UPDATE: 15.00
PDL susţine Referendumul propus de preşedinte
Prim-vicepreşedintele PDL Liviu Negoiţă a declarat, astăzi, pentru Mediafax, că PDL susţine iniţiativa preşedintelui Traian Băsescu privind organizarea unui referendum pe tema Parlamentului unicameral, dar îşi exprimă „rezervele” că USL va respecta rezultatele unui nou referendum.
„Susţinem iniţiativa preşedintelui, dar ne exprimăm rezervele că actuala coaliţie, USL, va respecta rezultatul unui nou referendum pe această temă. Preşedintele îşi manifesta un drept constituţional insistând cu un nou referendum pe această temă în faţa unei coaliţii de guvernare care a demonstrat încălcarea principiilor statului de drept”, a spus Liviu Negoiţă.
El a arătat că PDL insistă pentru respectarea referendumului din 2009.
„PDL insistă pentru respectarea referendumului din 2009, referendum valid prin care poporul şi-a exprimat voinţa pentru un Parlament unicameral şi pentru reducerea numărului de parlamentari la 300. Nu avem nimic împotriva organizării unui nou referendum pe această temă, dar este de presupus că actuala coaliţie de guvernare, USL, nu va respecta rezultatul unui nou referendum, aşa cum nu îl respectă pe cel din 2009, ignorând statul de drept şi manifestând un total dispreţ faţă de voinţa poporului”, a mai spus Negoiţă.
UPDATE: 13.50
Deputatul PDL Iaşi, Petrică Movilă, spune că problema Parlamentului unicameral şi cea a numărului redus de parlamentari nu poate fi evitată de cei care lucrează la proiectul noii Constituţii:
„E o problemă care nu poate fi ocolită. În 2009, 50% plus unu din cetăţenii României au votat pentru aceste lucruri şi ele nu pot fi ignorate sau abandonate. Noi (n.r.: PDL) vom acţiona în conformitate cu legislaţia şi vom acţiona doar politic. Vom căuta soluţii în interiorul legii. Încă nu am discutat la nivel central poziţia noastră vis-a-vis de decizia preşedintelui de a declanşa un nou referendum pe aceeaşi temă. Nu cred că, legal vorbind, se poate lua aceeaşi decizie de două ori”.
Anunţul făcut, ieri, de preşedintele Traian Băsescu privind declanşarea procedurilor pentru un nou referendum, a aruncat în aer liniştea aparentă care se lăsase, de ceva timp, peste clasa politică românească.
Conducerea USL s-a reunit în şedinţă, în această dimineaţă, la Senat, anunţă Mediafax. Premierul Victor Ponta a catalogat drept „un nou scandal” anunţul preşedintelui Traian Băsescu privind declanşarea unui nou referendum, liderul USL adăugând: „Trebuie să mai şi muncim, scandaluri am avut în ultimii ani. Ce vrea domnul preşedinte…e cetăţean, are dreptul, foarte bine. Noi vom îndemna cetăţenii să vină la referendum şi să voteze «Da», domnul Băsescu îşi va îndemna susţinătorii să vină să voteze «Nu». Tragem linie şi vedem dacă au fost mai multe răspunsuri de «Da» decât de «Nu»”, a spus Ponta, la finalul întâlnirii liderilor USL care a avut loc miercuri dimineaţă la Senat”.
La şedinţă, care a avut loc în biroul preşedintelui PNL, au participat Victor Ponta, Crin Antonescu, vicepremierul Liviu Dragnea, precum şi senatorii jurişti ai PSD şi PNL, Ioan Chelaru, respectiv Tudor Chiuariu.
La Iaşi, linişte
Politicienii ieşeni evită răspunsul, aşteptând indicaţiile „preţioase” de la Bucureşti. Aparent, este o criză politică mai mult mediatică.
Analiştii ieşeni spun că există, totuşi, o criză politică. „Ea a fost declanşată prin anunţul preşedintelui. Însă, şeful statului nu are legislativ, ceea ce înseamnă că Parlamentul nu este obligat să ţină cont de propunerea preşedintelui. Aici, Băsescu forţează politic, însă legislaţia nu-i permite să se desfăşoare mai mult. Oricum, totul se va clarifica la Curtea Constituţională unde, cel puţin teoretic, preşedintele NU ARE SORŢI DE IZBÂNDĂ”.
Preşedintele a declarat, ieri, că a declanşat procedura pentru un nou referendum în care populaţia să-şi exprime, a doua oară, opţiunea pentru Parlamentul unicameral şi maximum 300 de parlamentari. Exact aceleaşi întrebări ca la Referendumul din anul 2009. Traian Băsescu a spus că a lansat procedura pentru că actuala comisie de revizuire a Constituţiei refuză să introducă în legea fundamentală rezultatele referendumului din 2009. El a spus că va aştepta rezultatul dezbaterilor de la Curtea Constituţională pe amendamentele Comisiei Crin Antonescu pentru a declanşa referendumul propriu-zis.