Pe vremea lui Ceauşescu îi spunea „îndesire”: nu mai aveai loc de blocuri încălecate unele peste altele, la câţiva metri distanţă. Acum, fenomenul se reia în goana după bani din imobiliare. Conest construieşte un nou bloc pe 1.000 mp liberi în Ciurchi, sufocând întreaga zonă. Locatarii s-au revoltat. „Nu vă cerem voie, doar vă aducem la cunoştinţă”, au replicat şefii Conest.
Conest a reuşit, în câteva zile, să agite spiritele atât de tare în cartierul ieșean Tătăraşi încât locatarii unor blocuri din zonă au reacţionat atipic pentru România: s-au unit şi vor să alunge firma din cartier. Povestea este simplă: firma de construcţii a cumpărat 1.035 de mp de teren între blocuri, pe Ciurchi 109, şi intenţionează să construiască acolo un bloc de locuinţe. Locatarii imobilelor care mărginesc terenul spun că apartamentele lor vor fi grav afectate de vibraţii şi, pentru că sunt deja pe lista de risc seismic, Primăria ar trebui să interzică şantierul.
Între timp, reprezentanţii Conest se ţin tare pe poziţii. Deşi au acceptat să se întâlnească cu proprietarii apartamentelor din Tătăraşi, mesajul lor a fost sec: „Nu ne puteţi opri. Dacă vrem, mâine împrejmuim locul şi nu aveţi ce face. Este tulburare de posesie”.
Un teren de 300.000 de euro
Conest a cumpărat un teren în zona străzii Ciurchi, în Tătăraşi, şi intenţionează să construiască un bloc de locuinţe. Terenul a fost cumpărat recent, cu 300.000 de euro, de la cel căruia i-a fost retrocedat de către Primărie. „Moştenitorul a vrut să scape de teren, pentru că ştia că nu-i va da nimeni aprobare să construiască ceva aici. Este între blocuri cu risc seismic, pe teren nisipos. Dacă cei de la Conest au cumpărat, este problema lor”, a declarat Viorel Luca, unul dintre locatarii implicaţi în protestele împotriva Conest.
Oamenii s-au adunat să protesteze. Directorul Conest, Irinel Tofan (cu ochelari) le-a spus că blocul se va face, indiferent ce vor spune. În spate se văd copacii şi parcul ce vor dispărea din peisaj
Nu există autorizaţie
Până la încheierea ediţiei, Conest nu obţinuse de la Primărie autorizaţia de construcţie care să le permită începerea lucrărilor. „Încă nu avem această autorizaţie dar, în baza actelor de proprietate, actele sunt depuse la Primăria Iaşi. Nu vom face un bloc mai înalt decât cele din jur”, spun reprezentanţii Conest.
„Nu le permitem să construiască aici. Suntem siguri că vor să trântească un turn între blocuri, că doar aşa se întâmplă, nu respectă niciodată autorizaţia de construire şi înălţimea. Am depus deja un memoriu la Primărie prin care solicităm respingerea cererii de autorizare a Conest. Ne temem că blocurile vor fi afectate de vibraţiile utilajelor care vor consolida terenul de aici. Pericolul este real. Ei doresc să construiască la maxim 6 metri de un bloc de aici. Asta înseamnă o groapă imensă şi nu cred că ne pot garanta că imobilul de alături nu va suferi”, ne-a spus Viorel Luca.
Cei de la Conest susţin că ridicarea unui bloc între cele afectate deja nu le va produce nici un rău. „Sunteţi de meserie constructori? Nu sunteţi. Ei, eu vă spun că structura blocurilor din jur nu va fi afectată deloc de lucrările noastre”, a precizat Irinel George Tofan, director general în cadrul Conest Iaşi.
„Din câte ştiu, până acum nu există autorizaţie de construcţie pentru acea zonă şi nici măcar documentaţia nu a fost depusă. Acolo este o proprietate privată despre care nu ştim nimic”, ne-a spus Sebastian Buraga, purtătoruld e cuvânt al Primăriei Iaşi.
Tentativă de împrejmuire a locului
Muncitorii din cadrul Conest au încercat deja să înceapă lucrările la blocul de pe terenul din Ciurchi, chiar dacă autorizaţia de construcţie nu există încă. Totuşi, faptul că foarte mulţi locatari au ieşit în parcarea dintre blocuri, care va deveni şantier, a făcut ca reprezentanţii firmei să strângă gardurile şi să se retragă. „Au venit cu un camion aici şi au început să ne someze să ne luăm maşinile, că va începe şantierul. Am refuzat. După ce ne-am strâns mai mulţi, şi-au luat gardurile şi au plecat”, ne-a mai spus Viorel Luca.
„Va apărea pe stâlp un afiş cu denumirea investiţiei şi durata în care va fi realizată, precum şi cu datele din autorizaţia de construcţie. Vom face acest şantier, chiar dacă vă opuneţi. Este teren proprietate privată şi nu ne puteţi împiedica să facem aici blocul acela. Am venit să vă explicăm despre ce este vorba, nu să vă cerem voie”, le-au transmis reprezentanţii Conest locatarilor din zonă.
O mare problemă şi cu locurile de parcare
Firma Conest va desfiinţa o parcare dintre blocuri sub care se găseşte terenul pe care l-a cumpărat. Este încă un motiv pentru care locatarii din zonă sunt nemulţumiţi. „De când s-a făcut aici Tudor Center, unde sunt 500 de angajaţi şi 50 de locuri de parcare, nu mai poţi lăsa maşina între 9 dimineaţa şi nouă seara, pe toată strada. Ce să facem, să luăm maşinile în spate şi să le ducem în casă? Am plătit pentru închirierea acestor spaţii de parcare de aici, Primăriei”, spun locatarii blocurilor din Ciurchi 109.
„Blocul pe care îl facem va avea parcări la subsol, deci nu punem presiune pe celelalte locuri”, spun reprezentanţii Conest, ignorând faptul că imobilul va fi construit într-o parcare. O bucată din bloc va sta pe un actual parc de joacă. „Suntem curioşi ce va spune Primăria despre faptul că vor să distrugă şi un parc pentru copii”, au mai spus locatarii din zonă.
Blocurile din zonă au risc seismic ridicat. Crăpăturile din imagine sunt sugetive
Bulibăşeală ca la Iaşi
Este posibil ca scandalul terenului să se stingă din cauze surprinzătoare pentru toată lumea. La ultima discuţie cu reprezentanţii Conest, de marţi seara, locatarii de pe Ciurchi 109 au aflat că terenul Conest este situat pe Ciurchi 105, la câteva blocuri mai încolo. Oamenii au încercat să explice asta angajaţilor firmei de construcţii, dar aceştia au încercat să-i convingă de faptul că actele lor de identitate sunt greşite şi că terenul lor este cel aflat în discuţie.
Un şantier între blocuri cu risc seismic este foarte periculos
Un inginer constructor din Iaşi susţine că un şantier între blocuri cu risc seismic este extrem de periculos pentru clădirile din jur. „Pericolul nu vine din vibraţii, cum pare la prima vedere. Pericolul este că atunci când se face groapa, dacă plouă, apa se in
filtrează spre fundaţiile clădirilor din jur. Acolo avem teren din argilă prăfoasă, care acţionează ca un burete pentru apă. În momentul în care terenul de sub celelalte blocuri se tasează, fiind îmbibat cu apă, apar probleme la structură. Există indicaţii să se construiască la distanţă de blocuri cu risc seismic, la cel puţin 6 metri, dar nici aşa nu este sigur. Cel mai bine este să fie lăsate lucrurile aşa cum sunt acum”, ne-a spus inginerul constructor.
Scandal identic, tot în Tătăraşi
Şantierul pentru un bloc de pe strada Valter Mărăcineanu, tot din Tătăraşi, a fost subiect de scandal între constructori şi proprietarii din zonă, care au remarcat că fundaţia pe care o săpau utilajele firmei era cam mare pentru un imobil cu parter şi două etaje. Cei care au case în jurul şantierului au chemat Poliţia şi Primăria, care au dispus suspendarea lucrărilor şi acoperirea gropii pentru fundaţie. Motivul invocat de proprietarii caselor a fost chiar acesta: şantierul le pune în pericol locuinţele.