Exportăm cireşe la ruşi. Un ieşean a precontractat producţia de 300 de tone, cu importatori din Rusia. Omul de afaceri preferă să vândă în Est, iar asta pentru că acolo, un kilogram de cireşe ajunge şi la 2 euro jumătate.
La aproape 50 de kilometri de Iaşi, Dănuţ Băianu are o livadă care se întinde pe 32 de hectare, din care 22 sunt cu cireşi. Este o afacere de familie de care se ocupă de de aproape 10 ani, iar în ultimii trei ani a încheiat contracte cu importatori din Rusia. Şi asta datorită preţului cu care le vinde.
„Ei plătesc foarte bine, ruşii, dacă ai calitate. Dacă nu, nu-ţi mai iau marfa. Un preţ mediu, sperăm să fie pe la doi, doi euro şi ceva la export, ceea ce e greu în ţară de obţinut. Doi euro înseamnă aproape nouă lei. Ca să dai la engros cu tirul cu 8, 9 lei kilogramul de cireşe e destul de greu în ţară”, a spus pentru Digi 24 Dănuţ Băianu, pomicultor.
Foarte mult contează şi perioada în care sunt vândute cireşele.
„Avantajul nostru este că având depozit frigorific, chiar şi cu atmosferă controlată, le putem ţine şi până la cinci, şase săptămâni fără probleme. Atunci putem evita vârful de producţii, când toată lumea recoltează cireşe”, a mai spus pomicultorul.
Ieşeanul vrea să încheie contracte şi pe piaţa marilor magazine din România în acest an, chiar dacă nu a vândut niciodată sub un euro: „O să încercăm cu nişte cantităţi mai mici că încet, încet în lumea civilizată cireşele se consumă din supermarket, nu numai prin tarabe în piaţă, să ia omul cu mâna şi să pună în tas sau în pungă.”
Dacă vremea va fi favorabilă, afacerea ieşeanului ar trebui să iasă pe plus, după doi ani de pierderi. Din vânzarea cireşelor, la un singur hectar se câştigă până în 30.000 de euro.
(Sursa: digi24.ro)