Aceasta țară a devenit prima ţară din lume unde toţi locuitorii sunt milionari, în monedă naţională. Interesant este faptul că, în prezent, se caută 16.000 de ingineri care să lucreze aici.
Norvegia este cea mai prosperă țară a Europei. Descoperirea petrolului şi gazelor naturale în apele teritoriale proprii, la sfârşitul anilor 1960 a dus la o puternică dezvoltare a economiei norvegiene. Bogatele resurse de combustibili energetici, veniturile obţinute pe seama acestora şi nivelul ridicat de dezvoltare economică şi stabilitate socială s-au numărat, de altfel, printre raţiunile care au stat la baza respingerii prin referendumurile din 1972 şi 1994 a aderarii Norvegiei la Uniunea Europeană. Conştienţi că resursele se vor termina la un moment dat, conducătorii ţării au înfiinţat în 1990 un fond în care toţi cei peste 5 milioane de cetăţeni sunt acţionari. În ianuarie 2014, valoarea Fondului a depăşit 830 miliarde dolari.
Abundența de petrol din Norvegia a dus la scăderea șomajului și la crearea unor noi locuri de muncă. În prezent, în Norvegia este nevoie de 16.000 de ingineri, de două ori mai mulți decât anul trecut. În special, există un deficit în ceea ce privește inginerii specializați în domeniul petrolului. În septembrie 2012, comunitatea românească din statul nordic număra puţin peste 10.000 de persoane.
Munca în Norvegia
Legea norvegiană este aceiași atât pentru lucratorii norvegieni, cât și pentru cei străini.
Ca solicitant de munca în Norvegia trebuie sa te înregistrezi la poliție (drept de ședere) în maxim 3 luni după ce ai început să lucrezi.
Dacă ești trimis din țară pe bază de contract de muncă, trebuie să ai dreptul de ședere acordat în prealabil.
Trebuie să ai contract de muncă în scris.
Trebuie să fii în posesia cardului de impozitare (taxcard, skattekort) eliberat în Norvegia.
Angajatorul este obligat să îți întocmească asigurarea de accident de muncă.
Angajatorul este obligat să-ți asigure condiții satisfacatoare de cazare.
Ca angajat în branșa construcțiilor trebuie să ți se asigure salariul minim.
Ca angajat în construcții trebuie întotdeauna să porți legitimatia de muncă pe șantier.
Ce se intampla dacă muncești “la negru”?
Unii angajatori ar putea să vă propună să lucrați fără contract. Este o idee proastă, din cel puțin trei motive:
– nu beneficiați de concedii plătite, nu câștigați vechime pentru pensie, nu veți beneficia de ajutor de șomaj în caz că rămâneți fărălucru;
– dacă nu primiți plata care vi s-a promis la angajare, va fi foarte greu să mai obtineți acei bani;
– riscați să fiți pus la plata unor taxe suplimentare.
Surse pentru căutarea unui job
Redactarea unui CV și a unei scrisori de intenție este primul și cel mai important pas în găsirea unui loc de muncă. Scrisoarea de intenție trebuie realizată pentru fiecare angajator în parte. Când aplicați pentru anumite joburi, este recomandabil să vă traduceți CV-ul în norvegiană, dacă puteți comunica măcar la nivel ”începător” în această limbă. Totodată, CV-ul trebuie să includă informații cheie de la locurile de muncă anterioare, precum și o scurtă descriere personală.Scopul este acela de a convinge angajatorii că sunteți motivați să lucrați pentru ei. Ar fi o idée bună să vă documentați, anterior trimiterii scrisorii de intenție, despre perspectiva angajatorului.Totodată, ati putea consulta agenția norvegiană NOKUT, instituție care echivalează și recunoaște anumite acte de studii și calificări pentru cetățenii străini, obținute în afara Norvegiei. (www.nokut.no). Vă recomandăm să aveți și un cont de LinkedIn, acolo unde CV-ul dumneavoastră poate fi vizualizat de către posibili angajatori. Agențiile de recrutare din Norvegia folosesc foarte mult această platformă. Site-urile precum www.finn.no sau www.manpower.no sunt populare în rândul celor ce își caută de lucru, dar și în rândul angajatorilor. Experis (www.experis.no) este cea mai mare companie de recrutare din țară, fiind specializată pe IT, consultanță financiară și inginerie. Agențiile Adecco (www.adecco.no), Capus (www.capus.no) și Orion (www.orion-search.no) sunt de asemenea jucători cheie pe piața muncii din Norvegia.
(Sursa: capital.ro)