Stresul e contagios, se ştie: starea unei persoane poate fi influenţată de prezenţa în jurul ei a unor persoane stresate, de pildă colegii de serviciu. Dar specialiştii au descoperit că şi vizionarea unor filme în care apar persoane în situaţii dificile poate declanşa în organismul nostru o reacţie tipică stresului.
Chiar când o persoană străină ori chiar un personaj dintr-un film este văzut într-o situaţie grea, acest lucru ne face să ne simţim stresaţi.
Surprinzător, chiar şi persoanele care duc vieţi relativ relaxate pot ajunge să sufere de stres dacă vin în contact cu persoane stresate, fie la slujbă, fie chiar în emisiunile TV.
Oamenii de ştiinţă de la Max Planck Institute for Cognitive and Brain Sciences, din Leipzig, Germania, au descoperit acest lucru supunând participanţii la studiu la teste aritmetice şi interviuri, constatând că vederea unor persoane stresate ridica nivelul cortizolului – un hormon de stres – în sângele participanţilor.
Efectul este deosebit de puternic când era vorba despre parteneri de cuplu, dar este evident şi în cazul în care participanţii vedeau străini sau personaje TV în situaţii dificile.
Stresul altora se transmite, aşadar, privitorilor, iar dacă devine o problemă cronică, amplificarea nivelului de stres poate duce la o serie de tulburări grave, de la epuizare la anxietate şi depresie, spun autorii studiului, ale cărui rezultate au fost publicate în jurnalul Psychoneuroendocrinology.
(Sursa: descopera.ro)