NU SCĂPĂM DE PLOI! CODUL GALBEN s-a prelungit până la ora 23.00. Bilanţul furtunilor din ultima săptămână, la Iaşi: TREI MORŢI ŞI MII DE HECTARE DE CULTURI DISTRUSE

0
56

Administraţia Naţională de Meterologie (ANM) a prelungit Codul Galben de furtună în Estul, centrul şi Sudul ţării până în această seară, la ora 23.00.

 

Începând din a doua parte a nopţii de miercuri spre joi şi până la ora 23.00 a zilei de joi, 13 iunie, vor fi intervale de timp cu instabilitate atmosferică accentuată în cea mai mare parte a Moldovei, Dobrogea, Muntenia, Oltenia, precum şi în sudul şi estul Transilvaniei. 

Atenţionarea vizează judeţele Iaşi, Neamţ, Bacău, Vaslui, Galaţi, Vrancea, Buzău, Harghita, Covasna, Buzău, Sibiu, Braşov, Caraş-Severin, Hunedoara, Mehedinţi, Dolj, Gorj, Vâlcea, Olt, Argeş, Teleorman, Dâmboviţa, Prahova, Ilfov, Giurgiu, Prahova, Ialomiţa, Călăraşi, Brăila, Tulcea şi Constanţa.

 

 

Potrivit ANM, în aceste regiuni, vor fi averse torenţiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului, trecător cu aspect de vijelie, şi căderi de grindină. Astfel de fenomene vor fi mai frecvente în a doua parte a zilei de joi şi la începutul nopţii.

În aceste regiuni se vor semnala averse torenţiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului, trecător cu aspect de vijelie şi căderi de grindină. Astfel de fenomene vor fi mai frecvente în a doua parte a zilei de joi şi la începutul nopţii.

Cantităţile de apă vor depăşi local 20…25 l/mp şi izolat 50 l/mp.

Zona Răducăneni, devastată de furtuna de aseară

 

Un mort şi sute de hectare de culturi la pământ este bilanţul furtunii care s-a abătut aseară peste judeţul Iaşi. Un bătrân de 67 de ani, din Bohotin, a fost luat şi strivit de viitură. Medicii SMURD nu au reuşit să-l resusciteze, deşi au făcut eforturi mari pentru a-l readuce la viaţă.

 

Localitatea Răducăneni a fost cea mai lovită de ape: 400 de hectate de culturi agricole, dintre care 300 hectare de porumb au fost distruse în proporţie de 80 la sută, lor adăugându-se şi 100 de hectare de floarea-soarelui.

Iaşul a fost pur şi simplu acoperit de ape timp de o oră. Principalele intersecţii ale oraşului au fost inundate, iar semafoarele au cedat, blocând practic circulaţia.

 

 

Tot ieri, copilul de trei ani din Andrieşeni, luat de viitura de marţi, a fost găsit de localnici şi de lucrătorii ISU, după 24 de ore de căutări. Astfel, bilanţul ultimelor ploi din judeţul Iaşi se ridică la 3 morţi, zeci de case inundate, gospodării şi anexe dărâmate, şi mii de hectare de culturi agricole distruse.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments