Ucraina arde, Moldova se piaptănă. E pregătit Chişinăul de conflict?!

0
61

 

Provocările organizate de serviciile secrete ruseşti la Odesa se pot extinde în Republica Moldova. Experţii militari susţin că autorităţile de la Chişinău nu s-au mobilizat şi constată că ţara noastră n-ar putea face faţă unui război. Niciun oficial moldovean nu a avut o reacţie la evenimentele sângeroase din Odesa, unde peste 40 de militanţi proruşi au murit după ce o clădire ocupată de aceştia a fost incendiată.
 

 Premierul român Victor Ponta a declarat că situaţia de estul Ucrainei este „o mare problemă pentru România şi mai ales pentru Republica Moldova“ şi că aceasta trebuie discutată în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării. În stânga Prutului, însă, continuă concertele cu ocazia liberalizării regimului de vize şi sărbătorile de mai, chiar dacă mai mulţi analişti au sugerat că ne putem aştepta la provocări de 9 mai, de aceea Consiliul Suprem de Securitate ar trebui să se activeze în regim de alertă.

„Aşa a fost şi în anul 1992. Guvernanţii se odihneau şi se distrau, în loc să fie alertă în toată ţara. S-au limitat doar să spună că nu recunosc ţara-fantomă“, îşi aminteşte generalul în rezervă Anton Gamurar. Fostul şef al Brigăzii de poliţie cu destinaţie specială Fulger spune că, spre deosebire de războiului de pe Nistru de acum două decenii, puţini ar lua astăzi arma în mâini pentru a-şi apăra ţara.

 

Cu ostaşi slabi şi tehnică învechită

„Cu părere de rău, nu avem patriotismul din 1992 ca să mobilizăm oameni. Majoritatea bărbaţilor apţi de muncă îşi câştigă existenţa peste hotare, au rămas veteranii şi tinerii. Vin să facă armată în special băieţi de la ţară, din familii sărace. Ei nu sunt pregătiţi nici fizic, nici psihologic. În Ministerul de Interne, în afară de trupele speciale, cei din comisariate şi carabinierii nu au pregătire miltară. Ce pot să facă ei dacă împuşcă odată la trei ani sau chiar niciodată?“, se întreabă ofiţerul.

 

   ”Dacă ruşii ocupă Odesa, vor ajunge la gurile Dunării, vor încorpora Transnistria, Găgăuzia şi bulgarii din Taraclia şi vor face un singur comandament militar.”

   Anton Gamurar, general în rezervă

 

Asta în timp ce trupele din Transnistria (ale republicii separatiste, Armata a 14-a şi „turiştii ruşi“ din ultima perioadă) sunt de trei ori mai numeroase decât cele din Republica Moldova, potrivit lui. „Între timp, noi am lichidat flota aeriană, sistemul de rachete şi altă tehnică militară şi nu le-am înlocuit cu nimic. Buba cea mai mare e că am dat Aeroportul Chişinău ruşilor. Acum ei au calea deschisă, aşa că pot veni cu avioane Il-76, să arunce câteva unităţi de aeropurtate şi gata cu Chişinăul! Vom putea riposta într-o măsură oarecare, dar pentru cât timp?“, este pesimist Anton Gamurar. Fostul comandant de la Nistru observă că aceleaşi trupe speciale ruse ca şi în Transnistria luptă acum contra ucrainenilor. El nu exclude că ruşii vor ocupa Odesa şi vor ajunge şi în Republica Moldova.

 

„Politica struţului“, la Chişinău

 

Şi Iurie Pîntea, director de proiect la Institutul de Politici Publice (IPP), este sigur că ruşii vor veni peste noi. „Acum e în derulare scenariul pe teritoriul ucrainean. O altă oportunitate să câştige cât mai mult, cu pierderi cât mai mici ar putea să nu mai aibă. Ei vor refacerea Imperiului Rus. Acest lucru scrie în strategia lor de securitate adoptată acum 7-8 ani, iar acum îşi pun planul în aplicare“, afirmă expertul militar.

 

Moldova se află într-un pericol iminent. Problema nu este dacă acţiunea acestor grupări se va extinde asupra teritoriului nostru, problema este când.

Viorel Cibotaru, analist politic

 

Pericolul în Odesa a venit din Transnistria. Dintr-un stat neutru, ne-am transformat într-o sursă de insecuritate şi o durere de cap pentru alţii.

Iurie Pîntea, expert militar

 

Specialistul susţine că instituţiile statului „ar trebui să iasă din vacanţă“ şi să ia atitudine. „Am avut doar o hotărâre de Parlament privind situaţia din Ucraina, dar aceasta demult nu mai reflectă situaţia de pe teren. Poate că au discuţii în spatele uşilor închise şi există diferite scenarii, dar nu vedem acţiuni ferme din partea autorităţilor“, critică Iurie Pîntea.

 

„Politica struţului nu va duce la nimic. Ucraina este un exemplu pentru noi. Nu a intervenit nici Germania, nici SUA, nici UE, au trebuit să se apuce singuri să-şi facă ordine în ţară. E o prostie să stai să aştepţi să vină cineva să te salveze“, adaugă analistul.

Una dintre priorităţi ar trebui să fie securitatea informaţională. „Una scrieţi voi, iar alta e imaginea distorsionată pe care ne-o arată canalele ruseşti retransmise pe teritoriul Republicii Moldova. Ni se spune că ruşii vin să apere minorităţile şi nimeni nu contracarează aceste mesaje“, exemplifică expertul IPP.

 

Războiul vine după Ziua Victoriei

Iurie Pîntea prezice că Moscova va face mari presiuni asupra Chişinăului ca acesta să nu semneze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, iar, dacă vom reuşi să trecem ca prin urechile acului, situaţia s-ar putea agrava.

 

Viorel Cibotaru, directorul Institutului European de Studii Politice, crede, la fel, că Rusia va încerca să împiedice Moldova să se apropie de UE şi de NATO: „Putin duce un război geopolitic cu SUA, iar noi suntem doar nişte pioni“. Cel mai prost scenariu pe care-l vede este că Rusia va interveni cu forţa militară şi va ocupa o parte din Ucraina, folosind drept „acoperire emoţională“ ciocnirile ce-ar putea avea loc pe 9 mai, când va fi sărbătorită victoria asupra Germaniei în cel de-al Doilea Război Mondial.

În acest caz, spune expertul, Rusia va desfăşura operaţiuni militare şi pe teritoriul ţării noastre, fără să ne întrebe. „Federaţia Rusă a încălcat nişte înţelegeri internaţionale fundamentale prin anexarea Crimeii şi prin ingerinţa în treburile interne ale Ucrainei.
Ce motive am avea să ne aşteptăm că va respecta nişte acorduri formale, pe care le interpretează cum vrea, sau că ne va respecta neutralitatea, pe care o calcă în picioare din data proclamării independenţei şi nu şi-a retras trupele de pe teritoriul nostru?“, argumentează Viorel Cibotaru.

 

„Ne facem morţi în păpuşoi“

Ex-directorul Centrului de Informare şi Documentare privind NATO de la Chişinău consideră că guvernanţii ar trebui să ia o serie de măsuri, indiferent de evoluţia evenimentelor din regiune: să revadă legislaţia privind securitatea naţională, să consolideze sistemul de apărare, să treacă în revistă rezervele, să instruiască instituţiile de forţă cum să acţioneze în cazul dezordinilor în masă, să constituie un tip de gardă populară, să desfăşoare campanii de educaţie civică.

„Noi avem nevoie de o conştientizare că ţara se află în imediata vecinătate a unui război de proporţii, nu de sărbători interminabile. Toţi vorbesc că Republica Moldova este următoarea ţintă a lui Putin, numai noi ne facem morţi în păpuşoi şi sperăm că va trece cumva“, conchide Viorel Cibotaru.

 

Ruşi şi transnistreni, printre diversionişti

Surse din Ministerul de Interne de la Kiev susţin că printre participanţii la confruntările din Odesa au fost cetăţeni ruşi şi locuitori ai regiunii transnistrene. „Trebuie să vedem dacă se confirmă participarea unor agenţi din Transnistria, dacă au fost pe cont propriu sau fac parte din echipele diversioniste dirijate de serviciile speciale ruseşti, dacă serviciile noastre au ştiut sau nu despre acest lucru, dacă au ştiut – cum au reacţionat, dacă nu – de ce nu au ştiut şi care sunt forţele noastre în teren. Răspunsurile la aceste întrebări sunt extrem de importante şi pun problema eficienţei instituţiilor din Republica Moldova de a contracara astfel de acţiuni“, semnalează analistul politic Viorel Cibotaru.

 

Partidul Liberal s-a arătat îngrijorat de implicarea unor grupări paramilitare din Transnistria în violenţele din Ucraina şi a făcut apel către toţi cetăţenii Republicii Moldova să nu ia parte la provocări. În acelaşi timp, liderul liberal-democrat Vlad Filat a anunţat că vicepremierul rus Dmitri Rogozin va asista la parada de 9 mai de la Tiraspol, chiar dacă autorităţile moldovene i-au recomandat să se abţină de la această vizită.

 

 

 

(Sursa: deschide.md)

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments