Aniversare pentru SMURD Iaşi! Vineri, Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare din Capitala Moldovei a împlinit 9 ani de când a început să intervină cu maşina de terapie intensivă, dar şi cu elicopterul. Numai anul trecut, paramedicii au intervenit la aproximativ 8 mii de cazuri cu autospecialele SMURD, la care se adaugă alte 200 cu elicopterul. Cel mai tânăr pacient salvat avea numai două ore, iar cel mai în vârstă – 100 de ani.
Aşa începe fiecare zi pentru echipajele de la ISU-SMURD. În 24 de ore, operatorii din dispecerat preiau aproape o mie de apeluri. Indiferent de oră sau vreme, paramedicii SMURD sunt gata să intervină. Aşa s-a întâmplat şi vineri, când SMURD a împlinit 9 ani de existență la Iași.
Paramedicii SMURD au fost puşi în alertă când au fost anunţaţi că o femeie în vârstă a suferit o fractură. În numai câteva minute, echipajul SMURD a ajuns la victimă, paramedicii i-au acordat primul ajutor şi au transportat-o la spital, arată Digi 24.
Rudele pacientei au fost impresionate de intervenția paramedicilor: „Au avut răbdare şi nu voia să se interneze şi au reuşit să o lămurească şi să o convingă că asta e singura soluţie. Dumnezeu să-i binecuvânteze în continuare ca să-şi facă datoria la cel mai înalt nivel, cum şi-au făcut-o de fapt întotdeauna. Este elita medicinei în România”, consideră o rudă a pacientei.
Iar vieţile salvate prin intermediul SMURD în cei nouă ani de existenţă sunt de ordinul miilor. Paul Nedelea este medic la Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare din 2006. Mărturiseşte că este o meserie dificilă, dar pe care o iubeşte.
„Copiii mici, un an, sub un an, în general sunt cele mai dificile, apoi traumatisme, arşi, au fost destule situaţii de genul acesta. Avem plăcerea de a primi pacienţi care vin în UPU, după ce şi-au revenit mulţumindu-ne pentru ceea ce am făcut şi normal că asta este una dintre cele mai mari satisfacţii pe care le putem avea în meseria aceasta”, povestește pentru Digi 24 Paul Nedelea, medic rezident medicină de urgenţă.
În cei nouă ani de la înfiinţare, SMURD s-a dezvoltat. Acum sunt 10 medici şi 15 asistenţi care lucrează pe cele 9 autospeciale.
„SMURD este pentru mine al doilea copil, pe lângă băiatul meu. Cele mai mari satisfacţii sunt momentele în care putem resuscita un pacient aflat la limita dintre viaţă şi moarte”, a spus Diana Cimpoeşu, coordonatorul SMURD Iaşi.
Conform unui studiu realizat la nivel naţional, serviciul SMURD se bucură de un procent de încredere de 83 la sută.
(Sursa: digi24.ro)