Capitala Blues-ului se mută în Nordul Moldovei. Festivalul Internaţional de Muzică Blues Con-Fusion (Fani Adumitroaie)

0
258

Iubitorii de blues sunt aşteptaţi la două zile de concerte şi jam session-uri în interpretarea a peste 25 de artişti din România, Serbia şi Statele Unite ale Americii, în cadrul celei de-a V-a ediţie  a singurului festival in memoriam din ţară şi singurul festival de blues din zona Moldovei şi Bucovinei, dedicat unui muzician, artist plastic şi grafician sucevean, trecut în nefiinţă în luna mai a anului 2000 — Fani Adumitroaie.

 

 

Suceava devine capitala blues-ului pe parcursul a două seri, în cadrul unuia dintre cele mai importante festivaluri de blues din ţară, Blues Con-Fusion. Ediţia a V-a aduce pe scena Talcioc Cultural peste 25 de artişti de blues din ţară şi de peste hotare.

Blues Con-Fusion este singurul festival dedicat blues-ului din zona Moldovei și Bucovinei şi singurul festival in-memoriam din ţară. Blues Con-Fusion este, de asemenea, singurul festival ce se organizează într-un club, artiştii şi publicul nefiind despărţiţi de bariera formală impusă de o scenă mare.

Ediţia a V-a, 2014, a acestui festival se va desfăşura în perioada 9-10 mai, în Talcioc Cultural  Suceava (gazdă primitoare a ediţiei din anul 2013). Pe scena Festivalului revin artiști care au fost onorat cu prezenţa şi la ediţiile anterioare, ca Vali ‘SirBlues’ Răcilă, Raul Kusak, Rareş Totu, Joe Rusi, Hanno Höfer, Claudiu Purcărin sau Clay Windham (SUA), dar vor concertează în premieră şi artişti autohtoni sau de peste graniţe: Dean Bowman (SUA) Ana Radzic & Blue Family (Serbia), Marcian Petrescu, Călin Ţurcanu ‘Cyfer’.

 

DESPRE FESTIVAL

Au existat deja patru ediţii ale unui festival dedicat memoriei artistului care a fost Fani Adumitroaie, reunite sub genericul “MusicFest”. Acestea au avut loc în Suceava Bucureşti (2002, 2003). Din 2013 am reuşit să-l readucem acasă, la Suceava, în două seri cu totul speciale, cu invitaţi de marcă din lumea blues-ului autohton şi cu câţiva invitaţi de peste hotare.

 

Din 2014, festivalul va purta titulatura de “BLUES CON-FUSION”, acesta fiind și titlul casetei pe care Fane Adumitroaie, împreună cu bunul său prieten Vali ‘SirBlues’ Răcilă, au editat-o înainte ca unul dintre ei să plece pe alt drum.

DESPRE FANI ADUMITROAIE

 

„Fani Adumitroaie a fost artist plastic, grafician și interpret de blues. Acesta și-a dezvoltat în timp o tehnică foarte personală de a cânta blues, manieră prin care <<filtra>> piese Hendrix, Rolling Stones sau Bob Dylan. Aşa cum arată şi numele albumului său, <<Blues Con-fusion>>, proiectele lui Fane erau legate de îmbinarea blues-ului cu alte genuri muzicale. Cum era ca om? Un prieten foarte bun, devotat, un om care emana căldură şi prin voce, şi prin privire. În ultimul timp, un om cu experienţă, care adună în jurul său o serie de copii ce băteau la <<porţi>>, cum ar fi Codrin Buliga, care a cântat la festival, sau Mircea ‘Joe’ Rusi, care se află acum în Norvegia.” – sunt cuvintele prietenului său, Vali Răcilă.

 

 

PROGRAMUL FESTIVALULUI ŞI A ARTIŞTILOR

VINERI, 9 mai 2014

 

ora 21.00

Vali ‘Sir Blues’ Răcilă (România – multiple chitări, voce, muzicuţă)

Handmade blues, unul dintre puţinii păstrători ai blues-ului tradiţional acustic, un povestitor prin definiţie.

 

ora 22.30

CYFER TRIO (România) (Cyfer – chitară, voce; Dan Saghin – bass, Claudiu Purcărin – tobe)

Cyfer este un chitarist extrem de stylish şi inventiv,considerat de critica de specialitate ca fiind unul dintre cei mai importanţi ai generaţiei noi, iar secţia ritmică una dintre cele mai “colorate” din parte asta de lume. Electric blues de la John Lee Hooker la piese proprii.

 

ora 24.00

MIDNIGHT EXPRESS (România) (Rareş Totu – guitar & vocals, Raul Kusak – hammond organ, keys & vocals, Adi Tetrade – drums, Seby Yoo – bass) featuring. Dean Bowman (SUA)

Membrii grupului MIDNIGHT EXPRESS au primit de-a lungul carierei lor individuale numeroase premii şi menţiuni pentru virtuozitate, fiind adevarate repere în muzica din România. În 2007, alături de mai vechea lor colaboratoare Joanna Hartescu, au deschis concertul Deep Purple de pe stadionul Cotroceni.

Vocalistul american Dean Bowman este, potrivit publicaţiilor de specialitate, un „vocal-mentalist,” „un cântăreţ de jazz cu sufletului unui star rock”.

 

SÂMBĂTĂ, 10 mai 2014

 

Ora 21.00
CLAY WINDHAM PROJECT (USA) (Clay Windham – chitară, voce, Dan Saghin – chitară bass, Claudiu ‘Naşu’ Purcărin – tobe)
Un trio excepţional, în care instrumentele se îmbină în sunete de New Orleans, de la blues, soul, swing până la world music.

 

Ora 22.30
BLUE FAMILY feat. ANA RADZIC (Serbia)
Un grup din Serbia, obişnuit al scenelor importante de gen din Europa, ce a înregistrat unul dintre albumele sale live în România. Ana Radzic este un artist cunoscut pentru feelingul special şi tehnica impecabilă în a sufla în muzicuţe.

Ora 24.00
JOE RUSI TRIO (Norvegia) (Joe Rusi – chitară, voce, Kjell Martin Simes – tobe, Frank Øverland – chitară bass)
Elevul, discipolul, fiul adoptive al lui Fane vine, din nou, pentru a onora memoria părintelui său. No. 1 în Norvegia, ţara sa adoptivă, cu multe distincţii importante și un CV artistic impresionant, cu un repertoriu bogat şi variat interpretat într-o manieră proprie şi autentică în acelaşi timp, Joe este, cu siguranţă, un nume cu care veţi rămâne mult timp în memorie.

În afară de aceste nume stabilite, vor exista şi invitaţi-surpriză, Hanno Höfer şi Ryan Donahue (SUA) fiind doar câteva nume ce şi-au anunţat intenţia de a participa la eveniment.

Intrarea la Festival se face în fiecare zi, de la ora 20.00, în baza achiziţiei biletelor sau abonamentelor.

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentRusia urmează să livreze Siriei 36 de avioane de luptă Iak-130
Articolul următor15 motociclete vintage, HARLEY şi INDIAN, expuse în Atriumul de la Palas Mall (GALERIE FOTO)
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments