria Spiridon şi Dan Lungu sau publicistul Alexandru Călinescu, fostul director al Bibliotecii Centrale Universitare din Iaşi, şi-au arătat indignarea.

 

„Am făcut o cerere la primărie încă de acum patru ani în care am solicitat să amplasăm în Copou busturi ale lui George Călinescu, care a scris «Istoria Literaturii Române» la Iaşi, sau a scriitorului Mihai Ursachi. Mi s-a răspuns că se va avea în vedere când vor fi fonduri necesare. Avem atâţia oameni de cultură care au trăit şi au lucrat pentru gloria Iaşiului. Adrian Păunescu poate să mai aştepte 20-30 de ani când se va trece cu vederea că a slujit regimului comunist“, a spus Cassian Maria Spiridon, preşedintele Uniunii Scriitorilor, filiala Iaşi.

 

Printre cei care ar trebui să aibă prioritate la bust au mai fost menţionaţi Benjamin Fondane, Cezar Ivănescu, Marin Sorescu (absolvent al Universităţii „Al. I. Cuza“), Constantin Ciopraga, Emil Palade sau Costache Sava.

 

„Omagierea oficială a unui exponent al naţional-comunismului şi al cultului lui Ceauşescu este o insultă la adresa vocaţiei culturale a Iaşului. Venerăm oameni care au promovat, fiecare în felul său şi în epoca sa, idei de libertate, demnitate şi decenţă. Adrian Păunescu ar fi o nefericită excepţie“, consideră politologul Lucian Dîrdală.

 

În replică, viceprimarul de Iaşi Mihai Chirica, a declarat că nu crede că „este loc de vehemenţă atunci când vorbim despre poeţi şi despre busturi“.

 

 

(Sursa: adevarul.ro)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments