Forumul Economic al Euroregiunii Siret-Prut-Nistru, un eveniment care aduce mai aproape Estul de Vestul Europei. Interviu cu Cristian ADOMNIŢEI, Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi

0
46

Care sunt principalele obiective ale Forumului Economic al Euroregiunii Siret-Prut-Nistru?

 

Forumul Economic al Euroregiunii Siret-Prut-Nistru (http://forum-euroregiune.org) îşi propune dezvoltarea relaţiilor transfrontaliere la graniţa de est a Uniunii Europene, mai exact între România, Republica Moldova și Ucraina. Vrem să creăm legături puternice între părţile implicate care să genereze o amplificare a schimburilor comerciale şi economice, parteneriate în domeniul cercetării aplicate şi a inovaţiei universitare. În contextul actualei crize, astfel de colaborări reprezintă oportunităţi care pot fi fructificate în beneficiul ieşenilor şi nu numai.

 

Ce aşteptări aveţi de la acest Forum Economic?

 

Acest Forum Economic va fi ca o punte de legătură între mediile de business şi instituţional din Ucraina şi Republica Moldova cu cele din Regiunea de Nord-Est. Impulsionarea unor schimburi comerciale de lungă durată între companiile care vor fi prezente la acest eveniment ar fi în beneficiul comunităţii şi al mediului de afaceri ieşean. Acesta din urmă se poate dezvolta având acces la noi pieţe de desfacere, iar Forumul Economic pe care-l vom organiza tocmai acest lucru îşi propune. Desigur, nu trebuie să neglijăm şi componenta relaţiilor de natură instituţională la nivelul administraţiilor publice. Cred foarte mult în nevoia de cooperare şi dialog a administraţiilor publice din zona transfrontalieră la graniţa de Est a Uniunii Europene, în condiţiile în care există fonduri comunitare destul de consistente pe care le putem accesa în vederea realizării unor proiecte de interes comun.

Strict legat de spaţiul estic, vorbim de o oportunitate suplimentară, foarte punctuală, de care trebuie să ţinem cont. În noiembrie se va semna Acordul de liber schimb dintre Ucraina şi Moldova, pe lângă cel de asociere şi de vize. Concret, acest acord va duce la renunţarea taxelor vamale în următorii doi ani. Firmele româneşti trebuie să fie prezente pe piaţa moldo-ucraineană, în caz contrar alții vor specula acest moment important pentru mediul de business din zonă. Prin acest Forum se vor pune bazele unor astfel de colaborări.

Ce beneficii aduce Iaşului organizarea acestui eveniment?

 

În perioada interbelică şi antebelică, Iaşul era un efervescent centru economic, unul din primele din ţară. După cel de-al doilea război mondial, acest statut al Iaşului a fost subminat de politicile centraliste ale noului regim care nu au ţinut cont de specificul oraşului. Perioada post-decembristă a mărit decalajul Iaşului faţă de oraşele din Vestul României, de exemplu, Iaşul hrănindu-se mai mult din amintiri. Poziţia sa geografică îl avantajează enorm, iar faptul că vom avea Aeroport modern constituie un alt element care sporeşte atractivitatea investiţională. Prin organizarea acestui eveniment, oamenii de afaceri ieşeni au posiblitatea de a crea relaţii fructuoase cu partenerii de afaceri din Ucraina şi Moldova. Aceste relaţii se vor reflecta într-o amplificare a investiţiilor şi o creştere a cererii de forţă de muncă pentru ieşeni, având în vedere că cele două pieţe sunt emergente. Totodată, prin organizarea acestui eveniment, Iaşul se va identifica, din nou, ca principalul pol economic din zonă.

 

În aceeaşi perioadă la Iaşi va avea loc Seminarul Extern al Comisiei CIVEX din cadrul Comitetului Regiunilor pe tema Cooperării transfrontaliere la graniţa de Est a Uniunii Europene. Ce ne puteţi spune despre acest eveniment, organizat tot de Consiliul Judeţean Iaşi?

 

Comitetul Regiunilor este reprezentantul regiunilor şi oraşelor din Uniunea Europeană. Cei 344 de membri, reprezentanţi locali şi regionali aleşi din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene se întâlnesc, anual, în 6 sesiuni plenare, organizează consultări ale părților interesate şi sute de evenimente, dau zeci de avize privind legislaţia Uniunii. Comitetul Regiunilor are 6 comisii, CIVEX fiind Comisia pentru cetăţenie, guvernanţă, afaceri externe şi instituţionale. Seminarul programat în perioada 16-18 iunie, la Iaşi, reprezintă un alt prilej de a face cunoscut la nivel european Judeţul Iaşi, dar şi Regiunea de Nord-Est, precum şi de a stabili parteneriate în domeniul instituţional şi economic. Este poate cel mai important eveniment în domeniul politicii externe pe care îl organizează Iaşul în acest an. Îmi doresc ca Seminarul să fie un eveniment de succes, pentru ca în viitor să putem aduce la Iaşi şi alţi importanţi lideri europeni.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments